Erdoğan, 2022'nin ihracat rakamlarını duyurdu!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında arttı. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur" dedi.

02 Ocak 2023 Pazartesi 15:52
Erdoğan, 2022'nin ihracat rakamlarını duyurdu!

Hürriyet'te yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Şişli'deki bir otelde düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe yer aldı. 

"TÜRKİYE'NİN KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİREN BİR ÜLKE KONUMUNA GELDİĞİNİ GÖSTERİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece 2021 yılında, yüzde 11,4 oranında büyüyerek son 50 yılın en iyi seviyesini yakaladık. İhracat tek başına bu tarihi büyüme oranına 5,3 puanlık katkı yaptı. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl da istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Gelişmiş ülkeler dahil dünyanın derin sancılarla kıvrandığı bir dönemde 2022'nin ilk üç çeyreğinde yüzde 6,2'lik bir büyüme kaybettik. Bu büyümenin de yarısından fazlası mal ve hizmet ihracatından geldi. İhracatımız üreten, ekonomimizin itici gücü olmaya devam ediyor. 2022 yılı birinci çeyreğine kıyasla 2022 yılı üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi 3.5 milyon ilave istihdama kavuştu. Yakaladığımız istihdam seviyesine, sanayi sektörünün katkısı 1 milyonu geçti. Bu rakamlar, üretim ve ihracattaki güçlü performansın ekonomimize ne derece olumlu yansıdığına işaret ediyor. Dünyanın ciddi siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde, yatırımları kesintisiz sürdürmek, istihdamı 31 buçuk milyona çıkarmak, üretimde söz sahibi olmak, artan belirsizliklere rağmen ihracatı yükselterek devam ettirmek, katma değer ve marka oluşturmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak. Tüm bu işleri başarmak öyle kolay değildir. Bu tablo Türkiye'nin artık krizlerin altında ezilen değil krizleri yöneten hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke konumuna geldiğini gösteriyor" diye konuştu.

"CUMHURİYET TARİHİMİZİN REKORU"

Erdoğan, "İhracatımızın her ay rekor üstüne rekor kırarak, bugünlere gelişini hep birlikte adım adım takip ettik. Şimdi burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız, geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, Cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Bu ihracat rakamının ülkemize, milletimize, ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu başarıya ulaşılmasında emeği geçen, işçisinden, mühendisine, üreticisinden pazarlamacısına, lojistikçisinden dağıtıcısına kadar her kademedeki ihracatçılarımızı canı gönülden şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Bundan sonra hedefimiz, Türkiye'nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşana kadar çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

"İHRACATIMIZI 7 KAT ARTIRDIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı hamdolsun tam 7 kat artırdık. Aylık ortalama 3 milyar dolar ihracattan 21 milyar doların üzerinde ihracata çıktık. Ülkemizde 2022 yılında 33 bin 523 firmamız ihracat yaparken geçen sene bu sayı 111 bini geride bıraktı. Daha da önemlisi 2022 yılı ocak-kasım dönemi itibariyle ihracat ailemize katılan yeni firma sayımız 9 bin 700'ü aştı. Aynı dönemde bir milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız beşten yirmi dörde yükseldi. Artık ülkemizde ihracat yapmayan hiçbir ilimiz kalmadı. En önemli ticari ortağımız Avrupa Birliği'ne olan ihracatımızın yüzde 12 oranında artış kaybetmesi ayrıca önemlidir. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği'ne verdiğimiz dış ticaret fazlası net 10 milyar doların üzerine çıktı. Bunun yanında ihracatımız, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 19,3 Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 17,1. Avrupa Birliği dışı- Avrupa ülkelerine yüzde 16, Kuzey Afrika bölgesine yüzde 9,8 oranında arttı. İhracatımızda kendi paramızı giderek etkin şekilde kullanmaya başladık. Ey gayri milliler, burayı iyi dinleyin. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu" diye konuştu.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YEŞİL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk lirası ile gerçekleşen dış ticaret hacmimiz de yaklaşık 350 milyar liraya ulaştı. Hizmet ticaretinde de dünyadaki konumumuzu geliştirmeye devam ediyoruz. Hizmet ihracatımızı yirmi yılda 14 milyar dolar seviyesinden önceki sene itibariyle 61,4 milyar dolar seviyesine çıkarmıştık. Geçtiğimiz sene hizmet ihracatımız içinde tam bir yükseliş oldu. Yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatımızı, 76,4 milyar dolara yükselttik. Yılsonu gerçekleşmesi itibariyle hizmet ihracatımızın hedefimiz olan 85 milyar doların da üzerine çıkmasını ve cari açığın azaltılmasına 50 milyar dolarlık katkı sağlamasını bekliyoruz. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesiyle hamdolsun 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk. Bir önceki buluşmamızda sizlerle 2022 yılında hayata geçirmeyi planladığımız projelerin stratejileri de paylaşmıştık. Aradan geçen bir yılın ardından bugün verdiğimiz tüm sözleri hayata geçirmiş olmanın memnuniyetiyle sizlerin karşısında bulunuyoruz. Mustafa Bey, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarının bölge ayrımı yapmadan teşvik kapsamına alınmasını istedi. Ben de şimdi buradan bakanıma talimat veriyorum. Bunu inşallah hayata geçirelim" dedi. 

BAKAN NEBATİ: HEDEFİMİZ DÜNYANIN İLK 10 İHRACATÇISI ARASINDA YER ALMAK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında 254,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bundan sonraki hedefimiz, dünyanın ilk 10 ihracatçısı arasında yer almaktır" dedi.

Bakan Nebati, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye Ekonomi Modelimiz öncülüğünde istihdam oluşturarak üretmeye ve dünyanın dört bir yanına İhracat yapmaya devam ediyoruz. 2022 yılının her ayında ihracat rekorları kırarak yıl genelinde Orta Vadeli Program tahminiyle uyumlu şekilde 254,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimiz dünyanın ilk 10 ihracatçısı arasında yer almaktır. 2023 yılında da daha fazla yatırımla, istihdamla, üretimle ve ihracatla büyümeye; vatandaş odaklı yaklaşımımızla ülkemizi kalkındırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
ErdoğanIhracat
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176