Susuz kalacağız! "İstanbul'un 80 - 90 günlük suyu kaldı"

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına düşerek son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dr. Mehmet Çerçi
25 Ocak 2023 Çarşamba 10:34
Susuz kalacağız! "İstanbul'un 80 - 90 günlük suyu kaldı"
Dr. Mehmet Çerçi

Bazı barajlar kuruma noktasına gelirken uzmanlar İstanbul'un 80-90 günlük suyu kaldığını ifade etti.

Sonbahar yağışsız geçip kışın ilk aylarında da beklenen yağışlar gelmeyince İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Halk TV'de yer alan habere göre;

"Ciddi anlamda sıkıntılar bizi bekliyor"

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, barajlarda 265 milyon metreküp su kaldığını dile getirirken günde 2-3 milyon metreküp su kullandığımızı ifade etti. Prof. Dr. Toros, "80-90 günlük su anlamına geliyor. Bu da ciddi anlamda sıkıntılar bizi bekliyor demektir." diye konuştu. İstanbul'un susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Toros, "Önümüzdeki 2-3 ay boyunca yeterince yağış almazsa İstanbul yaz aylarında susuz kalabilir" ifadelerini kullandı.

"Suda tasarruf şart"

Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul'un susuz kalmaması için tek çözümün su tasarrufu olduğunu dile getirirken çözüm önerilerini açıkladı. Duş alırken suyun açık kalmamasını ve duşta su tasarrufu için başlık olmasını öneren Toros, "Banyolarda zaman zaman lavabolarda sıcak su gelinceye kadar akan bir soğuk su var. Bu suyun boşa gitmemesi için bir kapta biriktirip farklı amaçla kullanabiliriz" dedi. Sifonlarda su tüketimini azaltacak ayarlamalar yapılabileceğini vurgulayan Toros, sebzeleri durulamak için kullanılan suyu sifonlarda kullanılabileceğini belirtti.

Anahtar Kelimeler:
Istanbul BarajSu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176