ABD Adalet Bakanlığından Google'ın dijital reklamcılıktaki hakimiyetine darbe geliyor

ABD Adalet Bakanlığı, 8 eyaletin başsavcısı ile Google'a dava açtı. Sebebi ise dijital reklamcılık sektöründeki hakimiyetinin rekabete zarar verme iddiası.

25 Ocak 2023 Çarşamba 12:21
ABD Adalet Bakanlığından Google'ın dijital reklamcılıktaki hakimiyetine darbe geliyor

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcılarıyla Google'a Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesinde 'antitröst' davası açıldığı bildirildi.

Bloomberg'ten Hande Berktan'ın haberine göre; Virginia'nın Doğu Bölgesi'nde açılan 155 sayfalık davada, Google'ın reklamcılık bölümünü güçlendirmek için yaptığı satın alımların, reklamverenleri ve yayıncıları ürünlerini rakip reklam firmalarının zararına kullanmaya etkili bir şekilde zorladığı belirtiliyor.

Dava doubleclick'i satın alımına dayanıyor

İddianamede Google’ın, dijital reklam teknolojileri üzerindeki hakimiyetine yönelik her türlü tehdidi ortadan kaldırmak veya ciddi şekilde azaltmak için rekabete aykırı, dışlayıcı ve yasa dışı yöntemler kullandığı belirtiliyor. Davada, Google’ın 2008'de 3,1 milyar dolara internette reklam araçları geliştiren DoubleClick'i satın alımından başlayan süreç, dikkat çekiliyor.

Dijital reklam pazarı 279 milyar dolar büyüklüğünde

Bu dava, ABD’de dijital reklam pazarının büyük oyuncusu olan ve çevrimiçi reklam alım, satım ve yayınlarında kullanılan teknolojinin çoğunu kontrol eden Google’a karşı Adalet Bakanlığı'nın açtığı ikinci tekel davası, oldu. ABD'de dijital reklam pazarı 279 milyar dolar büyüklüğe sahip.

Uzmanlar, davanın, Google'ın çevrimiçi arama pazarındaki hakimiyetine yönelik 2020 yılında açılan tekel davasından ve Avrupa Birliği'ndeki çeşitli şikayetlerden farklı olduğunu belirtiyor.

Anahtar Kelimeler:
AbdGoogle
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.