Yılın ilk üzüm hasadı Manisa'da gerçekleşti

Manisa'da, kapalı sistem serada, topraksız sofralık üzüm yetiştiriciliğinin erkenci türlerinden Spil karasının hasadı, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz'in katılımıyla gerçekleşti. Eline bağ makasını alıp, üzüm keserek sezonun ilk hasadını yapan Vali Karadeniz, sezonun hayırlı olması diledi.

22 Haziran 2022 Çarşamba 09:52
Yılın ilk üzüm hasadı Manisa'da gerçekleşti

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, kurusundan yaklaşık 500 milyon dolar, sofralık çeşitlerinden ise 150 ile 250 milyon dolar arası ihracat geliri sağlayan üzümün yetiştiriciliğini geliştirmek ve üreticilere katma değer sağlamak amacıyla kapalı sistem seralarda topraksız bir şekilde üzüm yetiştirmek için 3 yıl önce AR-GE çalışması başlattı. Bu kapsamda toprak yerine perlit ve kokopit kullanılarak saksılarda 2'si erkenci olmak üzere 9 ayrı türde toplam 324 asma dikildi. 250 metrekarelik serada tam kontrollü izlenebilir ortamda yetiştirilen asmalardan erkenci türü olan Spil karası üzüm çeşidinde sezonun ilk hasat heyecanı yaşandı. Hasada, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ile teknik personeller katıldı. Eline bağ makasını alıp, üzüm kesen Vali Karadeniz, sezonun ilk hasadını yaptı.

Kalitesi, albenisi, renk yönü ve tane salkım yapısıyla öne çıkan üzüm çeşidi sayesinde ürünün olmadığı dönemlerde piyasaya üzüm sunumu yapılabileceğini ve topraksız sofralık üzüm yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, "Üzümün başkenti Manisa'dayız. Üzüm, ülkemiz açısından stratejik ürünlerimizden bir tanesi. Kuru üzümden yaklaşık 500 milyon dolara bir ihracat gelirimiz var, sofralık üzümden ise 150 ile 250 milyon dolar bir ihracat gelirimiz var. Bu kapsamda Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü içerisindeki kapalı sistem sera içerisinde uyguladığımız projenin bu yıl 3'üncü ve son yılı. Bundan sonra üreticilerimize bir yol haritası çizeceğiz. Projedeki amacımız erken ve geç dönemde piyasaya üzüm arz edebilmek. Şu an Manisa'da haziran ayının ortasında üzüm hasadı gerçekleştiriyoruz. Sera üzüm hasadına göre bir ay erkencilik sağlıyor. Seranın bir diğer özelliği ise haziran ayından sonra aralık ayında da aynı bitkiden yılda 2 defa ürün elde edebiliyoruz. Aynı zamanda piyasada üzüm olmadığı için daha yüksek bir bedelle karşılık bulabiliyor. Bu sayede üreticilerimizin daha çok gelir elde etmesini sağlıyoruz" diye konuştu.

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, sezonun hayırlı olmasını diledi. Vali Karadeniz, "Şu an Spil Karası adı altında 3 yıldır geliştirilen üzüm çeşidinin ilk kez bugün hasadını yapacağız. Bu yıldan sonra da Spil karası ticari anlamda da kullanılacak bir üzüm türü olacak. Bu tamamen Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün geliştirmiş olduğu bir ürün. Manisa ekonomisine, çiftçisine ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun" dedi. ()

Son Güncelleme: 22.06.2022 12:33
Anahtar Kelimeler:
üzüm HasadıManisa
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176