Bu hafta piyasalarda risk iştahı zayıfladı. ABD Merkez Bankası (FED)’in Çarşamba günü yayınlanan FED’in son toplantı tutanaklarında varlık alımlarını gelecek toplantılarda azaltmayı gündemine alacağı yönündeki sinyali küresel piyasaları baskıladı. Tutanaklar yayınlandıktan sonra gerek petrol gerekse altında düşüşler görüldü. ABD10 Yılık tahvilleri ise 1,67 çevresinde dengeli kaldı.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani küresel güçlerin ülkesinde büyük yaptırımları kaldırmayı kabul ettiğini açıkladı. İran’ın daha fazla petrol ihraç etme ihtimali de Brent petrol’ün geçen haftaya göre değer kaybetmesine neden oldu. Ancak petrol piyasasını takip eden analistler ise piyasaların fazladan gelecek petrolün piyasalar tarafından absorbe edilebileceğini ve fiyatların artmaya devam etmesini bekliyorlar.

Altın, Dolar ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki gerileme ile bu haftayı kazançla kapatıyor ama teknik göstergeler “Aşırı Alım” sinyali veriyorlar. Bu durumda ons altın önümüzdeki hafta önce bir geri çekilme yaşayıp sonra 1900 Dolar seviyelerine doğru yolculuğuna devam edebilir. Haftayı 500 TL üzerinde kapatmakta olan gram altın da – Dolar / TL kurunda hareketlenme olmayacağını varsayarak- önce 495 seviyelerine doğru bir gerileme yaşayıp daha sonra ise 530 TL. seviyelerine doğru gidebilir.

Kripto Para piyasasında ise önce Tesla’nın sahibi Elon Musk’ın sosyal medya mesajları, ardından da Çin’in finansal kuruluşlar için kripto para işlemi yasağıyla beraber adeta çakılan kripto para piyasaları haftanın son iki işlem gününde toparlanmaya da çalışsa henüz yeterli güç toplayamadığı görülüyor. Altın ve gümüş fonlarına olan girişler de likit paranın bu piyasalardan çıkıp güvenli liman olarak altın ve gümüş gibi değerli madenlere yöneldiğini ortaya koyuyor ki bu da kripto piyasasının bir süre eski seviyelerine ulaşmakta zorluk yaşayacağını ortaya koyuyor. Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı, 10 bin doların üzerindeki kripto para transferlerinin Milli Gelirler Dairesi'ne (IRS) rapor edilmesi şartının getirildiğini açıkladı.

Diğer taraftan ekonomistler Birinci Dünya Savaşı ve İspanyol gribi sonrasında 1920’li yıllarda yaşanan ekonomik altın çağın Kovid-19 salgını sonrasında da gerçekleşeceğini düşünüyorlar. 1920’li yıllardaki ekonomik patlamanın büyük depresyon gibi bir felaket ile son bulduğunu belirten ekonomistler, Kovid-19 sonrası yaşanacak patlamanın felaket ile bitmesinden korkmak için bir sebep olmadığını belirtti. Kötü ekonomik politikalar izlenmediği sürece üretkenliğin de artacağının altını çizen ekonomistler, bugün daha avantajlı bir konumda olduğumuzu ve ekonomik krizlerle etkin bir şekilde nasıl baş edilmesi gerektiğini bildiğimizi vurgulayarak, politikacıların alınan dersleri takip etmesi halinde hiperenflasyon ya da büyük bir durgunluğun ciddi bir risk olmadığını dile getiriyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176