Dünya Türkiye'nin Suriye harekatını konuştu

Türkiye'nin Suriye'ye yapmak istediği kara harekatı dünya basınında geniş yer buldu. Dünyanın önemli gazete ve internet siteleri Türkiye gündemini bakın nasıl değerlendirdi.

01 Aralık 2022 Perşembe 19:07
Dünya Türkiye'nin Suriye harekatını konuştu

BLOOMBERG

ABD, Erdoğan'ı, Suriye'de Yeni Bir Askeri Operasyona Karşı Uyardı: ABD Türkiye'yi, Suriye'de Kürtlerin kontrolündeki bir bölgeye yeni bir askeri operasyona karşı uyardı ve son zamanlardaki bazı hava saldırılarının, DEAŞ'ı yenmek için Suriyeli ortaklarıyla çalışan ABD personeli açısından bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

FOREİGN POLİCY

ABD'NİN Suriyeli Kürtlere Desteği Aslında Erdoğan'a Nasıl Yarıyor?: ABD ve Türkiye'yi ayıran pek çok mesele arasında Washington'un Suriye'deki Kürt Halk Savunma Birliklerine (YPG) verdiği destek en çetrefilli olanı. YPG, Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) büyük bir kısmını oluşturuyor ve ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı ve Türk hükümetine karşı on yıllardır mücadele eden Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılı. YPG'nin kökenleri 2011 yılına kadar uzanıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, rejimini protesto eden Suriyelilere karşı askeri güç kullanmaya başladığında PKK, Suriyeli Kürtlerin ülkenin Kürt bölgelerini koruyacak bir savaş gücü kurmasına yardım etti.

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Erdoğan Şimdi de Savaş Kartını mı Oynuyor?: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir dönemin düşmanlarını dost ilan ediyor, onlardan sıcak para alıyor ve Kürtlere saldırıyor. Cumhurbaşkanı seçimleri böyle kazanmak istiyor. Tarih 3 Eylül 2022; yer, Türkiye’nin Karadeniz bölgesindeki liman kenti Samsun. Erdoğan’ın dünyaya Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) satan damadı burada bir teknoloji festivalini –TEKNOFEST- düzenledi. Cumhurbaşkanı festivalde gururla: “Dün bize parasıyla savunma sanayi teknolojisi vermeyen ülkelere bugün ihracat yapar hale geldik.” açıklamasında bulundu. Gururunda haksız da sayılmaz. Ukrayna dahil birçok çatışma bölgesinde dengeleri değiştiren silahlar arasında, damadı Selçuk Bayraktar’ın ürettiği İnsansız Savaş Araçları (İHA) yer alıyor.

FRANKFURTER ALLGEMEİNE ZEITUNG

Ankara Konusundaki Hoşnutsuzluk: Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye'yi, Suriye'ye yönelik bir kara harekâtı konusunda uyardı. Türkiye ise öte yandan dayanışma talebinde bulunurken iki ülkenin -İsveç ve Finlandiya- NATO adaylığını sürüncemede bırakıyor. T-ONLINE.DE Bu, Erdoğan İçin Bir Uyarı mı?... Rusya, Türkiye Sınırına Asker Gönderiyor: --Rusya’nın, Kuzey Suriye'deki Çatışma Kapsamında Bölgeye Askeri Takviye Gönderdiği Gözlemleniyor... Bu, Türkiye'ye Saldırıdan Kaçınması İçin Verilen Bir Mesaj Olarak Değerlendirilebilir-- Rusya’nın, Türkiye'nin yakın zamanda Kürt savaşçılara karşı saldırıya geçtiği Kuzey Suriye'ye askeri birlikler gönderdiği gözlemlendi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin açıklamasına göre sınır şehri Kobani’de Rus askerlerinin olduğu görüldü. Şehrin yakınındaki bir hava üssünün de güçlendirileceği kaydedildi.

FRANKFURTER RUNDSCHAU-INTERNET

Türkiye: Muhtemelen Kuzey Suriye’de Kara Saldırılarının Eli Kulağında: --Türkiye'nin Yakında Kuzey Suriye'yi İşgal Edeceğine Dair İşaretler Artıyor... Bu Durum Birçok İnsanı Tedirgin Ediyor-- Türkiye yakında kuzey Suriye'ye saldıracak mı? En azından Türk yetkililer bunu ima ediyor. Söylenenlere göre ordunun kara saldırısına hazır olması için sadece birkaç ABD BASINI ALMANYA BASINI güne ihtiyacı var. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu anda ülkeye uzun menzilli silahlar ve savaş uçaklarıyla saldırtıyor. AFP Suriye... Türkiye'ye Yakın Sınırda Rus Takviyesi: Bölge sakinleri ve bir STK'nın belirttiğine göre Rus güçleri, çarşamba günü Suriye'nin kuzeyinde Kürt güçleri ve Suriye ordusunun kontrolündeki ve Türkiye'nin kara saldırısı tehdidi altında olan bir bölgede varlıklarını arttırdı. Beşar Esad rejimini destekleyen Rus ordusu, Ankara'nın Kürt savaşçılara karşı 20 Kasım'da başlattığı baskın harekatından bu yana Türkiye sınırındaki Tel Rıfat bölgesine ilk kez takviye kuvvet gönderdi. Tel Rıfat sakinleri, AFP'ye, Rus takviye kuvvetlerinin Türkiye sınırına yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki kasabaya geldiğini söyledi. Aynı bölge sakinlere göre Moskova güçleri, Kürtlerin kontrolündeki bölge ile Türk yanlısı güçlerin kontrolündeki bölge arasında yeni bir barikat kurdu.

REUTERS

Avrupa Türkiye'de Kurulması Düşünülen "Rus Malı" Gaz Merkezine Temkinli Yaklaşıyor: Analistler ve çeşitli kaynaklar, Başkan Vladimir Putin'in Türkiye'yi Rus gazı için bir merkez haline getirme planı sayesinde Moskova'nın diğer kaynaklardan gelecek yakıtla yapacağı ihracatı saklayabileceğini ancak Avrupalıları yine de satın almaya ikna edemeyebileceğini belirtiyorlar. Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya düzenlediği "özel askeri operasyon " öncesinde Avrupa Birliği pazarının %40'ına gaz tedarik ediyordu. O zamandan beri Batı, Rus petrol ve gazını da içeren kapsamlı yaptırımlar getirdi ve Rusya kaynaklı yakıt alımlarını keserek alternatifler aradı.

EL AKHBAR

Türkiye'den Moskova ve Washıngton'a Süre... SDG İnat Ediyor: "Pençe-Kılıç" harekâtının ikinci haftasına girmesiyle Türkiye'nin SDG bölgelerine yönelik bombardımanının ivmesinde gözle görülür düşüş oldu. Bu düşüşün nedeni SDG'yi sınırdan 30 km. içeri çekilmeye zorlarlar umuduyla Türkiye'nin Rusya ve ABD'ye fırsat verme kararı gibi görünüyor. Geçen üç günde Türkiye'nin bombardımanı abu Raseyn, Tel Tamr, Ayn el Arab ve Münbiç bölgelerine kesintili füze ve top atışlarıyla sınırlı kaldı, savaş uçakları sahada yoktu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.