MCBÜ'den 'Güçlü Kadın, Güçlü Toplum' paneli

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle 'Güçlü Kadın, Güçlü Toplum' başlıklı panel düzenlendi. Panelde kadına şiddet yaşanmadan önce neler yapılması gerektiği koşuldu.

25 Kasım 2022 Cuma 15:36
MCBÜ'den 'Güçlü Kadın, Güçlü Toplum' paneli
Dr. Mehmet Çerçi

Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi'ndeki Güçlü Kadın, Güçlü Toplum' konulu panel düzenlendi. Panele MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan, il müdürleri, MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ülviyye Aydın, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı ve Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı  Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gönüllü Atakan yaptı. Panele konuşmacı olarak katılan MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü Şiddet Önizleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü İlknur Yüksel ile Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Sinem Sart Urgancı katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ülviyye Aydın, "Bugün genellikle şiddet üzerinde duruluyor ve daha çok olumsuzluklar konuşuluyor. Biz bunlar yaşanmadan önce neler yapılmalı, nasıl önlenmeli konuları üzerinde durmak gerektiğini düşünerek, temamızı 'Güçlü Kadın, Güçlü Toplum' olarak belirledik" dedi.

MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan ise kadına şiddetin sadece kadının değil, toplumun sorunu olduğunun altını çizip, "Daha güçlü bir toplum için refah seviyesi çok önemlidir. Bu da ancak kadınların güçlü olması ile mümkündür. Yani güçlü kadınlar güçlü toplumları oluşturur" diye konuştu.

'GIDA YÖNETİMİ VE HANE BAKIM YÜKÜNÜN TAMAMI KADINDA'

Panelistlerden MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin, 'Şiddetsiz Toplum İçin Kadının Varoluş Stratejileri' başlıklı konuşmasında kurumsal istatistiklere değindi. Doç. Dr. Atakan, "İşgücüne katılımda erkeklerin oranı yüzde 70 iken, kadınların oranı yüzde 32. Gıda yönetimi ve hane bakım yükünün tamamı kadında. Eğitim seviyesi ve refah arttıkça işgücüne katılımda kadınların oranı artıyor ve şiddet azalıyor.  Kadınlarda en yüksek işgücü katılımı Karadeniz, en düşük işgücü katılımı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde. İstihdam edilen kadınların yüzde 65’i üniversite mezunu iken, erkeklerde durum böyle değil. Kadınlar ücretsiz aile işçisi olarak da istihdamda çok geniş yer kaplıyor. Kamusal alanda karar alıcı mevkilerde erkeklerin oranı yüzde 90’larda yani kadın yönetici oranı çok az. Sadece akademik dünyada bu oranlar daha makul seviyelerde" diye konuştu.

'KADINLARIN FİNANSAL OKURYAZARLIĞININ ARTTIRILMASI ÖNEMLİ'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü Şiddet Önizleme ve İzleme Merkezi Müdürü İlknur Yüksel ise 'Kadınların Finansal Okuryazarlığı' başlıklı konuşma yaptı. Yüksel, "Günümüzde kadınlar para yönetimi, kişisel mali kaynakların bütçelenmesi ve finansal bilinçlenme konularında kendilerini yetersiz hissediyor. Bu durum birikim yapmalarını engelliyor, plansız harcama yapmaya ve amaçsız borçlanarak sağlıksız bir finansal gelecekle karşılaşmalarına yol açıyor. Bu nedenle kadınların finansal okuryazarlığının arttırılması ve ekonomik olarak güçlenmesinin sağlanması çok önemli" dedi.   

Dr. Mehmet Çerçi

'AYRIMCILIK NE YAZIK Kİ AİLEDE BAŞLIYOR'

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Sinem Sart Urgancı da 'Kadının Çalışma Hayatında Ayrımcılık Yasağı' başlıklı konuşmasında, şunları söyledi:

"Kızlarımız belli mesleklere yönlendiriliyor. Ayrımcılık ne yazık ki ailede başlıyor. Kadınlar, çalışma hayatında aynı pozisyonda işe başladığı erkekle aynı ücreti alamayabiliyor. İşe alımlarda evlenecek olmak ya da hamile olmak engel oluşturuyor. Üst pozisyonlara geçişlerde de erkek-kadın ayrımcılığı görülüyor. Bir takım yasal düzenlemeler var ama sözleşme serbestisi nedeniyle bu sorunlar yaşanabiliyor."

Panel, konukların sorularının cevaplanması ve teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.(DHA)

Son Güncelleme: 25.11.2022 18:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176