Oxford Üniversitesi tarihi iftirayı çökertti: Hz. Ayşe ile ilgili hadis uydurmaymış

Hz. Muhammed'in Hz. Ayşe ile 6 yaşındayken evlendiği hadisinin, olaydanIrak'a 754 yılında sürülen Hişam Bin Urve  tarafından uydurulduğu Oxford Üniversitesi'nde yapılan bilimsel çalışmayla ispatlandı.

07 Kasım 2022 Pazartesi 09:43
Oxford Üniversitesi tarihi iftirayı çökertti: Hz. Ayşe ile ilgili hadis uydurmaymış




Batılıların İslam'ı karalamak için kullandığı, Peygamber Efendimiz'in Hz. Hatice ile henüz 6 yaşındayken evlendiği iddiası, bin 268 yıl sonra bilimsel olarak çürütüldü. Oxford Üniversitesi'nden tarihçi Joshua Little, uzun süren araştırmalar sonrasında bu yöndeki hadisin, 754 yılında Medine'den 1000 kilometre uzaktaki Irak'a sürülen Hişam Bin Urve  tarafından siyasi amaçlı olarak uydurulduğunu kanıtladı. Asırlardır İslam'da çocuk yaşta evliliğin meşru görüldüğünü ileri sürmek için kullanılan uydurma hadisin Medine'deki sahih rivayetlerin bir arada olduğu el-Mudavvana'da da olmadığı vurgulandı.
Araştırmanın yer aldığı New Lines Dergisi'nde, evliliğin dönemin Arap kültürüne uygun olarak Hz. Aişe reşit olduktan sonra yapıldığı ifade edildi. Dergide, "Little'ın yakın zamanda başarıyla savunduğu yayınlanmamış doktora tezine göre, suçlama temelsizdir. Little'ın bulgularına göre, Ayşe'nin genç evlilik yaşı raporu, sekizinci yüzyıldan kalma tarihi bir uydurmadır. Bugün bazı Müslüman köktenciler, zamanımızda çocuk evliliğini haklı çıkarmak için Aişe evlilik hadisini savunuyor ve kullanıyor. Ayşe'nin erken evliliği, olayın gerçekleşeceği şehirdeki önemli erken kaynaklarda yoktur. Little, sessizlikten yola çıkarak bu argümanı kullanarak (yani, ilk kaynaklarda bu raporun olmaması), bunun sekizinci yüzyılda Irak'ta icat edilmiş bir hikaye olduğu ve ancak daha sonra Muhammed'in hayat hikayesine geri yansıtıldığı sonucuna varır." ifadelerine yer verildi.

Son Güncelleme: 07.11.2022 17:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176