Polonya, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını göndermek için Almanya'dan izin istedi

Polonya Savunma Bakanı, Berlin'in, Varşova'nın elindeki Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna'ya devretmeye yönelik resmi talebini aldığını duyurdu.

24 Ocak 2023 Salı 13:34
Polonya, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını göndermek için Almanya'dan izin istedi

Berlin'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'un 'müttefiklerin Ukrayna güçlerini Leopard tankları kullanma konusunda eğitmeye başlayabileceklerini' söylemesi üzerine Polonya devreye girdi. Sputnik'te yer alan habere göre;  Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Berlin'in, Varşova'nın elindeki Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna'ya devretmeye yönelik resmi talebini aldığını duyurdu.

Blaszczak, Twitter'da Almanya'yı iyice köşeye sıkıştırmaya yönelik bir açıklama yaptı:

"Almanlar, Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya devrinin onaylanmasına ilişkin talebimizi almış durumda. Alman tarafını da Ukrayna'yı Leopard 2 tanklarıyla destekleyen ülkeler koalisyonuna katılmaya davet ediyorum. Bu bizim ortak davamız, çünkü mesele tüm Avrupa'nın güvenliği!''

Böylece Varşova, Alman yetkililere doğrulama fırsatı bile bırakmadan, Ukrayna'ya Leopard ana muharebe tankları tedariki talebine resmiyet kazandırdı.

Ancak Polonya'nın, Alman yapımı Leopardları Ukrayna'ya teslim edebilmesi için Alman hükümetinin onayı gerekiyor.

ABD Savunma Lloyd Austin'in ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Leopard tankı tedariki için yoğun baskı yaptığı ziyaretlerine sahne olan Berlin'den henüz resmi karar açıklaması gelmedi.

Blaszczak, geçen haftaki açıklamasında, Ukrayna'ya tank göndermek için uluslararası bir koalisyon kurulmasını görüşmek üzere 14 ülkeden meslektaşlarıyla bir araya geldiğini duyurmuştu.

Alman yapımı Leopard 2 ana muharebe tankları, Ukrayna'ya destek tartışmalarının odak noktası haline geldi.

Ukrayna'nın yanısıra ABD, Polonya gibi NATO müttefikleri tarafından Kiev'e Leopard 2 tankları tedariki için yoğun baskı altına alınan Alman hükümeti, şimdiye kadar tankları tedarik etmekten veya diğer NATO ülkelerinin bunu yapmasına izin vermekten kaçındı.

Geçen hafta Almanya'da ABD'ye ait Ramstein Hava Üssü'nde yapılan ve 5 saatten uzun süren Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı'nda 50'den fazla savunma bakanının Kiev'e gelişmiş tanklar sağlanması konusundaki görüş ayrılıklarını çözememesini, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Berlin çıkarması izledi.

Anahtar Kelimeler:
UkraynaLeopard Tank
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.