DareMedya

İlk 20'den düşme sınırındayız!

GÜNDEM

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğinin söylendiğini, ancak ilk 20'den düşmekte olduğumuzu belirtti.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi.

Sözcü'de yer alan habere göre; Öztrak, Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi taahhüdünde bulunulduğunu ancak ilk 20’den düşme sınırına gelindiğini belirtti.

Yolsuzluğun olduğu yerde ekonomik özgürlüklerin tehlikede olduğunu, kimsenin malından, mülkünden emin olamayacağını savunan Öztrak, bu nedenle dürüst iş insanlarının yolsuzluk olan rejimlerden sakındığını, böyle ülkelere yatırım yapmak istemediğini söyledi.

YOLSUZLUĞA VURGU YAPTI

Öztrak, “Bugün küresel yarışta boşuna zemin kaybetmiyoruz. Küresel yolsuzluk algısındaki konumumuz 2013’ten bu yana 43 basamak kötüleşerek 180 ülke içinde 96. sıraya düştü. Aynı dönemde dünyada ekonomik özgürlüklerdeki konumumuz 38 sıra birden kötüleşerek 177 ülke içinde 107. sıraya geriledi. 2022’nin 11 ayında ülkemize gelen kaynağı bilinmeyen para 22 milyar 341 milyon dolar.” diye konuştu.

“RUSYA, GAZ ÖDEMELERİNİ ANLAŞILAN SEÇİM SONRASINA ÖTELEDİ”

Öztrak, Kur Korumalı Mevduat sistemi dolayısıyla 2022’de Hazineye 92 milyar 538 milyon 964 bin lira yük geldiğini, “Merkez Bankasında saklananlarla beraber milletin sırtına bindirilen yükün 157 milyar liranın üzerinde” olduğunu öne sürdü.

Bütçe rakamlarının doğruluğundan hiç kimsenin emin olmadığını savunan Öztrak, şöyle devam etti:

*Dışişleri Bakanı çıkmış, ‘Rusya'dan alınan gazın fiyatı 3 kattan fazla arttı’ diyor. Ama BOTAŞ’a bütçeden yapılan aktarımlar, nedense geçtiğimiz kasım ayından itibaren durmuş.

*Yine Merkez Bankasından BOTAŞ'a döviz satışları, temmuz ayında birdenbire sıfırlanmış. Rusya’dan alınan doğal gaz fiyatı üç kat artarken, 2021’den 2022’ye de dolar kuru yüzde 86 sıçrarken BOTAŞ'ın bütçeden finansman ihtiyacı nasıl oldu da birden bire durdu? Rusya’ya gaz ödemeleri, domatesle yapılmaya başladı da haberimiz mi yok? Ne olduğu açık. Rusya gaz ödemelerini anlaşılan seçim sonrasına öteledi.

*Gaz borcunun da 20 milyar doları bulduğu artık yazılıp çiziliyor. Bu ötelenen rakam, 2022 ortalama kuruyla 331 milyar lira yapar. Bu 331 milyar ödenseydi, 2022’deki bütçe açığı da 119 milyar lira olmaz, 450 milyar liraya çıkardı.

*Acaba başka neleri halının altına süpürdünüz? Durum ve hasar tespit komitemiz, seçimden sonra bunları birer birer ortaya çıkaracak. Döviz rezervleri suyunu çekmişken, seçim öncesi bu 20 milyar dolarlık kıyak neyin karşılığında yapıldı? Bunu sandık sonrasında öğreneceğiz, milletimize de açıklayacağız.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.