Ay yarışı kızışıyor! Japonya uzaya X-ışını teleskobu gönderdi

Japonya Uzay Araştırma Ajansına (JAXA) ait "SLIM" Ay'a iniş aracını taşıyan HIIA roketi uzaya fırlatıldı.

07 Eylül 2023 Perşembe 16:38
Ay yarışı kızışıyor! Japonya uzaya X-ışını teleskobu gönderdi

Japonya, bir X-ışını teleskobu ile küçük bir Ay'a iniş aracını taşıyan bir roket fırlattı. HII-A adlı roketin Japonya'nın güneybatısındaki Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatılışı, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından canlı yayınlandı. Fırlatmadan on üç dakika sonra, galaksilerin hızını ve yapısını inceleyecek olan X-Ray Görüntüleme ve Spektroskopi Misyonu (XRISM) isimli uydu Dünya etrafındaki yörüngeye yerleştirildi.

JAXA'dan yapılan açıklamada "Teleskobun elde ettiği verilerin gök cisimlerinin nasıl oluştuğunun araştırılmasına yardımcı olacağını ve evrenin nasıl yaratıldığına dair gizemin çözülmesine yol açabileceğini umuyoruz," ifadeleri yer aldı. JAXA, NASA ile iş birliği yaparak farklı dalga boylarındaki ışığın gücünü, uzaydaki nesnelerin sıcaklığını, şekillerini ve parlaklığını ölçecek.

2024'te inmeye çalışacaklar

Japonya Uzay Ajansı'na (JAXA) göre, söz konusu araç, fırlatmadan sonraki 3-4 ay boyunca Ay yörüngesine girmeyecek ve muhtemelen gelecek yılın başlarında iniş girişiminde bulunacak.

Son Güncelleme: 07.09.2023 16:42
Anahtar Kelimeler:
JaponyaAyRoket
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.