Altın fiyatları dün ABD'de gerçekleşen ara seçimin ardından arttı

Altın fiyatları, dünkü seansta ara seçimlerin etkisiyle son bir ayın zirvesini gördü. Sonrasında kısmen gerileyen değerli metal sabah saatlerinde dar aralıkta seyrederken, yatırımcılar yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli pozisyon almaya başladı.

Dr. Mehmet Çerçi
09 Kasım 2022 Çarşamba 10:38
Altın fiyatları dün ABD'de gerçekleşen ara seçimin ardından arttı
Dr. Mehmet Çerçi

Yatırımcılar yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verileri ile Washington’da dengeleri değiştirebilecek ara seçimlerin sonuçlarını takip etti. Geçtiğimiz aylarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sert faiz artırımları ABD dolarını desteklemiş ve değerli metali olumsuz etkilemişti.

Altının herhangi bir faiz getirisi olmadığı için Fed’in yaptığı faiz artışları nedeniyle yatırımcılar son aylarda doları güvenli liman olarak tercih etmeye başlamış, elde altın tutmanın fırsat maliyetinin artması nedeniyle değerli metal satıcılı bir seyir izlemişti.

Ancak dünkü seçimlerin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle Fed’in faiz artışlarında frene basacağı beklentileri artırırken ‘altında kötü günler geride mi kaldı?’ sorusunu gündeme getirdi.

SEÇİMLER NASIL ETKİLEDİ?
ABD’de dün başlayan ara seçimlerin sonunda Demokrat Parti’nin, ABD Başkanı Joe Biden görev süresinin yarısında Kongre’nin kontrolünü kaybedeceği ve Cumhuriyetçi Parti’nin kazanacağı öngörülüyor.

Yatırım bankası Saxo Markets tarafından yayımlanan değerlendirmeye göre Kongre’nin iki kanadının farklı partilerin kontrolünde kalması ekonomiyi destekleyici maliye politikalarının izlenmesini zorlaştırarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını artırma hızını beklenenden daha erken azaltmasına yol açabilir.

ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR
Öte yandan ekonomistler yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinde ise aylık enflasyonun yüzde 0,5, yıllık enflasyonun da yüzde 6,5 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor.


Fed’in aralık toplantısında yüzde 67 ihtimal ile 50 baz puan büyüklüğünde artırıma gideceği, yüzde 33 ihtimal ile de 75 baz puan artırıma gideceğini tahmin edilirken Fed’in faiz artışlarında frene basacağı yönündeki beklentiler de değerli metali destekliyor.

Seçim ve enflasyona ilişkin son beklentiler ise altını desteklerken ABD dolarını başlıca para birimleri karşısındaki performansını ölçen dolar endeksi geriledi. Yıllık bazda bakıldığında yaklaşık 40 yılın en iyi performansını göstermeye hazırlanan dolar endeksi hafta başından bu yana yüzde 0,9 düşüş kaydederek 109,73 seviyesinde seyretti. Dolardaki yüksek seviyenin kırılması da değerli metali destekledi.

ALTINDA EN KÖTÜ GÜNLER GERİDE Mİ KALDI?
Konu ile ilgili bir değerlendirme notu yayınlayan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, “Ara seçimlerde temsilciler meclisi kazanımında Cumhuriyetçilerin devreye girmesi, maliye programlarının devam edip etmeyeceği veya Fed’in sıkı para politikalarına devam edip etmeyeceği sorularını devreye alacaktır” dedi.

Bu durumun dolar endeksini etkilediğini ve ana belirleyicinin Fed olduğunu kaydeden Çitilci şu değerlendirmelerde bulundu:

“Altın fiyatında fiziki alım haberinin etkisiyle sert yukarı yönlü hareketle 1700 seviyesi üzeri kalıcılık devam etmektedir.

Fed’in 2023 faiz politikasını anlamadan ‘Tamam artık, altın için en kötüsü geride kaldı’ demek için henüz erken olabilecekken 144 günlük ortalama 1758 majör/trend değişimi seviyesi izlenebilir. Aşağı yönde ise ortalama 1679 seviyesi destek olarak izlenebilir.”

ALTIN PİYASASINDA SON DURUM
Altının ons fiyatı dün gün içinde 1670 seviyelerinde seyrederken ara seçime ilişkin haberlerle birlikte sert yükselerek 1720 dolar seviyelerine yaklaştı. Son bir ayın en yüksek seviyelerinden kısmen gerileyen ons altın bugün sabah saatlerinde 1709 dolardan işlem gördü.

Gram altın da 1000 TL bandını kırarak sabah saatlerinde 1020 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın 1662 TL alış ve 1686 TL satış, Cumhuriyet altını ise 6 bin 631 TL alış ve 6 bin 726 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

Son Güncelleme: 09.11.2022 10:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176