Dr. Mehmet Çerçi

Bazen rakamlar konuşur / Hasan Basri Akdemir Yazdı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği 2023 yılı net asgari ücreti açıkladı. Milyonlar bekliyordu çünkü net bir rakam olmamasına rağmen Türkiye’nin yüzde 42’si asgari ücretle çalışıyor.

Dr. Mehmet Çerçi
23 Aralık 2022 Cuma 18:31
Bazen rakamlar konuşur / Hasan Basri Akdemir Yazdı...
Dr. Mehmet Çerçi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği 2023 yılı net asgari ücreti açıkladı. Milyonlar bekliyordu çünkü net bir rakam olmamasına rağmen Türkiye’nin yüzde 42’si asgari ücretle çalışıyor.

Tabii sırtındaki küfeden bahseden Sayın Cumhurbaşkanı 8500 TL ile bizlere müjdeyi verdi.

Ben bugün sizlere bazı rakamlar vermek istiyorum…

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Kasım ayı sonucuna göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani “açlık sınırı” 7 bin 786 lira.

Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” 25 bin 365 lira.

Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 10 bin 170 lira.

IMF'nin hesaplamalarına 2022 yılı kişi başına düşen milli gelir 9.961 dolar.

Kişi başına düşen milli geliri TL bazında aylık olarak hesapladığımızda 15500 TL ediyor.

Bazen rakamlar konuşur, etiketler konuşur, hatta sandık konuşur ve iktidarlar susar.

6’lı Masa’da “Adayı Nasıl Açıklayalım Fikirleri”

“Aday kim olacak” tartışması sürerken takvimin daralması ve seçimin erkene alınması ihtimallerini de göz önünde bulunduran 6’lı Masa ortakları yeni bir sorunun cevabını arıyor.

Kulislerde konuşulan iki ihtimali sizlere aktarayım.

1. 6’lı Masa’nın ortak seçim beyannamesi hazırlanıyor ve önümüzdeki iki toplantıda liderlerin önüne gelmesi beklenen bu beyannamenin karara bağlanması ile birlikte açıklanması bekleniyor. Açıklanacak bu beyannamede hem yol haritası net bir şekilde belirlenecek hem de ortak vaatler ve ülkenin nasıl yönetileceği seçmene anlatılacak.

Adayın bu beyanname ile açıklanması ihtimalinden bahsedenlerin olduğu kulislerde konuşuluyor. Yine Anayasa önerisi toplantısında olduğu gibi büyük bir prodüksiyon görebiliriz. Seçim tarihinin erkene alınma ihtimali ve seçmenin Masa’ya yönelik aday baskısının artması bu ihtimali doğurmuş durumda. Yani önümüzdeki iki toplantıda artık adayın net bir şekilde konuşulacağı malum.

2. Seçim tarihinin açıklanacağı tarihi beklemek ve Masa’nın tüm hazırlıklarını o zamana kadar bitirmiş olmak.

Dr. Mehmet Çerçi

Bu durumda ise kulislerin konuştuğu, adayın bu durumda Masa dışından olamayacağı ve millete ulaşmada geç kalınabileceği çekincesi yönünde.

Belediye Başkanlarına “Evet” Kılıçdaroğlu’na “Bakacağız”

Meral Akşener, “Ben cumhurbaşkanı adayı olma hakkımdan 1 buçuk yıl önce feragat ettim. 2018'de birden fazla adayla gittik olmadı. Ben aday değilim diyerek milletime diyorum ki biz tek adayla gitmeliyim. Kazanacak bir şahısla gitmeli ve kazanmalıyız. Seçtirdiğimiz şahsın birinci başkan yardımcısı olmak gibi bir pazarlığım olmadı. Başbakan olup olmamamla ilgili kararı millet verecek. Kılıçdaroğlu aday olmak ister, herkesin hakkıdır. Kılıçdaroğlu masaya "aday olmak istiyorum" diye gelmeden bunu konuşmak olmaz. Gelsin, ona göre konuşalım” dedi.

Bu konuşmasından 20 gün önce de Akşener, “Mansur Bey’e de Ekrem Bey’e de tüm seçmenlerin sevgisi, saygısı var. Bütün anketlerde isimleri konuluyor. Masadaki arkadaşlara da söyledim. Eğer bu iki arkadaşımızdan biri gösterilirse ‘evet’ diyeceğiz" dedi.

Yani Belediye Başkanlarına “Evet” Kılıçdaroğlu’na “Bakacağız”

23 Aralık 2022

Hasan Basri Akdemir

Son Güncelleme: 23.12.2022 21:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.