Dr. Mehmet Çerçi

Manisa TSO ağustos ayı meclis toplantısı yapıldı

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı Manisa TSO Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi. Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

01 Eylül 2022 Perşembe 16:48
Manisa TSO ağustos ayı meclis toplantısı yapıldı
Dr. Mehmet Çerçi

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos ayı Meclis Toplantısı, meclis üyelerinin katılımıyla Manisa TSO Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ümit Türek başkanlığında gerçekleşen toplantı  30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gaziler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından konuşan Meclis Başkanı Ümit Türek, "Ağustos ayı bizim için zafer ayıdır. Dün coşku ile 100.yılını kutladığımız Zafer Bayramımızı siz değerli meclis üyelerimizin karşısında bir kez daha kutluyorum. Başta Cumhuriyetimizin Kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman gazilerimizi ve şehitlerimizi hürmet, minnet ve şükranla anıyorum" dedi. Konuşmasın devamında iş dünyasının yaşadığı sıkıntılar ve çözüm noktasında atılacak adımlar hakkında konuşan Türek, enflasyonun ekonomideki en büyük sorun olduğunun altını çizdi.

'ENFLASYONA EN YÜKSEK KATKIYI ENERJİ FİYATLARI SAĞLIYOR'
Toplantıda söz alan ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, "ABD ekonomisi öncü verilere göre, 2022 yılının ikinci çeyreğinde büyüme beklentilerine karşılık yatırım harcamaları ve stoklardaki hızlı düşüş paralelinde yüzde 0,9 daralmıştır. Böylece, yılın ilk iki çeyreğinde art arda daralma kaydeden ABD ekonomisi 'teknik resesyona' girmiştir. 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 oranında büyüyen Euro Alanı ekonomisi, revize edilen verilere göre ikinci çeyrekte yüzde 0,6 ile son 3 çeyreğin en güçlü büyüme performansını sergilemiştir. Bu dönemde, GSYH'deki yıllık artış yüzde 4'ten yüzde 3,9'a revize edilmiştir. Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde karantina uygulamalarının iktisadi faaliyet üzerinde baskı oluşturmasının etkisiyle çeyreklik bazda yüzde 2,6 daralmıştır. IMF, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Temmuz ayı güncellemesinde, 2022 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 3,2 düzeyine indirmiştir" dedi.

'MALİYETLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR'
Sözlerine Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile devam eden Yılmaz, "Yurt içinde TÜFE Temmuz'da aylık bazda yüzde 2,37 ile yüzde 2,9 olan piyasa beklentisinin altında artarken, yıllık TÜFE enflasyonu yüzde 79,6 ile son 24 yılın zirvesine çıkmıştır. Yüzde 5,17 ile Eylül 2021'den bu yana en düşük aylık artışını kaydeden Yİ-ÜFE'de yıllık enflasyon yüzde 144,61 düzeyine ulaşmıştır. Üretici ve tüketici enflasyonları arasında açılan makas, çekirdek enflasyondaki yüksek seyir ve döviz kurlarındaki artış eğilimi dikkate alındığında yıllık enflasyonun yüksek seyrini önümüzdeki dönemde de süreceği öngörülmektedir. Nitekim, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı 2022 yılının üçüncü enflasyon raporunda da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltmiştir. Enflasyon tahminlerinin yükseltilmesinde TL cinsinden ithalat fiyatlarının, gıda enflasyonuna ilişkin varsayımların ve birim işgücü maliyetlerinin yukarı yönlü güncellenmesi etkili olmuştur" ifadelerini kullandı.  

'ÇİFTÇİMİZ KADERİ İLE BAŞ BAŞA BIRAKILMAMALI'
Konuşmasının devamında Manisa'da etkili olan sağanak yağışlardan dolayı mağduriyet yaşayan kuru üzüm üreticileri ile ilgili devam eden  Yılmaz, "Etkili olan sağanak nedeniyle Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere Mahallesi'ndeki üzüm üreticileri mağdur oldu. Durum vahimdir. Bir yılın emeği çöpe gitme noktasına gelmiştir. Bu doğal bir afettir. İlgili paydaşlar bu duruma anında müdahale etmelidirler. Burada yapılması gereken geçmiş dönemde olduğu gibi bu kuru üzümler suma fabrikaları tarafından alınmalıdır. Alaşehir'deki Suma fabrikası bu noktada devreye girmelidir. Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Üreticimizin her zaman olduğu gibi bu dönemde de yanında olmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimizi kaderi ile baş başa bırakamayız" açıklamalarında bulundu.

AKTAŞ VE KARĞIN'A TEŞEKKÜR PLAKETİ
TOBB Manisa İl Oda ve Borsalar Akademik Danışmanları Prof. Dr. Hüseyin Aktaş ve Prof. Dr. Mahmut Karğın'a Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından iş dünyasına verdikleri katkıdan ve desteklerden dolayı teşekkür plaketi verildi. Yılmaz, "Odamıza vermiş olduğu desteklerin dışında değerli hoca arkadaşları ile birlikte Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde yaptıkları çalışmalar ülkemize katma değer kazandırmış, yakaladıkları başarılar ile göğsümüzü kabartmışlardır. Bu çalışmalar Manisa iş dünyasının ufkunu açmış ve çoğu üyemiz bu çalışmalardan faydalanıp kendilerine yeni pazar alanları yaratmıştır " ifadelerini kullandı.

Yılmaz'ın ardından birer konuşma yapan TOBB Manisa İl Oda ve Borsalar Akademik Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Aktaş ve TOBB Manisa İl Oda ve Borsalar Akademik Danışmanı, Prof. Dr. Mahmut Karğın, plaket için teşekkürlerini iletti.()

Son Güncelleme: 01.09.2022 19:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176