ABD Merkez Bankası'ndan önemli faiz kararı

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların merakla beklediği temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Fed, faizi 75 baz puan artırma kararı aldı.

27 Temmuz 2022 Çarşamba 22:08
ABD Merkez Bankası'ndan önemli faiz kararı

ABD Merkez Bankası, ikinci faiz kararında da piyasa beklentilerini takip etti. FED politika faizini 0,75 puan artışla yüzde 2,25-2,5 aralığına yükseltti. FED, tarihte ilk kez iki kere üst üste 0,75 puan artırım yaptı.

ABD'de FED'in uyguladığı sıkılaşma politikalarına rağmen enflasyon 40 yılın zirve seviyelerinde seyrediyor. Son verilere göre, haziranda yıllık enflasyon yüzde 9,1 ile 1981 Kasım'ından beri en yüksek seviyeye fırladı.

Açıklanan enflasyonla birlikte yıl sonu enflasyon beklentileri de rekor seviyelere yükseldi. FED New York Şubesi, ABD'li tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 6,6 ile yeniden zirveye ulaştığını açıkladı.

Tüm enstrümanlar başarısız oldu

Ekonomi yönetiminin dövizin ateşini söndürmek için faizi artırmak dışında uygulamaya koyduğu düzenlemelerin başarısız olması, son günlerde dövizdeki artışı daha da hızlandırdı. Doların gece yarısı 18 TL’nin üzerine çıktığı 20 Aralık’ın hemen arkasından 21 Aralık 2021’de devreye sokulan kur korumalı mevduatı 15 Haziran’da gelire endeksli senet izledi. 24 Haziran akşamı da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 900 bin doların üzerinde dövizi bulunan şirketlere kredi verilmeyeceğini açıkladı. Dövizdeki artışı düşürmekte yetersiz kalan tüm bu gelişmelere 21 Temmuz’da bu yılki yedinci toplantısını yapan PPK’nın politika faizini 14’te sabit tutma kararı eklendi. PPK’nın karar metnindeki “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir” söylemi de kurlardaki artışa tuz biber ekti.

Son Güncelleme: 27.07.2022 22:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176