DareMedya
2024-01-17 13:05:17

Aç karnına içilen kahve kiloların sebebi olabilir!

Sinem Uygun / Diyetisyen

17 Ocak 2024, 13:05

Artık birçok kişi , özellikle de aralıklı oruç yapmaya çalışan kişiler sabah aç karna kahve içiyor . Bu hem tokluk sağlıyor hem de kahvaltıyı daha fazla ötelemeye yardımcı oluyor . 

Aralıklı oruç veya uzun açlıklar iyidir ancak herkes aynı sekilde faydalanmayabiliyor . 
Özellikle kadınlarda , uzun süredir iki öğün besleniyorum ancak
- Sindirim sistemin iyi değil 
- Çok stresliyim /kaygılıyım 
- Saçlarım dökülüyor 
- Bel çevremde yağlanma hala var 
- Kilo veremiyorum gibi cümleler duyuyorum .
Bu durum genellikle bozulmuş stres aksını gösteriyor . Peki sabah aç karna içtiğiniz kahve burda nasıl etki yapıyor hadi bakalım 

Sabahları aç karnına kahve içmek bazı kişiler için potansiyel olarak kortizol dengesini bozabilir. Kortizol, vücudun stres tepkisinin düzenlenmesinde ve uygun bir uyku-uyanıklık döngüsünün sürdürülmesinde önemli bir rol oynayan bir hormondur. 
Kortizol Uyanış Tepkisi : Kortizol seviyeleri sabahları doğal olarak artar ve tipik olarak uyandıktan yaklaşık 30-45 dakika sonra zirveye ulaşır. Kortizoldeki bu doğal artış uyanmanıza, uyanık hissetmenize ve güne hazırlanmanıza yardımcı olur. Uyandıktan hemen sonra kahve tüketmek, kortizoldeki bu doğal yükselişi engelleyebilir çünkü kafein adrenal bezleri ilave kortizol salımı için uyarabilir. Yüksek kortizol seviyeleri beraberinde özellikle bel çevresinde yağlanmaya sebep olabilir. 

Aşırı uyarılma: Bazı kişiler için, özellikle de kafeine duyarlı olanlar veya belirli sağlık sorunları olan kişiler için, aç karnına kahve içmek aşırı kortizol salınımına yol açabilir. Bu, gerginlik, kalp atış hızının artması, kaygı ve uyku düzeninin bozulması gibi semptomlara neden olabilir. 

Kafeine verilen bireysel tepkilerin büyük ölçüde değişebileceğini ve bazı kişilerin kafeine karşı diğerlerine göre daha duyarlı olabileceğini unutmamak önemlidir. Kahvenin kortizol seviyeniz üzerindeki olası etkisinden endişeleniyorsanız veya aç karnına kahve içmenin olumsuz yan etkilerini yaşıyorsanız aşağıdaki ipuçlarını dikkate alabilirsiniz:

--Sabahları kahveyi mutlaka kahvaltınızdan sonra için. . Bu, kafeinin kortizol seviyeleri üzerindeki etkisini tamponlamaya yardımcı olabilir.
--- Sabah uyanır uyanmaz kısa süreli bir egzersiz yapın. 
---- Gün içindeki çay kahve alımını sınırlayın . 
---Aşırı kafein alımı uyku düzenini ve genel hormonal dengeyi bozabileceğinden gün boyunca kafein tüketiminize dikkat edin.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.