Geçtiğimiz haftanın önemli görülen olayları

Türkiye’yi ilgilendiren bazı politik ve ekonomik gelişmeler nelerdi? Geçtiğimiz hafta Türkiye'de neler oldu?

19 Haziran 2022 Pazar 00:03
Geçtiğimiz haftanın önemli görülen olayları

  • Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah, Rusya'ya da yaptırım yağdıran ABD Başkanı Biden, ülkesinde enflasyon 41 yılın zirvesini görünce, söylemini Kiev'den şikâyete çevirdi. Biden, rekor benzin fiyatlarını ‘Ukrayna'ya yardım etmenin bir yan ürünü’ diye nitelendirdi.

  • Rusya Devlet Başkanı Putin, Batı'nın yaptırımlarının Avrupa'yı 400 Milyar Euro zarara soktuğunu savundu. Yaptırımların başarı şansı olmadığını söyleyen Putin, "ABD Tanrı'nın yeryüzündeki elçisi gibi davranıyor" dedi

  • Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'da Rusya ablukasına takılan Odessa Limanı'ndaki tahıl stokunu Karadeniz güzergâhına alternatif olarak Romanya üzerinden çıkarma arayışında olduğunu belirtti.

  • MSB Akar, Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarda İsveç üretimi silahların ele geçirildiğini belirterek, bununla ilgili kanıtları da görüşmelerde muhataplarına sunduklarını söyledi.

  • MSB Akar, İstanbul’da gerçekleştirilen NATO PA toplantısında Yunan bir parlamenterin sorusu sırasında “Kıbrıs’ın kuzeyinde işgaliniz sürüyor” ifadesine cevap olarak "Kıbrıs’ın kuzeyine işgal derseniz, başından kavga etmek istiyorsunuz demektir. Türkiye Kıbrıs’ın kuzeyinde işgalci değildir. Orada 1974’e kadar katliamlar, darbeler yapıldı. Rumların dâhil hayatları tehlikeye girdi. Biz 1974’te Barış Harekâtı’nı yaptık. 1974’ten şu ana kadar hem güney hem kuzey barış, huzur içinde yaşıyor. Bunu görmek lazım. Yanlı olmamak lazım" ifadelerini kullandı.

  • ABD Dışişleri Sözcüsü Pirce , “Yunanistan ve Türkiye ABD'nin önemli NATO müttefikleri ve her ikisini de gerilimi düşürmeye teşvik etmeye devam edeceğiz” dedi.

  • ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Bşk. Demokrat Partili Menendez, Türkiye-Yunanistan geriliminde Atina’nın tarafında olduklarını açıkça dile getirdi.

  • Yunanistan Başbakanı Miçotakis, “Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmak istiyoruz” beyanında bulundu. Bunun yanı sıra Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tekrar bir araya gelme ihtimaline ilişkin "Tabiatıyla bir ara buluşacağız. Buluşmalı ve konuşmalıyız” şeklinde konuştu.

  • Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRİZA lideri Çipras, Yunanistan’ın 'Batı'nın ileri karakolu' haline geldiğini belirterek, “Umarım olmaz ama eğer egemenliğimizi savunmamız gerekirse, kendimizi kandırmayalım, bir başımıza olacağız” şeklinde konuştu.

  • GKRY'nin Finlandiya ve Estonya Büyükelçisi Samuel; “GKRY'mizin mülteci maliyeti dahil Ukrayna'ya devlet desteği listesinde ilk 15'e girdiğini görmek gurur verici. Kıbrıslılar 1974'te Türkiye'nin vahşi bir askeri işgalinin kurbanı oldular ve bugüne kadar yasadışı bir yabancı işgalin yıkıcı sonuçlarıyla yaşamak zorunda kaldılar.” paylaşımında bulundu.

  • Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapılan Suriye konulu 18’inci Astana görüşmelerinde, Suriyeli mültecilerin dönüşü için sağlanacak koşullar, ana gündem maddesi oldu. Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin’in Özel Temsilcisi Lavrentyev, Türkiye'nin Suriye topraklarında yeni bir harekât düzenlemesinin Moskova tarafından olumlu bulunmadığını söyledi. Özel Temsilci, Ankara'ya sorunu barışçıl yoldan çözme çağrısı yaptı.

  • İsrail merkezli yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde yer alan bir habere göre, İsrailli ve Türk yetkililer, geçen ay İran’ın Türkiye’de İsrail vatandaşlarına yönelik bir intikam saldırısını, düzenledikleri ortak operasyon ile önledi.

  • Geçen hafta küresel ekonominin en önemli gündem maddesi FED toplantısı oldu. Daha önceki FED toplantılarında 75 baz puanlık faiz artışının masada olmadığı dile getirilmişti. Ancak ABD’de yıllık %8,6 ile beklentilerin üzerinde gelen yüksek enflasyon neticesinde ve geçen çeyrek GSYH’nin daralmaya işaret ederek stagflasyon endişelerinin artarak devam etmesi sonrasında FED politika faizini 75 baz puan arttırdı.

