Manisa Valiliği "Atık Sular" basın duyurusu

Manisa Valiliği atık sular la ilgili .asın duyurusu yayımladı.

23 Mayıs 2022 Pazartesi 23:31
Manisa Valiliği "Atık Sular" basın duyurusu

Manisa ili bünyesinde barındırdığı verimli toprak arazileri ile ülkemizde birçok tarımsal üründe söz sahibidir. Aynı zamanda sanayi sektörü gelişmiştir. Ayrıca zeytin üretimi, zeytinyağı işletmeleri, üzüm üretimi, kanatlı hayvan sektörleri, besi çiftlikleri, jeotermal kaynaklı enerji üretimi ile de ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahip ciddi ekonomik faaliyete sahip bir ilimizdir. Mevcut yatırımlarının yanında sürekli yatırım talepleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

İlimizin yeraltı ve yerüstü su kaynakları potansiyelinin korunması ve en iyi biçimde kullanımının sağlanması için, su kirlenmesinin önlenmesini sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirmek üzere gerekli olan hukuki ve teknik esaslar çerçevesinde atık suların arıtılması büyük önem arz etmektedir.

Manisa ili bünyesinde barındırdığı çeşitli sektörlere bağlı olarak gerek üretimden gerekse işletmelerden kaynaklı atık sular oluşmaktadır. Çevre mevzuatları kapsamında mevcut işletmeler gerekli önlemleri almış olmakla birlikte birçok işletme bünyesinde barındırdığı Atık Su Arıtma Tesisleri ile atık sularını Su Kirliliği yönetmeliği kapsamında arıtmaktadır. Bazı işletmelerimiz de atık sularını Belediye hatlarına bağlantı ve vidanjör işletmeleri aracılığı ile uygun tesislerde bertaraf etmektedir.

Atık su kaynakları mevzuatta öngörülen arıtma tesis veya sistemlerini müstakil veya ortak olarak kurmak ve atık sularını deşarj standartlarını sağlayacak şekilde arıtmak zorundadırlar. Arıtma tesisi olmayanlar, arızalananlar, çalıştığı halde standartları sağlayamayanlar, faaliyetinde kapasite artırımına gidenler, faaliyetlerini geçici veya sürekli olarak durduranlar ilgili idareye derhal haber vermekle yükümlüdürler.

Su ortamlarının kalite sınıflandırmaları ve kullanım amaçlarını, su kalitesinin korunmasına ilişkin planlama esasları ve yasaklarını, atık suların boşaltım ilkelerini ve boşaltım izni esaslarını, atık su altyapı tesisleri ile ilgili esasları ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılacak izleme ve denetlemeler ilgili, kurum kuruluşlar tarafından usul ve esaslar çerçevesinde yapılmaktadır. 

Gıda sanayi, maden sanayi, enerji üretimi sektörü; tekstil sanayi sektörü deri ve deri mamulleri sanayi, kimya sanayi sektörü, metal sanayi sektörü, ağaç mamulleri ve mobilya sanayi sektörü, seri makina imalatı, elektrik makinaları ve teçhizatı, yedek parça sanayi sektörü, karışık endüstriler, büyük ve küçük organize sanayi bölgeleri ve sektör belirlemesi yapılamayan diğer sanayiler ile endüstriyel nitelikli atık su üreten diğer tesisler özellikle tarımsal sulamanın ön plana çıktığı bu aylarda Çevre Mevzuatı hükümlerine göre hareket etmeli, atık suların üretimi ve bertarafı döngüsünün sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir.

İçme ve kullanma suyu rezervuarını korumak, tarımsal sulamada istenilen su kalitesini sağlamak açısından tüm paydaşların Çevre Mevzuatına uymaları ve gerekli hassasiyeti göstermesi gerekmektedir. Bu doğrultuda gerekli denetimlerimiz devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.

Son Güncelleme: 23.05.2022 23:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176