MB' den yeni faiz hamlesi! Yabancı para zorunlu karşılık tesislerine % 4,5 faiz ödeyecek

Döviz kuru bu haftayı da dalgalı seyirle geçirdi. Dolar kuru haftayı 18,80 lira, euro da 20,32 lira seviyesinden kapattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların yükümlülük üzerinde yabancı para zorunlu karşılık tesislerine % 4,5 faiz ödeyecek.

20 Ocak 2023 Cuma 21:32
MB' den yeni faiz hamlesi! Yabancı para zorunlu karşılık tesislerine % 4,5 faiz ödeyecek

Merkez Bankası (TCMB) bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tutukları yabancı para serbest hesaplar için yüzde 4,5 faiz ödeyecek.

TCMB, yabancı para serbest hesaplar için faiz oranını yüzde 4,5 olarak ilan etti.

Faiz ödemeleri, TL cinsinden ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına, yani ortalama tesis edilen tutarlar ile ortalama tesis edilmesi gereken tutarlar arasındaki farka yapılacak.

Reuters’a bilgi veren bir bankacılık kaynağı, bankaların ilgili tutarları yurtdışında tutmaları halinde yaklaşık yüzde 4,3 libor getiri (bankaların birbirlerine dolar üzerinden borç verirken uyguladıkları faiz) elde edebildiklerini, ancak içeride böyle bir yapı bulunmadığı için sistemi bankaların TCMB’den talep ettiğini belirtti.

TCMB’nin bu hamle ile birlikte, bankaların yurt dışı muhabirindeki dövizi TCMB hesaplarına aktarmasını teşvik etmek istediği, bu yolla brüt rezervlere katkı planladığı belirtiliyor.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NDAN DEĞERLENDİRMELER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Kavcıoğlu toplantı sonrası yaptığı açıklamada Merkez Bankası rezervlerindeki artışın piyasalara olumlu yansıdığını ifade etti.

"Rezervlerimiz artıyor, piyasalara olumlu yansıyor"

Kavcıoğlu, "Dönem dönem sektör temsilcileriyle bir araya geliyoruz. İstişare toplantısı yaptık. İhracatçılarımızın sorunlarını dinledik, üzerimize düşen noktalarda neler yapabileceğimizi istişare ettik. 2023 yılında Türkiye Ekonomi Modeli üzerinde yaptığımız çalışmaları paylaştık. 2023’te aynı ihracat başarılarının devam edeceğini temenni ediyoruz. Döviz kuru istikrarlı şekilde devam ediyor. Bu piyasalara ve kura olumlu yansıyor. Aldığımız tedbirler ve kararlar ile istikrarlı bir şekilde devam edecektir. Merkez Bankası rezervleri artarak devam ediyor. Piyasalara olumlu yansıyor. Merkez Bankası’nın herhangi bir kur politikası yok" diye konuştu.

"Yüzde 40 döviz bozdurma mecburiyeti yok"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "2023 yılında yapmış olduğumuz ihracatlar ve hedeflerimiz için firmaların sektör temsilcilerinin yaşamış olduğu sorunları istişare ettik. Sorunlar dile getirildi. Sorunların giderilmesi için bir araya geldik. Bilgi kirliliği oluyor, ihracatçının yüzde 40 döviz bozdurma zorunluluğu yok. Eğer bozdurmak isterse yüzde 40’ını Merkez Bankası'na bozdurmak gibi bir mecburiyeti yok. Her şeyin istikrarı olmasından yanayız. Döviz kuru, enflasyon ve istikrarlı üretim olmalı" dedi.

Son Güncelleme: 20.01.2023 21:39
Anahtar Kelimeler:
Merkez Bankası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176