Bülent Arınç İmamoğlu Davası Hakkında yine konuştu : Bu Karar Bana Göre Hukuken Yanlış

Bülent Arınç, TV5'de katıldığı canlı yayında son çıkan kitabına ve gündeme dair soruları cevapladı

21 Aralık 2022 Çarşamba 03:33

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, TV5'de katıldığı canlı yayında son çıkan kitabına ve gündeme dair soruları cevapladı. Arınç, geçmişte AKP'de yaşanan olaylara, parti içindeki tartışmalara ve İmamoğlu davası hakkında konuştu.


Soru: 1 Mart Tezkeresi sürecinin sonunda ne oldu?
Sonuç Tayyip Bey'i kızdırdı. Sanırım kabul edilse terör sorununun çözümü noktasında ABD'den bir beklentisi vardı. Kabul edilmemesi başkanlığımın en şerefli olayıdır. Tayyip hala geçseydi diye ifade ediyor ama bence olması gereken oldu.

Soru: AK Parti'den ayrılanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Üzülüyorum. Ayrı düşmek acı bir konu. Bugün yaşanan sorunların (AB, bölgesel meseleler, Kürt meselesi, ekonomi) çözülmesi için tecrübeli arkadaşlara ihtiyaç var. Bugünkülerin omuzları bu sıkleti çekmiyorsa onların ki çekerdi.

Soru: AK Parti ilk kurulduğu dönemki hedeflerden ve zeminden uzaklaştı mı?
Yorum yok.
 
Soru: Erdoğan sonrası AK Parti'de kim genel başkan olur sorusuna bir Soylu, iki Akar'ın ismi çıkıyor. Ne dersiniz?
Buna cevap vermeyeceğim. Biz zengin bir kadroyduk. Kendi nefsimizden çok arkadaşlarımızı düşünürdük. Daha fazlasını söylemeyeceğim. Seçimden sonra konuşuruz.

Soru: TBMM'deki kavga görüntülerine yorumunuz nedir?
TBMM eskiden seviyeliydi. Şimdi sulu, cıvık. Sırf insicamı bozmak için millet birbirine laf atıyor. Ben 5 yıl o koltukta oturdum. Susun dediğimizde susardı insanlar. İçtüzüğü uygulardık. Meclisin eski kadar etkisi yok.

Soru: İmamoğlu için YSK Başkanı'nın ve Soylu'nun açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu kişiler kendilerine sorulduğunda "Ben bu konu hakkında konuşamam" demeli. Bilinen bir şeyi belirli bir şahsı hedef alarak söylerseniz hoş olmaz. Ne olacağı zaten kanunda yazılıdır. YSK Başkanı konuşursa ihsas-ı rey olur. Bakan konuşursa siyasi tavır olur. Siyasi yasaklar siyasi iradenin tavrına bağlıdır. Baykal'ın Erdoğan'ın yasağını kaldırılmasında tavır alması buna örnektir.
Soru: İmamoğlu kararı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Nezaketen ifade etmem gerekirse bu karar bana göre hukuken yanlış. Daha çok isyan ediyorum da... Bu kararın istinafta değilse Yargıtay'da bozulacağına inanıyorum. Ahmak sözünden böyle bir karar çıkaranlara ben vicdanlı olmayı tavsiye ediyorum. Birilerine iyilik yapmayı düşünüyorlarsa bu iyilik değil. Bu tarz yolu kesilen siyasetçiler daha da büyür, güçlenir.

Soru: İmamoğlu, Kaftancıoğlu hakkında siyasi yasak kararları, Bahçeli ile fotoğraf veren suç örgütü liderleri... Yargı siyasallaştı şeklinde yorumlar var ben de bunlardanım siz ne dersiniz?
Düşüncenize katılıyorum. Ben konuşurken zarfın üzerine adres yazmayı severim. Bunun yüzünden başım hep belaya girer. O yüzden sizi bu güzel yorumunuzla başbaşa bırakıyorum.
 
Anayasa Mahkemesi bugünkü gerekçelerle, bugünkü delillerle hukuki anlamda HDP'yi kapatabilir. HDP bin defa kapatılmayı hak etmiş bir parti. Bunu onlara da söyledim.
Ama işin bir de siyasi tarafı var. Siyaseten düşününce kapatılmamalı. Çünkü onlar zaten bunu istiyor. Yedek planları hazır. Bunu seçime malzeme yapmak istiyorlar.

Soru: MHP-AK Parti ilişkisini sormak istiyorum.
Sorma. Cumhur ittifakının zarar görmesini istemem.

Soru: Bugün 28 Şubat davasında tutuklu bir general hayatını kaybetti. Hasta ve yaşlı mahkumlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Adalet Bakanı'na sesleniyorum. Sen melek gibi bir insansın. Hem ilahiyatçısın hem hukukçusun. Fikirlerine bakmadan bu insanların cezaevinde kalmasına gerek yok. Bu insanlık dışı bir uygulamadır. Ergenekon-Balyoz döneminde de söyledim. Bu insanları bırakın. Cezaevinde acılar çeken bu insanların ahı üstümüzde kalır.
2 sene önce tv'de hayat pahalılığında şikayet ettim 2 gün sonra Berat Albayrak istifa etti. Dediler ki sen konuştun istifa etti. Çok hayır dua aldım.
Bazı bakanlar ve milletvekilleri hayat pahalılığı psikolojik diyor. Siz gelirinizden dolayı bunu yaşamıyor olabilirsiniz, millet yaşıyor. Bunu görüp kabul edeceksiniz ki çözüm üretin. Bunu reddetmeniz milleti incitiyor.

Son Güncelleme: 21.12.2022 03:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.