Egeli ihracatçılardan ekonomiye yüzde 13'lük katkı!

EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Bölge olarak baktığımızda yüzde 13 civarında ihracata katkıda bulunuyoruz" dedi.

03 Ocak 2023 Salı 18:18
Egeli ihracatçılardan ekonomiye yüzde 13'lük katkı!

EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 18 milyar dolarlık ihracat hedeflerine ilk 7 ayda ulaştıklarını ve 18 milyar 300 milyon dolara yaklaşan ihracatla Türkiye'nin rekor ihracatına yüzde 7 katkı sağladıklarını söyledi. Ege Bölgesi ihracatını 30 milyar dolar seviyesine taşıdıklarını aktaran Eskinazi, "Bölge olarak baktığımızda yüzde 13 civarında ihracata katkıda bulunuyoruz" dedi

Türkiye'de ihracat, 2022 yılında yüzde 12,9 artışla 254 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. EİB ise 2022 yılı için belirlediği 18 milyar dolar ihracat hedefine ulaştı. Ülke ekonomisine 18 milyar 294 milyon dolar döviz kazandıran EİB, cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına yüzde 7 katkı sağladı. Ege Bölgesi'nin ihracatı ise 2022 yılında yüzde 11 artışla 31 milyar 417 milyon dolara ulaştı. Egeli ihracatçılar, 2022 yılında Türkiye ihracatına yüzde 13 katkı sağladı. EİB olarak ilk 7 ayda 18 milyar dolarlık ihracat hedeflerine ulaştıklarını aktaran EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "İlk 7 ayda bu hedefi geçeceğimiz belli olmuştu. 2022 yılı için hedefimiz olan 18 milyar doları geçtik. 18 milyar 300 milyon dolara yaklaştık. Bölgemiz ihracatını 30 milyar dolar seviyelerine taşıdık. Bölge olarak baktığımızda yüzde 13 civarında ihracata katkıda bulunuyoruz. İzmir ve civarı olarak baktığımızda yüzde 7 civarında bir katkıda bulunuyoruz. İhracatçılarımız büyük emeği ile bu ihracatı gerçekleştirdi. Önemli bir başarı yakalandı. Bazı sektörlerimiz beklenenden çok daha büyük performans gösterdi. Dünyadaki konjonktür de bunlara yardımcı oldu. Önümüzdeki sene için bir hedef koyamıyorum. Çünkü, konjonktür her gün değişiyor. Ama biz, elimizden geldiğince, Türkiye ihracatına, Türkiye'nin ihtiyacı olan dövizi sağlamaya çalışacağız. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'SU ÜRÜNLERİ PATLAMA YAPTI'
Öne çıkan ihracat ürünleriyle ilgili bilgi veren Eskinazi, su ürünleri sektörünün Türkiye genelinde patlama yaptığını belirtip, şöyle konuştu: "Genel olarak Türkiye geneli ile aynı seviyelerdeyiz. Türkiye genelinde, demir-çelik, kimya sektörlerimiz her zaman öne çıktı. Bizim bölgemizde de demir-çelik ve kimya sektörlerimiz öne çıktı. Bunun yanında su ürünleri sektörümüz Türkiye genelinde bir patlama yaptı. Dünyada birinciliği ele geçirdi veya ele geçirmek üzere. İhracatçılarımız özveriyle çalışıp ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyor."

İHRACATÇILAR, UZAK PAZARLARA AÇILACAK
Ticaret Bakanlığı'nın 'Uzak Ülkeler Stratejisi' doğrultusunda çalışmalara başladıklarını aktaran Eskinazi, "Dünyanın her tarafına ihracat yapabiliyoruz. Ticaret Bakanlığımızın koymuş olduğu 'Uzak Pazarlar Stratejisini' de bu sene uygulamaya başlayacağız. Şu anda en uzak noktalara dahi gidip orada pazarlama yapmayı hedef haline soktuk. Bu bugünden yarına olacak bir şey değil ancak iki üç yıl içerisinde bu pazarlarda yapmış olduğumuz faaliyetlerin neticesini göreceğimizi tahmin ediyorum" dedi.

'ÜLKELERDE RESESYONUN BAŞLAMA KORKUSU VAR'
Dünya genelinde belirsiz ortamların nedeniyle 2023 için hedef koyamadıklarını aktaran Eskinazi, "Ülkelerde resesyonun başlama korkusu var. Bu korku tamamen talebi de daraltıyor. Talep daraldığı zamanda mutlaka zor bir yıl olacağını görüyoruz. O yüzden 2023 yılı için bir hedef koyamıyoruz. Mevcut olanı korumaya çalışacağımız bir yıl olacak" diye konuştu.

(DHA)
 

Son Güncelleme: 03.01.2023 18:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176