Türkiye dünyada bugün nasıl okundu?

Dünya basını Türkiye haberlerinde gündemde ne varsa yazdı ve konuştu, işte bazı başlıklar....

14 Aralık 2022 Çarşamba 22:53
Türkiye dünyada bugün nasıl okundu?
Dr. Mehmet Çerçi

NEWSWEEK NATO Üyeliği Türkiye'ye Büyük Bir Manevra Gücü Sağlıyor: Türk planlamacılar Washington, Brüksel veya Pekin'deki herhangi bir planlamacı kadar jeopolitikten anlıyor. Bu durum Soğuk Savaş sırasında Türkiye’nin NATO’ya katılmasına yol açtı. Bugün Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin her iki tarafında yer alıyor. Gelecekte ülke, NATO ile Orta Asya’da Çin arasında bir tampon bölge oluşturabilir. Türkiye, NATO’nun kendisine sağladığı büyük manevra alanı sayesinde müttefikleri pahasına ulusal çıkarlarını korumayı sürdürecektir. AL MONITOR Türkiye ve Sigortacılar Petrol Tankeri Tıkanıklığını Sona Erdirmek Üzere Anlaşmaya Vardı: Türk Denizcilik Genel Müdürlüğü ve Batılı sigortacılar salı günü, milyonlarca varil petrolün dünyanın en önemli ve en dar geçiş yollarından birine girmek için beklemesine neden olan tıkanıklığı sona erdirmek için bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Dr. Mehmet Çerçi

HANDELSBLATT Enerji Kazanımı… Türkiye Dünyanın En Büyük Dalga Enerji Santralini İnşa Ediyor: Ankara Söz Konusu Projeyle Ülkenin Yeşil Enerji Yatırımları İçin Cazip Olduğunu Göstermek İstiyor. Gelecekte Türkiye'ye Karadeniz enerji sağlayacak. Türkiye'nin kuzeyindeki liman kenti Ordu'da önümüzdeki yıllarda söylenenlere göre dünyanın en büyük dalga enerji santrali inşa edilecek. Yerel elektrik tedarikçisi Ordu Enerji ile İsveç-İsrail şirketi Eco Wave Power arasında konuyla ilgili bir sözleşme imzalandı. Projeye iki ortak birlikte 150 milyon ABD doları yatırım yapmak istiyor. AFP Erdoğan, Türkmenistan'dan Yeni Bir Doğal Gaz Boru Hattı Tesisini Destekliyor: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltabilecek ve enerji zengini Türkmenistan'ı bağlayacak yeni bir doğal gaz boru hattının tesisine destek verdi. Birimlerinin aktardığı sözlerinde Erdoğan, "Trans Anadolu Gaz Boru Hattı'nın (Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden) bel kemiği olan (mevcut) koridor üzerinden Hazar Denizi gazını Avrupa'ya taşıyoruz.” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkmen doğal gazının Batı pazarlarına aynı şekilde naklini sağlayacak çalışmalara başlamalıyız.” diye sürdürdü.

EL KUDS EL ARABI Türkiye Dışişleri Bakanı Esad İle Çalışmak İçin "Ciddiyet" İstiyor... SDG'ye Yakın Bir İsim SDG'nin Kobani'yi Terk Etmeyeceğini Söylüyor: Ankara, Dışişleri Bakanı'nın ağzından rejimin "ciddi" olması koşuşuyla terörle mücadele, sığınmacılar ve Suriye'de siyasi çözüm alanlarında Suriye rejimiyle iş birliğine hazır olduklarını açıkladı. Bakan'ın sözleri, Rusya'nın Orta Doğu Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'in Türkiye tarafıyla başkent Ankara'da yürüttüğü müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.

THE JERUSALEM POST ABD ve SDG Suriye'de DEAŞ Üzerindeki Baskısını Sürdürüyor: ABD, kasım ayı sonlarında ülkenin güneyindeki Suriyeli asilerin bir DEAŞ liderini öldürdüğünü bildirdi. Aslında bu kişi ekim ayında öldürülmüştü ancak öyle görünüyor ki detayların teyit edilmesi zaman aldı. Bu şahsın son birkaç yıl içinde öldürülen en azından üçüncü DEAŞ lideri olduğu söyleniyor. Hafta sonunda ABD, DEAŞ'a bu sefer Amerikan güçlerinin Suriye Demokratik Güçleriyle (SDG) FRANSA BASINI ABD BASINI ALMANYA BASINI İNGİLTERE BASINI İSRAİL BASINI birlikte faaliyette bulunduğu Suriye'nin doğusunda bir başka saldırıda daha bulundu. Washington, ABD güçlerinin saldırısında "Anas" isimli bir DEAŞ üyesinin hedef alındığını belirtti. "Anas" bir bölge lideriydi.

L'ESPRESSO Kürdistan Üzerinde Türk Pençesi: Putin ile Ara Buluculuk Rolünden Güç Alan Erdoğan, Suriye’nin Kuzeydoğusuna Omuz Darbesi Deniyor ve Bu Alan Denge Adına Kurban Edilmek Riskiyle Karşı Karşıya Kalıyor. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kobani, Derik, Kamışlı kentlerinin sokaklarına muazzam bir insan kitlesi dökülüyor. Bazıları cenaze, bazıları ise protesto gösterisi. Acıyla öfke çığlıkları birbirine karışıyor. Türkiye’nin çok yakında bir saldırı yapması korkusuna rağmen Fırat Nehri’nin doğusundaki bu toprak parçasının Suriyeli Kürt ve Arap halkı, sınırdaki düşmanın her türlü saldırısına karşı koymak üzere sokağa iniyor. Cenaze törenleri, Ankara’nın “Pençe-Kılıç” operasyonunun sivil ve asker kurbanlarını selamlamak için birer korteje dönüşüyor.

EL AKHBAR Ankara Operasyonu Geçici Olarak Durdurdu... Şam'a Doğru Bir Kez Daha Dostane Sinyaller: Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda nispeten yaşanan sükunete rağmen Ankara'nın, esas olarak Tel Rifat'ı, ardından da Münbiç ve Ayn el Arab'ı hedef alabilecek sınırlı bir kara operasyonu yapabileceğinden şüphe ediliyor. Bu şüpheleri güçlendiren husus, SDG'nin inadı ve daha önceki taahhütlerini yerine getirmiyor olması. "El Akhbar'a" konuşan Kürt kaynakların söylediğine göre SDG söz konusu üç bölgeden çekilmeyi kabul edip yerine Asayiş'i orada bırakmak istedi.

Son Güncelleme: 14.12.2022 23:58
Anahtar Kelimeler:
Dünya Basını Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176