Örgüt, “Barış ve Demokratik Toplum” sürecinin ikinci aşamaya geçtiğini belirterek, sürecin ilerlemesi için hukuki ve siyasi düzenlemelerin “gecikmeden” yapılması çağrısında bulundu.
ANF’de yer alan açıklamaya göre PKK, 12. Kongre kararları çerçevesinde Türkiye’deki tüm unsurlarını geri çekme sürecini başlattı. Açıklamada, bu adımın “barış ve demokratik çözüm yolunda tarihî bir dönemeç” olduğu vurgulandı.
“Barış süreci kritik bir aşamada”
Elips Haber’in aktardığı bilgilere göre PKK yönetimi, Ortadoğu’daki savaşların Türkiye ve Kürt halkı üzerinde oluşturduğu tehditlere dikkat çekerek, “Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025 tarihli çağrısı ile başlayan Barış ve Demokratik Toplum süreci, kritik bir aşamadan geçmektedir” ifadelerini kullandı.
Örgüt açıklamasında, 1 Mart’ta ateşkes ilan edildiğini, ardından yapılan 12. Kongre’de “silahlı mücadele stratejisinin sona erdirilmesi” yönünde karar alındığını belirtti. 11 Temmuz’da ise Besê Hozat öncülüğündeki Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun sembolik bir törenle silahlarını yakarak bu kararlılığı gösterdiği hatırlatıldı.
“Türkiye’deki tüm güçlerimizi geri çekiyoruz”
PKK açıklamasında, Öcalan’ın onayıyla Türkiye sınırlarında bulunan tüm unsurların Medya Savunma Alanları’na çekildiğini duyurdu:
“Türkiye’de çatışma riski oluşturan ve provokasyonlara açık tüm bölgelerdeki güçlerimizi geri çekme işlemini tamamlıyoruz. Bu adım, örgütsel kararlarımızı uygulamadaki net ve kararlı tutumumuzu bir kez daha ortaya koymaktadır.”
“Hukuki ve siyasi adımlar gecikmeden atılmalı”
Açıklamada ayrıca, sürecin ilerleyebilmesi için hukuki ve siyasi düzenlemelerin hızla yapılması gerektiği vurgulandı:
“12. Kongre kararları doğrultusunda, sürecin gerektirdiği hukuki ve siyasi yaklaşımlar gecikmeden gösterilmelidir. Demokratik siyasete katılımı sağlayacak özgürlük ve entegrasyon yasaları acilen çıkarılmalıdır.”
“Tüm halkımıza seferberlik çağrısı”
PKK, açıklamasının sonunda kadınlara, gençlere ve tüm halka “Barış ve Demokratik Toplum sürecine sahip çıkma” çağrısında bulundu:
“Süreç, bekleme değil; örgütlü mücadeleyle demokratik yaşamı yaratma sürecidir. Barış ve Demokratik Toplum Manifestosu mutlaka zafere ulaşacaktır.”