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının ‘Konut Fiyat Endeksi’ raporuna göre Nisan ayında ülke genelinde konut fiyatları önceki aya göre %10,2 oranında artarken geçen yılın Nisan ayına göre de %127 oranında arttı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada; “NATO meselesinde de İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede net, somut ve kararlı adımlar atana kadar duruşumuzu kesinlikle değiştirmeyiz. İşte batıyı görüyoruz. Almanya’da caddelerde Alman polisinin nezaretinde bu terör örgütleri yürüyüş yapıyorlar, Fransa’da yürüyüş yapıyorlar. Maalesef İngiltere’de böyle. Avrupa’nın bütün ülkelerinde aynı durumla karşı karşıyayız. Toprağa düşen vatan evlatlarının acısıyla her gün yüreğimiz dağlanırken kimse bizden faklı hareket etmemizi beklemesin. Bu konuda ülkemizin temennilerle, ucu açık ifadelerle kaybedecek vaktinin olmadığının özellikle bilinmesini istiyorum. Bizden önceki yönetimlerin düştüğü hataya düşmeyecek, aynı delikten bir daha asla ısırılmayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, “Milli hava yolumuz da uluslararası uçuşlarını Turkish Airlines değil, Türk Hava Yolları ismiyle yapacaktır. Bu kadarı öküz altında buzağı arayanlara herhalde yeter.”

  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçen hafta İstanbul Kadıköy’de düzenlenen yürüyüşe müdahale eden DBP'li Milletvekili Saliha Aydeniz'in polisi yumruklamasına, tepki gösterdi. Şentop, "Dokunulmazlığın kaldırılması ve gereken cezanın verilmesi gerekir" dedi.

Adalet Bakanlığı da bu yolda bir işlem başlattı.

  • MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Polisi yumruklayan DBP'li vekille ilgili sessizliğini koruyan Kılıçdaroğlu'na, "Sayın Kılıçdaroğlu bu vahim manzara karşısında hala sesin çıkmıyor. Bir şey diyemiyorsun. Polise yumruk atan soysuzun yanında mısın, karşısında mısın söyle de duyalım." sözleriyle seslendi.

  • CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Güvenlik güçlerine yumruk atmak, güvenlik güçlerine saldırmak doğru değildir. Bunu bir milletvekilinin yapması doğru değildir, kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan hakkındaki mahkûmiyetlerin kesinleşmesi sonrası CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun hukuki durumu adli sicil kaydına işlendi. İşlemin ardından Başsavcılık, siyasi partiler kanunu gereğince Kaftancıoğlu'nun siyasi parti üyeliğinin sona ermesine ilişkin kararı CHP'ye tebliğ etti. Tebliğ üzerine Kaftancıoğlu'nun parti üyeliği sona erdi.

  • HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, artık kimsenin kendi pozisyonunu gizleyecek, orta sahada top dolaştıracak alanı kalmadığını belirterek, "Finale doğru yürüyoruz, herkes gerçek amacını ve gelecek için taahhütlerini, sözlerini daha açık söylemek zorundadır" dedi.

Sancar, “Bu saydığımız yöntem karşılık bulmazsa şüphesiz kendi yolumuzda yürüyeceğiz. Kimse imalar beklemesin. Bu yöntem karşılık bulmazsa demokrasi ittifakının adayını çıkarmayı önümüzde seçenek olarak tutuyoruz. Kulis bilgileriymiş de şuymuş buymuş... Yok öyle şey. Buradayız, herkesle konuşmaya açığız. Bizden daha dürüst, şeffaf davranan yok’’ ifadelerini kullandı.

  • Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce 6'lı masanın uzun zamandır cumhurbaşkanlığı için açıklanamayan ortak adayıyla ilgili "Millet İttifakı kukla bir cumhurbaşkanı adayı arıyor. Bir aday bulacaksınız. O aday seçimi kazanacak. Ama altısının emrinden çıkmayacak. Yani cumhurbaşkanı seçilecek bir kişi sonra altı genel başkanın emrine girecek. Buna inanan saftır. Böyle bir şey olmaz." dedi.

  • DEVA Partisi Kurucu Üyesi E. Bnb. Metin Gürcan, casusluk suçundan yargılandığı davadan tahliye edildi.

  • Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Takan, DEVA Partisi’nin üst düzey kurmayı ile görüştüğünü belirterek, Ali Babacan’ın 3 Temmuz’da yapılacak 6’lı masa toplantısı için  “Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İlhan Kesici ve Haşim Kılıç” isimlerinden birinin ortak aday yapılması hususunu masaya yatıracağını öne sürdü.

  • Geçen haftaya 27,75 seviyesinden başlayan VIX (Korku Endeksi) yukarı yönlü bir hareketle kritik eşik olan 30 seviyesini aştı ve 31,13 ile haftalık kapanış yaptı.

  • Önceki haftayı 17,11 seviyesinden kapatan Dolar /TL kuru geçen hafta da yukarı yönlü harekete devam ederek 17,33 TL ile haftalık kapanış yaptı.

  • Önceki haftayı 18,05 TL’den tamamlayan Euro/TL kuru geçen hafta da yukarı yönlü bir hareket yaparak 18,19 TL seviyesinden haftayı tamamladı.

  • Geçen hafta başında 774 seviyesinde olan Türkiye’nin risk primi (CDS) önceki hafta test etmiş olduğu 800’lü seviyeleri bu kez aşarak 819 ile haftayı tamamladı.

Son Güncelleme: 19.06.2022 02:37
Anahtar Kelimeler:
Geçtiğimiz Hafta Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.