Deniz üstü rüzgâr enerjisi, 21,1 GW’lık kapasite artışıyla rekor kırdı

Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Council, GWEC) 2022 Küresel Deniz Üstü Rüzgâr Raporu’na göre, deniz üstü rüzgâr enerjisi sektörü, 2021 yılında 21,1GW’lık kapasite artışıyla yeni bir rekor kırdı; şebekeye bağlı deniz üstü rüzgâr santrallerinde üç kat artış oldu.

01 Temmuz 2022 Cuma 04:27
Deniz üstü rüzgâr enerjisi, 21,1 GW’lık kapasite artışıyla rekor kırdı

Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) tarafından Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı ile aynı tarihte yayınlanan en son Küresel Deniz Üstü Rüzgâr Raporu’na göre, açık deniz rüzgâr endüstrisi 2021’de 21,1 GW yeni kapasite ile şebekeye bağlı en iyi yılını yaşadı.

Rapora göre, 2030 yılına kadar 260 GW’lık yeni deniz üstü rüzgâr kapasitesinin eklenmesiyle, toplam küresel deniz üstü rüzgâr kapasitesinin 2030 yılına kadar 316 GW’a ulaşması bekleniyor.

Yıllık yüzde 58’lik büyüme ile deniz üstü rüzgâr enerjisi, toplam küresel kapasitenin yüzde 7’sini temsil ederken, yüzde 49,5 pazar payı ile Avrupa şu anda deniz üstü rüzgâr projesi kapasitesinde dünyada lider konumda yer alıyor.

Rapora göre, bu yıl aynı zamanda, yüzer deniz üstü rüzgâr türbinlerinin tanıtım aşamasını geçtiğini ve ticarileşme aşamasına geldiğini, 57 MW’lık yeni kurulumun küresel olarak toplam kapasiteyi 121,4 MW’a çıkardığını gösteren yıldı. Bu yeni kurulumların 48 MW’ı İngiltere’de, 5,5 MW’ı Çin’de ve 3,6 MW’ı Norveç’te gerçekleşti.

Rapor, 120 GW’ı yüzen deniz üstü rüzgâr olmak üzere, dünya çapında farklı gelişim aşamalarında olan 700 GW’dan fazla deniz üstü rüzgâr projesi belirledi.

Lizbon’da, Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansı (UNOC)’da GWEC CEO’su Ben Backwell, “Deniz üstü rüzgâr sektörü için şaşırtıcı bir yıl oldu. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, artık, deniz üstü rüzgârın endüstriyel kalkınmayı ve istihdam yaratmayı teşvik ederken güvenli, uygun fiyatlı ve temiz enerji sağlayan, ömür boyu bir kez karşılaşılabilecek bir fırsatın farkına varıyor. Şimdi, sağlıklı ve “büyümeye uygun” bir küresel tedarik zinciri oluştururken, hedefleri hızla uygulamak için çalışmamız gerekiyor.

Aynı zamanda, dünyanın en önemli deniz temelli endüstrilerinden biri haline geldiğinden, rüzgâr endüstrisinin sağlıklı bir okyanus ekosisteminin kilit koruyucusu olarak yerini alması gerekiyor. Bütünsel iş birliği ve planlama sağlayacak ve biyolojik çeşitlilik ve koruma hedefleriyle en üst düzeyde uyumu sağlayacak şekilde ölçeği büyüttüğümüzden emin olmak için okyanus alanındaki paydaşlar ve topluluklarla birlikte çalışmamız gerekiyor.

Birlikte çalışarak, dünyanın net sıfıra ulaşmasına yardımcı olurken, güç sağlayan temiz ve güvenli bir enerji sistemi sağlayabiliriz”. dedi.

Ørsted Başkan Yardımcı Ulrik Stridbæk ise şöyle dedi: “Küresel deniz üstü rüzgâr sektörü kritik bir dönüm noktasında. Bir yandan siyasi hedeflerin katlanarak arttığını görüyoruz. Ancak diğer yandan sektör, artan maliyetler ve kesintiye uğramış tedarik zincirleriyle karşı karşıya kalıyor ve bu hedefleri gerçekleştirme konusundaki uzun vadeli kabiliyetini tehlikeye atıyor. GWEC’in Küresel Deniz Üstü Rüzgâr Raporu, bu zorlukların nasıl üstesinden gelineceğini tartışmak ve deniz üstü rüzgâr enerjisinin 1,5 derece hedefini canlı tutmak için gereken rolü oynayabilmesi için gereken yatırımların önünü açmak üzere durumu değerlendirmeye ve sektörü bir araya getirmeye yönelik çok önemli bir andır.”

Anahtar Kelimeler:
Rüzgar Enerjisi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176