Asgari ücretin kıdem tazminatına etkisi

Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte bir diğer merak edilen kıdem tazminatında tavan belli oldu.

22 Aralık 2022 Perşembe 14:00
Asgari ücretin kıdem tazminatına etkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yeni asgari ücreti açıkladı. 2023 yılı için asgari ücret zammının belli olmasının ardından Kıdem tazminatı tavanı da belli oldu. 

Asgari ücretin artışına göre değişiklik gösteren rakamlar, kıdem tazminat tavanı ne kadar sorusu yıl sonunun gelişiyle birlikte yine vatandaşların gündemine oturdu. 

4857 sayılı İş Kanunu gereği işçinin hakkını koruyan bu ücret ödemesi, belli şartları karşılayan işçilere sağlanıyor.


KIDEM TAZMİNATI TAVAN ÜCRETİ 2022 NE KADAR?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre; Temmuz-Aralık 2022 döneminde Kıdem Tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş olmuştu.
Çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatı tavanının yükselmesiyle birlikte alınacak tazminatlar da 2022 Temmuz ayında artmıştı. SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan herkes tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre 10 yıl çalışmış biri işten çıkarılırsa alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.
Peki, yeni asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır, tavan nasıl hesaplanır? İşte kıdem tazminatı hesaplama formülü ve son durum!


2023 KIDEM TAZMİNATI TABANI NE KADAR OLDU?

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10 bin lira olacak. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. Yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak.

 

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır. (HaberGlobal)

Son Güncelleme: 22.12.2022 14:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176