Dr. Mehmet Çerçi

Doç. Dr. Beyan: HPV virüsüne dikkat

Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri konusunda açıklama yapan İzmir Özel Medifema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emrah Beyan, "Rahim ağzı kanseri 20'li yaşlardan tutun 70'li yaşlara kadar görülür. HPV virüsü uzun süre rahim ağzında kalırsa hücrelerde düzensizliklere neden olarak rahim ağzı kanserine yol açabilir" dedi.

24 Haziran 2022 Cuma 11:07
Doç. Dr. Beyan: HPV virüsüne dikkat
Dr. Mehmet Çerçi

İzmir Özel Medifema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emrah Beyan, tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri konusunda açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Emrah Beyan, rahim ağzı kanserinin yaş skalasının çok geniş olduğu bir kanser türü olduğuna dikkati çekti. HPV (human papillomavirus) virüsünün dünyada cinsel yolla en yaygın bulaşan enfeksiyonlardan biri olduğunu anlatan  Doç. Dr. Beyan, "Rahim ağzı kanseri 20'li yaşlardan tutun 70'li yaşlara kadar görülür ama en çok 50'li 60'lı yaşlarda görülür. HPV virüsü herkeste kansere yol açmaz. Uzun süre rahim ağzında kalırsa hücrelerde düzensizliklere neden olarak rahim ağzı kanserine yol açabilir. Bu virüs cinsel yolla bulaştığı için, ilk cinsel birliktelikten en az 3 yıl sonra rahim ağzı kanser taramalarının yapılmasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'HPV TARAMASI ŞARTTIR'
Sağlık Bakanlığı'nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) aracılığıyla 30-60 yaş arasındaki kadınlara HPV taramasını düzenli olarak aile hekimleri aracılığıyla yaptığını ifade eden Doç. Dr. Beyan, taramalara daha erken yaşlarda da başlanabileceğini hatırlatarak şunları söyledi: "Ne kadar erken yaşta cinsel ilişki varsa rahim ağzı kanserine yatkınlık o kadar fazladır. Tarama periyotları 5 yılda bir olarak öneriliyor. Çünkü bu virüs bulaştıktan sonra lezyon yapana kadar geçen süreç en az 5 yıllık periyottur. Taramada pozitif çıkarsa yani vücutta kanser yapan HPV türü varsa daha ileri incelemeler yapılır. Rahim ağzına 'kolposkop' adı verilen özel bir mikroskop altında özel boyalarla hücresel anomaliler var mı diye bakıyoruz. Problemli görünen yerden biyopsi alıyoruz. Çıkan sonuca göre gerekli tedavileri uyguluyoruz. Kanser bir anda oluşan bir şey değil. Küçük cerrahi operasyonlarla rahim ağzındaki lezyonu çıkartarak hastalıktan tamamen kurtulmuş oluyoruz ama bu lezyonun ileri kanser aşaması oluştuysa bazı hastalarımız cerrahi şansını kaybetmiş oluyor. Bunlar radyoterapi dediğimiz ışın tedavisine mecbur oluyor. Erken evrede tanı alanlarda kanser tedavisi mümkün oluyor. İleri evrede nüks ve tekrarlar nedeniyle tam bir iyileşme sağlanamıyor" dedi.

'AŞIDA İDEAL YAŞ 12'
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde HPV aşısının çocukluk çağında yapılan rutin aşı programı içerisinde yer aldığını belirten Doç. Dr. Beyan, "Ülkemizde henüz böyle bir çalışma yok. Aşının ideal yaşı 12 olarak hesaplanmıştır ama 9 yaşından itibaren yapılabiliyor. Ne kadar erken yapılırsa bağışıklık sistemini uyarması o kadar güçlü oluyor.  Ancak yaş kısıtlaması yoktur. Her yaşta uygulanabilir. Daha önceden cinsel ilişkide bulunmuş olmak veya HPV enfeksiyonu geçirmiş olmak aşılamaya engel değildir. Doğal yollardan geçirilmiş HPV enfeksiyonu bağışıklık oluşturmadığı için kişinin tekrar aynı enfeksiyona yakalanma ihtimali yüksektir. Mevcutta HPV taşıyıcısı hastalara da aşılanma tavsiye ediyoruz. Hem mevcut virüslerin yok edilmesine katkı da bulunuyor, hem de farklı tiplere karşı koruyuculuk sağlıyor. 15 yaş altında 2 ay ara ile 2 doz ve 15 yaş üstünde ilk dozdan 2 ve 6 ay sonra olmak üzere 3 doz aşı yapılması gerekmektedir. Aşıların rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90 civarında koruyuculuğu söz konusu. Aşıdan sonra bağışıklık sağlanıyor ve ömür boyu koruyuculuk mümkün hale geliyor. Bu aşılar yaklaşık 30 yıldır dünyada yapılıyor. Yapılan çalışmalar hatırlatma dozunun gerekmediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'KANSERDEN ÖLÜMLER AZALIYOR'
Kadın ve Üreme Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nın 2011 yılı itibariyle, pilot bölge olarak İzmir'de başlattığı HPV taramasının bütün illerde sürdürüldüğünü anlatan Doç. Dr. Beyan, verilerin 2018 yılından bu yana açıklanmadığını ancak rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin azaldığını ifade etti. Rahim ağzı kanserlerinin erken tespit edildiğini ve tedavilerin yaygınlaştığını vurgulayan Doç. Dr. Beyan, "Daha çok tarama olduğu için daha fazla hasta erken yakalanıyor. Taramaların artmasına bağlı olarak tanılarda da artış oldu. Bu bize rahim ağzı kanserinin çok ciddi artışta olduğu izlenimini verdi. Tam tersi bu sonuç taramaların artmasına bağlıydı. Kanserden ölümler azalıyor. Avustralya, Yeni Zelenda gibi hem erkek hem de kız çocukların aşılandığı gelişmiş ülkelerde ilerleyen dönemlerde rahim ağzı kanseri, nadir görülen hastalıklar kategorisine girecek. Çünkü rahim ağzı kanseri çok ciddi azalmaya başladı. Bizim ülkemizde de bir farkındalık artışı var. Birçok kadın hem kendileri hem de çocuklarının aşılanması için başvuruyorlar. Tüm hastalarımıza ilk ilişkiden 3 yıl sonra 5 yılda bir HPV taraması ve daha çocuk yaşlarda HPV aşılaması öneriyoruz. Rahim ağzı kanseri önlenebilir ve erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır" diye konuştu. ()

 

Son Güncelleme: 24.06.2022 12:02
Anahtar Kelimeler:
Hpv Virüsü
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.