Çocuklarda yeni enfeksiyon krizi

İngiltere'de çocuklar arasında Strep A paniği büyüyor. Ölü sayısı 9'a yükseldi. 2 çocuğu Strep A ile mücadele eden acılı anne hastalığın ilk belirtilerini açıkladı.

Dr. Mehmet Çerçi
07 Aralık 2022 Çarşamba 14:21
Çocuklarda yeni enfeksiyon krizi
Dr. Mehmet Çerçi

İngiltere'de çocuklar arasında Strep A paniği büyüyor. Ölü sayısı 9'a yükseldi. 2 çocuğu Strep A ile mücadele eden acılı anne hastalığın ilk belirtilerini açıkladı. 

2019'un son günlerinde hayatımıza giren koronavirüs 6.5 milyondan fazla cana mal oldu. Pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor. 
Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken Dünya İngiltere'den gelen haber ile alarma geçmiş durumda.

SON KURBAN 5 YAŞINDAYDI

İngiltere'nin bir numaralı gündemi haline gelen Strep A'nın son kurbanı 5 yaşında bir kız çocuğu oldu. Kuzey İrlanda'daki Black Mountain İlkokulunda okuyan çocuğun ölümü ile enfeksiyon nedeniyle yaşanan can kaybı 9'a yükseldi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, ölümlerin yedisi İngiltere'de, biri Galler ve Kuzey İrlanda'da yaşandı.

2 ÇOCUĞU STREP A İLE BOĞUŞAN ANNE İLK SEMPTOMU AÇIKLADI

Dr. Mehmet Çerçi

İki çocuğu da Strep A ile mücadele eden ane İngiliz basınına konuştu. Aimee Byron, ebeveynleri uyardı ve çocuklarında görülen ilk semptomu açıkladı. Byron, üç yaşındaki oğlu Jamie Jones'un yorulduğunu ve "boğazında gıdıklanma" olduğunu söyleyerek başını tutarak acı içinde bağırmaya başladığını söyledi. Küçük Jamie ağzındaki lekeler ve bademciğinin şişmesi üzerine doktora götürüldü. 

Byron diğer oğlu da kısa süre sonra Strep A ile boğuşmaya başladı. 17 aylık çocuğun ağzının çevresinde yaralar oluştu. İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), ülkede Eylül ayından bu yana 7 çocuğun Strep A enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü duyurmuştu.

6 TANESİ 10 YAŞIN ALTINDA, BİRİ 12 YAŞINDA

Bu çocuklardan altı tanesi 10 yaşın altında, biri ise 12 yaşında. Hampshire bölgesinde hayatını kaybeden son kurbanın yaşı henüz bilinmiyor. İngiltere'de alınan yeni karar göre, çocuklarda Strep A enfeksiyonuna ilişkin en küçük şüphede bile antibiyotik tedavisine başlanacak. Erken tedavi yöntemi ile enfeksiyona en tedavi edilebilir olduğu zamanda müdahale edilecek.

PANDEMİ SONRASI YENİDEN ORTAYA ÇIKTI

İngitere'de 2017-18 yıllarında Strep A enfeksiyonları nedeniyle 10 yaşın altında dört çocuk hayatını kaybetmişti. Koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmaya başlamasından beri vaka sayılarında gözle görülür bir artış yaşandı.

STREP A NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Strep A tıbbi olarak 'A grubu streptokok' olarak da bilinen ve boğaz ağrısı, bademcik iltihabı gibi enfeksiyonlara neden olan bir bakteri.

Hastalık için şuan bir aşı olmasa da enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.

Pek çok insan bakteriyi farkında olmadan zararsız bir şekilde taşıyabilir. Ancak bu hasta olabilecek diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değil.

Strep A bazı insanlarda hiç belirti vermezken çoğunlukla döküntü, boğaz ağrısı, kas ağrıları, yüksek ateş, yorgunluk, kulak enfeksiyonu ve ciltte yaralar gibi semptomlarla kendini belli eder. Uzmanlar bu belirtilerin ortalama bir hafta sürdüğünü belirtiyor.

İnsanlar bu bakteriyi, yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla alabiliyor.

Uzmanlar hastalığın önlenmesi için sık sık el yıkanmasını, öksürürken ve hapşırırken ağzın bir mendil ile kapatılmasını öneriyor.

Okullarda yayılımın önlenmesi için çocukların kıyafetleri ve oyuncakları yıkanmalı ve ortak eşya kullanımının önüne geçilmelidir.

Son Güncelleme: 07.12.2022 14:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.