Dr. Mehmet Çerçi

Dolar yeni zirveyi test etti: 17.57

Dövizin ateşini düşürmek için getirilen kur korumalı mevduat ve BDDK’nın dövizi bulunan şirketlere getirdiği kredi kısıtlaması da işe yaramadı. Dolar/TL 17.57’yi de aşarak bu yılki yeni rekorunu kırdı. Euro da Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günü faiz artırma beklentisi nedeniyle yeniden yükselişe geçerek 18 TL'yi geçti.

Dr. Mehmet Çerçi
19 Temmuz 2022 Salı 12:44
Dolar yeni zirveyi test etti: 17.57
Dr. Mehmet Çerçi

Ekonomi gündeminde kalarak yükselişini sürdüren dolar, 17.57 TL’yi de aşarak yılın yeni rekorunu kırdı. Dolar, en son 22 Mayıs’ta 17.54 seviyesini görmüştü. Böylece TL'nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 15, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 25'e ulaşmış oldu. Güne 17.72'den başlayan euro/TL ise 18'i aştı. Avrupa Merkez Bankası'nın perşembe günkü para politikası toplantısında faizleri 25 ya da 50 baz puan artırma olasılığıyla euro/dolar paritesi yeniden 1.02'nin üzerine yükseldi.

Böylece dövizin ateşini düşürmek için kur korumalı mevduatın ardından 24 Haziran’da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 900 bin doların üzerinde dövizi bulunan şirketlere getirdiği kredi kısıtlaması da işe yaramamış oldu.

Piyasalar faiz kararını bekliyor

Piyasalar bir yandan makro göstergeleri yorumlamaya çalışırken, diğer yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Politikası Kurulu’nun (PPK) perşembe günü vereceği faiz kararına odaklanmış durumda. Uzmanlar, PPK’nın faizi yine yüzde 14’te sabit tutacağı konusunda hemfikir.

Son Güncelleme: 19.07.2022 12:48
Anahtar Kelimeler:
Dolar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176