Üretimden İhracata İyi Tarım Projeleri Menderes'te tanıtıldı

30 Haziran 2022 Perşembe 14:28
Üretimden İhracata İyi Tarım Projeleri Menderes'te tanıtıldı

İzmir'in Menderes ilçesinde düzenlenen etkinlikle 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projeleri' tanıtıldı. Etkinlikte narenciyenin en büyük düşmanı olan Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için 2 bin 500 tuzak dağıtılacağı belirtildi. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, tarımın dünyanın geleceği olduğunu vurgulayıp, "Yapmış olduğumuz projelerle kendi geleceğimizi garanti altına alıyoruz. Sizler üreticiler olarak sadece üretimi değil kendi geleceğimizi garanti altına almamıza destek veriyorsunuz" dedi.

Türkiye'nin önemli ihracat ürünlerinden olan mandarinin zararlılarından olan Akdeniz meyve sineğine karşı biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ve 100 mandarin üreticisinin iyi tarım uygulamalarının belgelendirmesinin gerçekleştirileceği 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları Projeleri' Menderes İlçesinde gerçekleşen etkinlikle tanıtıldı.

Etkinliğe İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Ak Parti Menderes İlçe Başkanı Süleyman Artçı ile Menderes, Selçuk ve Seferihisarlı üreticiler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, mandarinin ülkemiz için önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirtip, "İzmir'de 47 bin dekar alanda 65 bin ton satsuma mandarini üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Özen "Ülke ekonomisi için bu denli önemli bir tarım ürününde yaşanan kayıplarla mücadele etmek zorundayız. Akdeniz meyve sineği turunçgilin en önemli zararlılarından biri. Dış karantinaya tabi Akdeniz meyve sineğinin ihracatta toleransı sıfır, bu nedenle de mücadelesi ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor. Proje kapsamında biyoteknik mücadele yöntemiyle Akdeniz meyve sineği ile etkin bir mücadele sağlanarak önümüzdeki üretim sezonundaki zararlı popülasyonunda azalmalar yaşanacak. Üreticilerimiz Akdeniz meyve sineği zararlısıyla mücadele noktasında daha az kimyasal girdi kullanılacak gerek ihracatta gerekse iç piyasada daha kaliteli ve güvenilir bir gıda arzı sağlanarak ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacak. Tüm bunların yanında meyve üreticilerimiz de verim ve kalitede artış sağlayacak" dedi.

'DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Tarımın dünyanın geleceği olduğunu vurgulayan, "Yapmış olduğumuz projelerle kendi geleceğimizi garanti altına alıyoruz. Sizler üreticiler olarak sadece üretimi değil kendi geleceğimizi garanti altına almamıza destek veriyorsunuz. Sizleri sadece bu çatının altındaki bizler değil her akşam sofralarında sizlerin emeğinizle üretilen ürünleri tüketen herkes alkışlamalı. Sizlerin üretim yapabilmeniz için, bu zor dönemlerde sizlere destek vermeye devam edeceğiz. Yeter ki siz üretmeye devam edin" diye konuştu.

'AKDENİZ MEYVE SİNEĞİÜRÜNÜN YÜZDE 80'İNİ YOK EDİYOR'

İzmir'in mandarin üretiminde 65 bin tonla Türkiye 2'ncisi olduğuna dikkati çeken Özen, "27 bin ton Menderes'te, 15 bin ton Seferihisar'da, 15 bin tonda Selçuk ilçemizde mandarin üretimi gerçekleştiriyoruz. Tabii ki üretmek çok önemli ama bitki sağlığı da üretmek kadar önemlidir. Üretimde kayıplara neden olan bu zararlılarla mücadeleyi kolaylaştıran projeler yapıyoruz. Akdeniz meyve sineği zarar verdiği zaman ürünün neredeyse yüzde 80'ini yok ediyor. Daha önceleri bir yıl içerisinde 7-8 kere döl veren bu zararlı değişen bu iklim koşullarında havaların ısınması ve nemin artmasıyla beraber neredeyse bir yılda 12 -13 kere döl verir hale gelmiştir. Gerek bakanlığımızın vermiş olduğu destek ve uygulanan projelerde gerekse gerçekten 24 saat esasına dayanır bir şekilde sahada olan 1739 personelimizle, 30 ilçemizin tamamında tüm zararlılarla mücadele ediyor, üreticimizin de yanında oluyoruz. Bu projemizi de burada başarılı bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz. Eğer siz kabul ederseniz bizim projelerimiz başarıya ulaşıyor" dedi. Özen, proje kapsamında Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için 2 bin 500 tuzak dağıtımı yapacaklarını da kaydetti.

'ÜRETİMDEN İHRACATA İYİ TARIM UYGULAMALARI' PROJESİ BAŞLAYACAK

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da Türkiye'nin 2021 yılında 1 milyon 585 bin ton mandarin ürettiğini belirtip, bunun 930 bin tonunun ihraç edildiğini kaydetti. Toplam mandarin ihracatıyla Türkiye'ye 453 milyon dolarlık ihracat geliri kazandırdık. Toplam Türkiye narenciye ihracatı 934 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu kadar yüksek değerde ihracatımızın olması bizleri tabi ki mutlu ediyor. Ancak bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğün sağlanması için kalite yönünden ithalatçı firmaların taleplerine uygun ürünler yetiştirmeliyiz ayriyeten kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız" dedi.

Uçak, İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’yle birlikte Selçuk, Menderes, Seferihisar ilçelerinde bulunan mandalina üreticilerine yönelik 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' Projesi' başlatacaklarını da kaydetti.

Konuşmaların ardından katılımcılar mandarin üreticisi Aygün Cevizci'ye ait bahçede tuzak asımını gerçekleştirdi. (DHA)

Son Güncelleme: 30.06.2022 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176