Küresel piyasalar geçtiğimiz haftaya risk iştahı yüksek başladı. Pandeminin seyri, normalleşme adımları ve sanayi sektöründeki büyümenin öncüsü olarak kabul edilen PMI verilerinin özellikle Euro bölgesinde olumlu gelmesi küresel piyasaları pozitif tutarken, Covid- 19’un gittikçe daha hızlı yayılmaya başlayan “Delta Varyantı” endişe yaratan unsur olmaya devam etti. Özellikle İngiltere’de etkili olduğu görülen delta varyantının ülkede 117 can aldığı bildirildi. Portekiz ve İspanya, Covid-19’un delta varyantı endişeleri sebebiyle İngiltere’den gelen ziyaretçilere yeni kısıtlamalar getirdi. İngiltere Sağlık Bakanı artan vaka sayılarına rağmen 19 Temmuz olarak planlanan açılma tarihini ertelemek için neden görmediklerini söyledi. Bununla birlikte, Fransa’da da yeni vakaların yaklaşık %20’sinde delta varyantı görüldüğü öğrenildi.

Bundan başka IMF, ABD ekonomisi için yayınladığı bir rapora göre ABD Merkez Bankası (FED)’ in ilk faiz artırımını 2022 sonunda ya da 2023 yılı başında bekliyor. IMF varlık alımlarının azaltılmasının ise gelecek yıl ilk yarısında başlanmasını öngörüyor.

Geçen hafta dünya ekonomi tarihine de geçebilecek bir gelişme yaşandı: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldığı küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 90'ını temsil eden 130 ülkenin uluslararası vergi reformu konusunda anlaşma sağladığını açıkladı.

Bunun dışında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, ECB olarak Covid-19 salgını başladığından beri oldukça hızlı bir destek programı oluşturduklarını belirtti. Lagarde, bugünün ekonomik risklerinin aşağı yukarı dengeli olduğunu belirterek, "Covid-19'un delta varyantı, risk dengesi konusunu sürüncemede bırakıyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan geçen hafta küresel piyasalarda beklenen ABD “Tarım Dışı İstihdam” verisi de açıklandı. Buna göre Haziran ayında 850 bin kişi artış kaydetti. Piyasalarda beklenti 690 bin artış kaydetmesi yönündeydi. Aynı dönemde, işsizlik oranı yüzde 5,8’den yüzde 5,9’a artış gösterirken, ortalama saatlik kazançlar aylık bazda bir önceki aya göre geriledi. Yıllık veride ise yüzde 3,6 ile bir önceki veriye göre artış gözlemlendi.

Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, piyasa koşullarını değerlendirmek ve ağustos ayı itibarıyla uygulanacak üretim politikasını görüşmek için geçen hafta bir araya geldi ancak toplantıdan herhangi bir karar çıkmadı.

OPEC'ten yapılan açıklamada, grubun 18. Bakanlar Toplantısı için 5 Temmuz’da yeniden bir araya geleceği bildirildi.

Yurtiçi piyasalar tarafına bakıldığında ise TÜİK, Mayıs ayı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre ihracat 2021 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %65,7 artarak 16,5 Milyar Dolar, ithalat %54,0 artarak 20,6 Milyar Dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı ayına göre %20,2 artarak 4,1 Milyar Dolara yükseldi.

Ülkemizde ekonomi politikalarının eşgüdüm içerisinde daha bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmasını ve daha etkin uygulanmasını sağlamak, ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek üzere “Ekonomi Koordinasyon Kurulu” kuruldu. 

Ünlü kredi derecelendirme kuruluşu S&P, yaptığı değerlendirmede Türkiye'de 2021'de %6,1, 2022'de %3,3, 2023'te %3,1, 2024'te %3,1 büyüme beklediğini duyurdu.

ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından sonra 1770 seviyelerinden 1790’lara çıkan ons altın, kritik seviye olan 1785’i aşarak 1787 Dolar ile haftayı tamamladı. Böylece iki hafta arka arkaya hafif de olsa yükselişle kapanış yapmayı başardı. Covid-19 salgınında görülen delta varyantının yayılması ile ilgili endişeler ve para politikalarının seyrine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi altının ons fiyatını destekliyor. Halen 1800 Dolar seviyesi ons altının önünde psikolojik direnç olurken, “50 Günlük Hareketli Ortalama” olan 1833 Dolar seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yapması, trendin yeniden pozitife dönmesi için gerekmektedir. Bu gerçekleşmediği sürece bu noktaya doğru hareketin, tepki yükselişi olarak yorumlanması beklenebilir.

Gram altın ise geçen hafta Dolar/TL kurunun gerilemesi nedeniyle 494’lü seviyeleri test ettikten sonra 499 TL ile haftayı kapattı. Önümüzdeki hafta ons altının yükselişine bağlı olarak yeniden yükseliş yaşamasının muhtemel olduğu değerlendirilmektedir.

Kripto varlıklara ilişkin olarak ise, CNBC’de yer alan bir habere göre Formula 1, kripto para platformu ile 100 milyon dolarlık sponsorluk anlaşması imzalayacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.