Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (FED) tutanaklarına yansıyan varlık alımlarının azaltılmasına yönelik anlaşmazlık küresel piyasaları tedirgin ederken, delta varyantına kaynaklı virüs sayılarının artması da piyasalarda negatif baskı unsuru oldu. Bu bağlamda küresel piyasalarda belirsizlik sürmeye devam etti. Bir önceki hafta yükseliş kaydeden DXY de gücünü korumaya devam ederken, Doların değer kazanması ile altın, gümüş, platin gibi güvenli limanlardan çıkış hız kazandı.

ABD Hazine Bakanı Yellen Hazine’nin federal hükümeti geçici olarak finanse etme tedbirlerinin daha ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu söyleyerek Ekim ayında nakdin ve olağanüstü tedbirlerin sağladığı imkanların tükenebileceğini belirtti.

Diğer yandan, ECB toplam 1.85 Trilyon Euro hedefini sabit tutarak varlık alımlarında herhangi bir azaltmaya gitmedi, sadece alım hızını yavaşlattı. ECB Başkanı Lagarde da hem varlık alımlarına hem de enflasyona ilişkin güvercin açıklamalarıyla piyasayı destekledi. 

Euro Bölgesi'nde ve Almanya’da ZEW Yatırımcı Güveni Endeksi pandemi sonrası en düşük seviyeye geriledi. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü büyüme verisine göre Euro bölgesi Covid-19 tedbirlerinin azaldığı bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %2,2 büyüdü.

Almanya da şirketler için devlet tarafından yapılan Covid acil yardımı yılsonuna kadar uzatıldı.

Çin’de Ağustos ayında TÜFE yıllık bazda %0,8 yükseldi. Önceki ay bu artış %1 seviyesindeydi.

Bunun yanı sıra Rusya Merkez Bankası, faiz oranını 25 baz puan artırdı

Bundan başka, Japonya’da Başbakan değişikliği haberiyle güçlenmeye devam eden Nikkei 225, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesinde seyretti.

Gine’de gerçekleşen askeri darbe, alüminyum fiyatlarında yukarı yönlü hareketin güç kazanmasına neden oldu.

Bu gelişmelere ilaveten OPEC+ ülkeleri, geçen hafta gerçekleştirdikleri toplantıda petrol üretim artışı konusunda anlaştı. OPEC+'nın mevcut politikasına göre günlük 400.000 varil petrol üretim artışı devam edecek.

Beyaz Saray, OPEC ve müttefiklerinin petrol üretimini kademeli olarak artırmaya devam etme kararından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

İran Petrol Bakanı Ovji de ABD'nin uyguladığı yaptırımlara rağmen petrol ihracatını artırmaya kararlı olduklarını söyledi.

Yurtiçinde ise Maliye Bakanlığının hazırladığı “Orta Vadeli Program” açıklandı. Programda enflasyona ilişkin olarak ise 2022 yıl sonu için %9,8'lik hedef konuldu. 2023 için bu hedef %8 2024 için ise %7,6 oldu. 2021 yıl sonu gerçekleşme tahmini ise %16,2 olarak belirlendi.

Programda 2022 yılına ilişkin büyüme %5 olarak belirlenirken, 2023 ve 2024 için de %5,5'lik büyüme hedefi kondu. Bu yıla ilişkin büyümede gerçekleşme tahmini %9 oldu. Program dahilinde bütçesi en çok arttırılan bakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu.

Öte yandan TUİK Ağustos ayına ait enflasyon verisini de yayınladı. Ağustos ayında TÜFE %0,60 olan beklentilerin üstünde %1,12 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Temmuz’daki %18,95 seviyesinden Ağustos ayında %19,25’e yükseldi. ÜFE ise aylık bazda %2,77 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %44,92 seviyesinden Ağustos ayında %45,52’ye yükselmiş oldu.

Yabancı yatırımcılar Ağustos ayında 2021 yılının nette aylık bazda en yüksek alışını gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’un açıkladığı verilere göre Ağustos ayında yabancı yatırımcılar net 477,6 milyon ABD$’lık alış gerçekleştirdi. 2021 yılının aylık bazdaki nette en yüksek alışı sonrasında yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana nette toplam satış tutarı 1.4 milyar ABD Dolar oldu.

Haftaya 1823 Dolardan başlayan Ons Altın, Dolar Endeksindeki toparlanma ile 1787 seviyelerine kadar geriledi. Önümüzdeki hafta da bu düşüşün sürmesi ve Ons Altının 1770 Dolar seviyelerini görmesi sürpriz olmayacaktır.

Haftaya 486 TL. ile başlayan Gram Altın ise yatay bir seyir izleyerek haftayı 485 TL. ile tamamladı. Önümüzdeki hafta için Dolar kuru ve Ons Altın fiyatlarında yaşanacak olan gelişmeler belirsizliği gösterdiği için bu aşamada öngörüde bulunmak söz konusu değildir.

Son olarak, Koin piyasasında yeni boğa sezonu için piyasaya ilginin henüz yeterli seviyede olmadığını gözlemlendi. Piyasada önümüzdeki hafta al ve bir süre tut stratejisi en kârlı strateji olmaya devam edeceği öngörülmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176