Komşu ülke sandık başına gitti... Yunanistan’da seçim sonuçları

Yunanistan’da 21 Mayıs 2023 Milletvekili seçim sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Başbakan Mitsotakis başkanlığındaki Yeni Demokrasi Partisi yarışı açık ara önde götürdü.

22 Mayıs 2023 Pazartesi 09:37
Komşu ülke sandık başına gitti... Yunanistan’da seçim sonuçları

Komşu ülke Yunanistan genelindeki seçimlerde Başbakan Mitsotakis başkanlığındaki Yeni Demokrasi Partisi yarışı açık ara önde götürdü.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP), sandıktan birinci parti olarak çıktı.

YDP oyların yüzde 40,79'unu alarak mecliste 146 sandalye kazandı. Ancak bu sayı, Miçotakis'in tek başına hükümet kurmasına izin vermiyor.

Tek başına hükümet kurabilmek için toplamda 300 sandalye bulunan parlamentoda en az 151 sandalye kazanarak mutlak çoğunluğa sahip olması gerekiyordu. Ana muhalefetteki, Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ise oyların yüzde 20,06'sını alarak parlamentoda 71 sandalye kazandı.

Sandıktan en güçlü çıkan üçüncü partiyse oyların yüzde 11,51'ini alan Değişim Hareketi (PASOK-KINAL) oldu.

Bu durumda ülkenin Cumhurbaşkanı önümüzdeki günlerde, seçimlerde en fazla oy alan üç partinin liderini sırasıyla hükümet kurmak için görevlendirecek.

Bu aşamada da hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı tüm siyasi parti liderlerini bir araya getirecek.

Eğer yine hükümet kurmayı başaramazlarsa, tüm partilerin katılımıyla geçici bir hükümet kurularak Haziran'da tekrar seçim yapılacak.Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) -

Ülke genelinde partilerin aldığı oylar aşağıdaki şöyle:

Açılan sandık: % 85,35

YDP: % 40,80 (145 Milletvekili)

SİRİZA: % 20,06 (71 Milletvekili)

PASOK: % 11,65 (42 Milletvekili)

KKE: % 7,16 (26 Milletvekili)

Yunan Çözümü: % 4,47 (16 Milletvekili)

Diğer Partiler: 15,86

Son Güncelleme: 22.05.2023 19:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176