BBP’nin İmar Kanunu teklifi komisyonda! Destici: Hazırladığımız teklif, seçimden önce kanunlaşmalı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 3 milyon civarında kişinin mağduriyetini ortadan kaldıracak İmar Kanununda Düzenleme yapılması tekliflerinin TBMM’nin ilgili komisyonunda olduğunu kaydetti. Destici, “Bunun çerçevesi iyi çizilir, deprem hassasiyeti, özel mülkiyet hassasiyeti gözetilerek bir çalışma yapılırsa, ben burada milyonlarca insanın probleminin çözüleceğini düşünüyorum.” diye konuştu.

19 Kasım 2022 Cumartesi 15:37
BBP’nin İmar Kanunu teklifi komisyonda! Destici: Hazırladığımız teklif, seçimden önce kanunlaşmalı
Dr. Mehmet Çerçi

Destici, “Şu anda ‘kesin çıkacak’ diyemem; ama çıkma ihtimalini yüksek gördüğümü ifade etmek isterim. Çıkarsa zaten seçimden önce çıkacak.” dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, TV 100’de yayınlanan “Yüzler Kulübü” programında gazetecilerin konuya dair sorularını da cevapladı.

Büyükşehir Kanunundan sonra mağdur olanlar

Destici, Büyükşehir Yasası çıkmadan önce köylülerin kendi arazilerine proje, yapı kayıt belgesi, ruhsat olmadan da ev yaptıklarını ancak köylerin mahalleye dönüştürülmesinden sonra bu evlerle ilgili hukukî sıkıntı yaşandığını belirtti. Destici, “Bunlar ya yıkılacak ya bir çözüm bulunacak.” dedi.

“3 milyon kişi, 2017 kanunundan faydalanamadı”

2017 yılında çıkan son İmar Kanunu ile birlikte 10 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu, bunlardan 7 milyon kişinin kanundan faydalandığını, 3 milyon kişinin ise çeşitli sebeplerle kanundan faydalanamadığını kaydeden Destici, bu kişilerin mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiklerini söyledi.

Destici, Meclis’e sundukları kanun teklifinin, kamuoyunu incitmeyecek, kaçak yapılaşmaya prim vermeyecek ama mevcut problemi de ortadan kaldıracak bir teklif olduğunu vurguladı.

“İmar affı değil, mağduriyetlerin giderilmesi olacak”

İlgili bakanlığın yeni bir imar affını düşünmediklerini açıkladığının hatırlatılması üzerine Destici, “Biz, yeni bir imar affından bahsetmiyoruz aslında. Var olan mağduriyetlerin giderilmesinden bahsediyoruz.” dedi.

Faydalanmak için 5 şart

Destici, Ankara’da 300 binin üzerinde, İstanbul’da 1 milyona yakın, Türkiye genelinde ise 4 milyonun üzerinde kaçak yapı ya da problemli bina olduğuna işaret ederek, bunların hepsinin aynı kategoride değerlendirilemeyeceğini belirtti. Destici, hazırladıkları kanun teklifinde yer alan 5 şartı şu şekilde sıraladı:

1- Mevcut yapıların kendi arazilerinin üzerine yapılmış olması.

2- Yapılarda kamu zararı bulunmaması.

3- Üçüncü şahısların hak ve menfaatlerine zarar verilmemesi.

4- Devletin hükümet tasarrufunda bulunan arsa ve arazilerin üzerinde / orman arazisi üzerinde yapı yapılmamış olması.

5- Yapıların teknik olarak iskâna uygun olması.

“Çıkarsa seçimden önce çıkacak”

Destici, bir soru üzerine bu konuyu, görüşmesi gereken bütün kişi ve kurumlarla görüştüğünü kaydetti. Destici, “Şu anda ‘kesin çıkacak’ diyemem; ama çıkma ihtimalini yüksek gördüğümü ifade etmek isterim. Çıkarsa zaten seçimden önce çıkacak.” dedi.

Destici, kanun tekliflerinin TBMM’de ilgili komisyona gittiğini belirterek, bu konunun komisyonda görüşülerek kanunlaşacağını söyledi. 

AK Parti’de ve diğer partilerde bu teklife olumlu bakan milletvekilleri olduğunu belirten Destici, “Bunun çerçevesi iyi çizilir, deprem hassasiyeti, özel mülkiyet hassasiyeti gözetilerek bir çalışma yapılırsa, ben burada milyonlarca insanın probleminin çözüleceğini düşünüyorum. Seçimden önce (genel kurula) gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz, burada çok açık ve net bir şekilde çerçeveyi çizmişiz. Bu çerçeveye itiraz eden varsa, o zaman desin ki ‘Biz şurasına itiraz ediyoruz.’

Son Güncelleme: 19.11.2022 17:56
Anahtar Kelimeler:
Sürur öztürk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.