Dr. Mehmet Çerçi

Doğanlar Apartmanı davasında 2 sanığın cezası azaldı, 1 sanığın cezası yükseldi

Seferihisar açıklarındaki 6.6 büyüklüğündeki depremde 15 kişinin yaşamını yitirdiği 12 kişinin de yaralandığı Doğanlar Apartmanı davasında istinafta karar çıktı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi, yerel mahkeme tarafından 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verilen Gündüz Uysal'ı 7 yıl 9 ay 10 gün hapse çarptırdı. İlk mahkemede 12 yıl hapis cezası alan proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı 6 yıl 8 ay, 18 yıl hapis cezası ise alan binanın müteahhidi Çetin Doğan'ın cezası ise 15 yıla çevrildi.

Dr. Mehmet Çerçi
09 Aralık 2022 Cuma 16:07
Doğanlar Apartmanı davasında  2 sanığın cezası azaldı, 1 sanığın cezası yükseldi
Dr. Mehmet Çerçi

Ege Denizi'nde Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen, 117 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki depremde, Bayraklı ilçesindeki Doğanlar Apartmanı'nda 15 kişi yaşamını yitirdi, 12 kişi de yaralandı. Depremin ardından başlatılan soruşturmada, binanın müteahhidi Çetin Doğan ve statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı tutuklandı. Sürveyan gösterilen Gündüz Uysal tutuksuz yargılanırken, yapı fenni mesulü Bedriye Işıldak ise firar etti. Hazırlanan iddianamede sanıklar hakkında, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada İstanbul Teknik Üniversitesi'nden istenilen bilirkişi raporunda proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı ve sürveyan Gündüz Uysal'ın tali, müteahhit Çetin Doğan ve yapı fenni mesulü Bedriye Işıldak'ın asli kusurlu olduğu belirtildi.
FİRARİ SANIK ISILDAK'IN DOSYASI AYRILDI
28 Mart'taki duruşmada savcı, mütalaasında, sanıklardan Çetin Doğan ve Mehmet Sedat Boyacı'nın 'olası kastla öldürme' suçundan, Gündüz Uysal'ın ise 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan cezalandırılmalarını talep etti. Savcı, firari Bedriye Işıldak'ın dosyadan ayrılmasını istedi. Hazirandaki duruşmada müteahhit Çetin Doğan 18 yıl ve statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı 12 yıl hapis cezasına çarptırılıp, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sürveyan Gündüz Uysal 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Firari sanık Bedriye Işıldak'ın dosyası ise ayrıldı.
ESAS HAKKINDA MÜTALAA VERİLDİ
Avukatların itirazları üzerine dosya istinafa taşındı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi, sanıkları yeniden yargılama kararı verdi. Geçen ay 14'üncü Ceza Dairesi'ndeki duruşmada esas hakkında mütalaa açıklandı. Savcı, sanıklar Çetin Doğan ve Gündüz Uysal hakkında temel ceza tayin edilirken uygun bir cezaya hükmedilmesi ve alt sınırdan fazla uzaklaşılması gerektiği gözetilmeden az ceza tayini yapıldığını, Mehmet Sedat Boyacı hakkında ise fazla ceza tayini yapıldığına kanaat getirdi. Esas hakkında mütalaasında Boyacı için tahliye talebinde bulunan savcı, sanıkların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan ayrı ayrı 22'şer yıl 5'er ay hapisle cezalandırılması isteminde bulundu. Avukatların esas hakkında mütalaaya savunmaları için süre taleplerini kabul eden mahkeme, Mehmet Sedat Boyacı'nın ise yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.
İKİ SANIĞIN CEZASI AZALDI
Sanıkların yargılamalarına bugün İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi'nde devam edildi. Tutuklu sanık Çetin Doğan duruşmaya SEGBİS ile katılırken tutuksuz sanık proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı ile taraf avukatları ve müştekiler de salonda hazır bulundu. Duruşmada söz verilen Doğan, sağlık sorunları olduğunu söyleyip, beraatini istedi. Doğan, "Suçlamaları kabul etmiyorum. Yıkılan binada tahribat söz konusudur. Sağlık sorunlarım var ve cezaevinde yaşayamıyorum. Tahliyemi istiyorum" dedi. Sanıkların avukatları da beraat isteminde bulundu.
Savunmaların ardından karar açıklandı. Daire, Doğan'a yerel mahkeme tarafından verilen 18 yıl hapis cezasını 15 yıl hapis cezasına çevirdi. Yerel mahkeme tarafından 4 yıl 5 ay 10 gün hapse çarptırılan Gündüz Uysal'ın cezası 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası olarak değiştirildi. İlk mahkemede 12 yıl hapis cezası alan Mehmet Sedat Boyacı ise istinafta 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.()

 

Dr. Mehmet Çerçi

Son Güncelleme: 10.12.2022 00:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.