Türk akademisyen sanal meditasyonu Silikon Vadisi'ne taşıdı

Yaşar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orkun Karabaşoğlu, artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak görselleştirme yoluyla aktif meditasyon imkanı sunan cep telefonu uygulaması Visutate ile Silikon Vadisi'nde şirket kurdu. Uygulama ayrıca Türk Telekom 10. Dönem Pilot programına başvuran 900'den fazla girişim projesi arasından seçilen 13 proje arasına girdi. Kullanıcılar Visutate sayesinde bulundukları mekanı etkileşimli bir ortama dönüştürerek odaklanma, rahatlama, iyileşme ve kaliteli uykuya yönelik meditasyonlar yapabilecek.

Dr. Mehmet Çerçi
02 Eylül 2022 Cuma 09:49
Türk akademisyen sanal meditasyonu Silikon Vadisi'ne taşıdı
Dr. Mehmet Çerçi

Görsel meditasyon ve deneyim uygulaması Visutate'i tasarlayan Yaşar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Orkun Karabaşoğlu, Silikon Vadisi'nde şirket kurdu. Meditasyonu ve zihinde canlandırmayı görsel ve dokunsal boyutlar ile zenginleştirerek kullanıcıyı deneyimin içine katan bir cep telefonu uygulaması olan Visutate ile kullanıcılar bulundukları yeri artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi sayesinde etkileşimli bir ortama dönüştürebiliyor. Uygulamanın içinde, uykuya yardımcı müzikler ve hikayeler, nefes ve dikkat egzersizleri bölümleri de bulunuyor. Ayrıca, 'Yaratım Modu' seçildiğinde, kullanıcı kendi hayal dünyasını uygulama üzerinden yansıtabiliyor. Visutate, Türk Telekom 10. Dönem Pilot programına başvuran 900'den fazla girişim projesi arasından seçilen 13 proje arasına girdi. Bu kapsamda proje, mentörlük, eğitim, teknoloji altyapısı ve hibe desteği kazandı.  
 
'METAVERSE'E CEP TELEFONUNDAN BİR KANAL AÇIYOR'
Visutate'in Metaverse ile Mindfulness'ı bir araya getiren bir konsept olduğunu söyleyen Dr. Orkun Karabaşoğlu, "Visutate aslında Metaverse'e cep telefonları aracılığıyla ulaşmasını sağlayan bir teknoloji. Aksi takdirde bir sanal gerçeklik gözlüğü satın almanız gerekiyor. Ama bugün Metaverse'e erişmek istiyorsanız ve Metaverse'ün rahatlatıcı, sakinleştirici ve hayatınızı dönüştürücü unsurlarını keşfetmek istiyorsanız Visutate uygulamasını indirebilirsiniz" dedi.

 
'STRES SEVİYELERİNİ AZALTIP RUH HALİNİ İYİLEŞTİRİYOR'
Karabaşoğlu, Artırılmış Gerçeklik ile meditasyonun faydalarından bahsederek, şunları söyledi: "Araştırmalara göre, insanlar sesli meditasyon uygulamalarıyla meditasyon yaparken sıkılıyorlar. Bunu yorucu bir aktivite olarak tanımlıyorlar. Herkesin meditasyonun faydalarını bilmesine rağmen meditasyonu sürdürülebilir bir alışkanlık haline getiremiyor. Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik meditasyonlarının kişilerin stres seviyelerini azaltıp ruh halini iyileştirmesinin 4 dakikalık bir sürede gerçekleştiği de bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. Ama bu tür çözümlere ulaşabilmek için bir sanal gerçeklik gözlüğü satın almanız gerekiyor, bu gözlüklere de herkes erişemiyor. Biz markette sürükleyici bir meditasyon deneyimine kolaylıkla erişebileceğiniz bir yol olmadığını gözlemledik. Bu nedenle bu uygulamayı çıkardık."

'YATAĞIMDA YATARKEN HAWAİİ'YE GİDEBİLİRİM'
Uygulamanın, zihinde canlandırma yeteneğini güçlendirerek hayal gücünü genişlettiğini söyleyen Karabaşoğlu, "Zihinde canlandırmayı pratik yapabileceğiniz ilk uygulamalardan biri. Kendi dünyanızı yaratabileceğiniz ve hayal gücünüzü ifade edebileceğiniz ve o hayal gücünün artırılmış gerçeklikteki karşılığı içinde meditasyon yapabileceğiniz veya sakinleştirici bir müzik dinleyebileceğiniz bir ortam. Uyumadan önce Hawaii'de bir adaya gidebilirim ve orada birden kar yağmasını isteyebilirim. Etrafımda kanatlarından pırıltılar çıkan kelebeklerin uçmasını sağlayıp gökyüzünde de bir balina hayal edebilirim. Bu ortamı yatağımdayken yaratabilirim ve telefon üzerinden o varlıklarla etkileşime geçebilirim. İnsanlar bu uygulama sayesinde meditasyonu daha keyifli ve sürdürebilir buluyor. Gerçekliğin mutsuzluğundan kaçabiliyorlar. Gerçeklik aslında istediğimizi anında yaratmıyor, bunları bu uygulamayla yaratabiliyorlar" diye konuştu. (DHA)
 

Dr. Mehmet Çerçi

Son Güncelleme: 02.09.2022 11:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.