DÜNYADA TÜRKİYE (6 KASIM): Dünya basınında Türkiye ile ilgili kim ne yazdı?

6 Kasım 2022 tarihinde dünya basınında Türkiye'nin yer aldığı bazı haberlerin özetleri şöyle:

07 Kasım 2022 Pazartesi 09:16
DÜNYADA TÜRKİYE (6 KASIM): Dünya basınında Türkiye ile ilgili kim ne yazdı?

ABDE  BASINI
AP:


Yunanistan, Yetkilisine Yönelik Türkiye’nin Geçici Giriş Yasağını Ağır Bir Şekilde Eleştirdi:
Yunanistan, Orta Makedonya Bölge Valisi ve Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Birinci Yardımcısı Apostolos Tzitzikostas’ın, bölgesel bir kuruluşun genel kurul toplantısına başkanlık etmek üzere tekneyle İzmir’e girişine izin vermeyerek gözaltına alınması yönünde Türkiye’nin verdiği kararı şiddetle protesto etti.

THE WALL STREET JOURNAL


Ukrayna'daki Savaş Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Nüfuzunu Artırma Fırsatı Veriyor: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bölgesel bir aracı olarak rolünü genişletmeye çalışırken bir yandan ülkesinin Ukrayna'ya verdiği desteği artırıyor bir yandan da Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile iletişim hattını açık tutuyor ki Putin ile ilişkisi, Ukrayna'nın tahıl ihracatını devam ettirmesini sağladı.
Türkiye'nin en bilinen silah üretim şirketi Baykar geçtiğimiz aylarda Kiev'de, silahlı drone üretme kapasitesini iki katına çıkaracak olan yeni bir fabrikanın temelini attı. Türkiye geçen ay Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'un ve First Lady Olena Zelesnki'nin katıldığı bir törenle Ukrayna donanmasına yeni bir korvet gönderdi. Milgrem sınıfında olan gemi, Rusya'nın Karadeniz'deki hâkimiyetine meydan okuyan ve Türkiye'nin artan nüfuzunu gözler önüne seren şekilde genişleyen Ukrayna donanmasındaki en büyük gemi.


ALMANYA BASINI


NEX24 
NATO ve Türkiye Ukrayna'nın Desteklenmesini Kararlaştırdı: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i İstanbul'da kabul etti. Stoltenberg görüşme sonrasında, Türkiye'nin Karadeniz tahıl ticaretinin yeniden başlaması noktasındaki rolünü övdü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ve Türkiye'nin, "Rusya'nın bu saldırı savaşını sona erdirmek için Ukrayna'yı desteklemenin önemli  olduğu" konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Stoltenberg, cumartesi günü Anadolu Haber Ajansına ayrıca ziyareti kapsamında şu açıklamada bulundu: "Hem Ukrayna'ya destek sağlamada hem de Ukrayna'dan tahıl ihracatını sağlayan anlaşmayı kolaylaştırmada yaptıklarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türkiye'ye teşekkürlerimi sundum. Bu, gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı ve başta yoksul ülkeler olmak üzere tüm dünya için önemlidir. Türkiye, bunu mümkün kılmada kilit rol oynamıştır.”


ÇİN BASINI


FENGHUANG XINWEN 
Türkiye Cumhurbaşkanı ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Telefonda Görüştü: Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 4 Kasım’da yapılan açıklamaya göre Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres telefon görüşmesi yaptı, Rusya-Ukrayna çatışması ve Karadeniz Tahıl Koridoru ile ilgili gelişmeleri ele aldı. Görüşmede Erdoğan, tahıl koridorunun yeniden açılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti, artık İstanbul mutabakatının süresini uzatmaya odaklanmak gerektiğini belirtti. Suriye’ye sağlanan sınır ötesi insani yardımdan bahsederken Erdoğan, BM Güvenlik Konseyinin insani görev süresini uzatmasını umduğunu söyledi.

CCTV 
Türkiye Cumhurbaşkanı: Türkiye ile Rusya, İhtiyacı Olan Ülkelere Ücretsiz Olarak Tahıl Dağıtılması Konusunda Anlaştı: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen bir serginin açılışında yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ihtiyacı olan ülkelere ücretsiz şekilde tahıl gönderilmesi konusunda mutabakata vardıklarını belirtti. Erdoğan, ‘‘Somali, Cibuti ve Sudan’dan başlama suretiyle tahıl gemilerinin, ihtiyacı olan ülkelerin tamamına ulaşmasını sağlayacağız. Bu ülkeler çok ciddi gıda krizleri ve kuraklıkla mücadele ediyor.’’ diye konuştu.


İRAN BASINI


FARS HABER AJANSI 
Erdoğan: Türkiye, Ukrayna Savaşında Diplomatik Gücünü Gösterdi: Türkiye Cumhurbaşkanı, Ankara’nın Ukrayna savaşında çeşitli konularda ara buluculuk yaparak diplomatik gücünü gösterdiğini belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumartesi günü yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna savaşında diplomatik gücünü gösterdiğini ifade etti. Erdoğan İstanbul’da yaptığı konuşmada, “Tahıl sevkiyatı koridorunun açılması ve sürdürülmesinde ve esir takasındaki önemli rolümüz, Türkiye’nin diplomatik gücünün önemli örnekleridir.” dedi. Türkiye Cumhurbaşkanı şöyle konuştu: “Ukrayna’da savaşın başladığı şubat ayından bu yana Ankara, Rusya ve Ukrayna devlet başkanları ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile olan ilişkileri sayesinde dengeleyici bir rol oynayabildi.


FRANSA BASINI


AFP 
Atina, Bir Yunan Valinin Türkiye’de Birkaç Saatliğine "Alıkonulmasını" Kınadı: Atina, cumartesi günü, Türkiye’ye ziyarette bulunan bir Yunan bölge yöneticisinin orada birkaç saat "alıkonulmasının" ardından Türkiye'yi resmen protesto ettiğini duyurdu.


IRAK BASINI


BASNEWS
İsveç, YPG ve PYD’yi Desteklemeyi Durdurduklarını Açıkladı: İsveç hükümeti Batı Kurdistan’daki (Rojava) Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Demokratik Birlik Partisine (PYD) desteklerini durdurduklarını açıklayarak yeni kurulan İsveç hükümeti olarak NATO üyesi olma çabası içerisinde olduklarını duyurdu.

 

Son Güncelleme: 08.11.2022 09:38
Anahtar Kelimeler:
Dünya BasınıTürkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176