Dr. Mehmet Çerçi

Almanya'da enflasyon son 50 yılın zirvesine çıktı

Almanya'da enflasyon son 50 yıldan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Almanya'da gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle mayıs ayında enflasyon yıllık yüzde 7.9'a çıktı.

Dr. Mehmet Çerçi
14 Haziran 2022 Salı 12:42
Almanya'da enflasyon son 50 yılın zirvesine çıktı
Dr. Mehmet Çerçi

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 oranında arttı. Ülkede yıllık enflasyon en son petrol krizinin ilk kez yaşandığı 1973-1974 yıllarda bu seviyede ölçülmüştü.

Ülkede nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 7.4 olarak kayıtlara geçmişti. Federal İstatistik Dairesi Başkanı Georg Thiel, yaptığı açıklamada, "Yüksek enflasyonun başlıca sebebi hep olduğu gibi enerji ürünlerindeki fiyat artışları. Ancak birçok diğer üründe de fiyat artışlarını gözlemliyoruz, özellikle de gıda ürünlerinde" ifadelerini kullandı.

Sputnik'te yer alan habere göre, mayıs ayında enerji fiyatı yıllık yüzde 38.3 oranında artarken akaryakıt yüzde 41, mazot yüzde 95 oranında pahalandı. Gıdaki fiyat artışı da yüzde 11.1 olarak tespit edildi. Yemeklik yağın fiyatı yüzde 38.7, et ve et ürünlerinin fiyatı yüzde 16.5, süt ürünleri ve yumurtanın fiyatı yüzde 13.1, ekmek ve buğday ürünlerinin fiyatı yüzde 10.8 oranında arttı.

Dr. Mehmet Çerçi

Avrupa’da yüksek enflasyon nedeniyle Christine Lagarde başkanlığındaki Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl sonra ilk kez faiz artırma kararı almıştı.

Son Güncelleme: 15.06.2022 18:41
Anahtar Kelimeler:
Almanya Enflasyon
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.