Türkiye, enerji enflasyonunda yine OECD birincisi

OECD’nin yayınladığı ekim ayı enerji enflasyonu verilerine göre, Türkiye son bir yılda enerji fiyatlarındaki yüzde 137,1’le 38 OECD ülkesi arasında yine birinci çıkarak şampiyon oldu.

12 Aralık 2022 Pazartesi 12:03
Türkiye, enerji enflasyonunda yine OECD birincisi

Halk Tv ekonomi servisinin derlediği habere göre Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), ekim ayı enerji enflasyonu verilerini yayınladı. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarının son 1 yıldaki fiyat değişimini gösteren verilere göre, Türkiye yüzde 137,1’lik artışla 38 OECD ülkesi arasında yine lider oldu. Avrupa Birliği’nde (AB) enerji enflasyonu ortalaması yüzde 38,7, OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 28,1, G7 ülkelerinin ortalaması ise yüzde 25,3 olarak gerçekleşti.

oecd.png
Türkiye’nin ardından Ukrayna-Rusya savaşından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Hollanda geliyor. Hollanda’da bir yıllık enerji enflasyon oranı yüzde 99,8. Almanya’da enerji enflasyonu yüzde 43,6 olarak hesaplandı. Almanya bu oran ile hem AB hem de OECD ortalamasının üstünde yer aldı. Fransa ise her iki ortalamanın da altında. Fransa’da yıllık enerji enflasyonu yüzde 19,8. Güney Afrika’da yüzde 20 olan enflasyon oranı, ABD’de yüzde 17,6. Enerji enflasyonunda en az artış Meksika’da oldu. Meksika’da enerji enflasyonu son bir yılda yüzde 3,2 arttı.

Gıda enflasyonunda da lideriz

OECD’nin yayınladığı gıda enflasyonu araştırmasına göre, Türkiye ekim ayında gıda fiyatlarındaki yıllık yüzde 99 artışla zirveye yerleşti. Macaristan yüzde 42,9 ile Türkiye’yi izlerken, onu Litvanya yüzde 33,7, Letonya ise yüzde 29,5 artışla takip etti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 5 Aralık’ta açıkladığı kasım ayı enflasyon verilerine göre gıda fiyatlarındaki artış 102,55 olarak gerçekleşti.

Son Güncelleme: 12.12.2022 16:33
Anahtar Kelimeler:
Enerji Enflasyonu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.