67 yaşındaki emekli Cahit Özkan'ı şansı kurtardı

Abdominal (karın) aort anevrizması (damarın balonlaşması) nedeniyle takip edilirken, pandemi nedeniyle doktor kontrollerini aksatan 67 yaşındaki emekli Cahit Özkan'ı şansı kurtardı.

03 Temmuz 2022 Pazar 16:28
67 yaşındaki emekli Cahit Özkan'ı şansı kurtardı

Yüksek tansiyon şikayetiyle başvurduğu Kent Hastanesi'nde anevrizma çapının 7.3 santimetreye ulaştığı saptanan Özkan acil olarak kapalı yöntemle ameliyat edildi. Doç. Dr. Cüneyt Narin, "Çapı 6 santimetrenin üzerindeki anevrizmaların patlama riski çok yüksek. Her an patlayabilir, hasta hayatını kaybedebilirdi, çok şanslıymış" dedi.

Kent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Narin, yırtılması halinde ölümcül risk yaratan aort anevrizması için 'her an patlayabilecek el bombası' benzetmesi yapıldığını hatırlattı. Hastalığa yakalanma korkusu yüzünden Covid-19 salgın sürecinde pek çok hastanın doktor kontrollerini ihmal ettiğini, Cahit Özkan'ın da bu hastalardan biri olduğunu belirten Doç. Dr. Narin, "Herkes bu hastamız kadar şanslı olamayabilir' diyerek anevrizma konusunda uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Narin şöyle konuştu: "Hastamız 2016'dan bu yana abdominal aort anevrizması ve hipertansiyon nedeniyle hastanemiz izleminde olan bir hastaydı. Anevrizma çapı 5 santimetrenin altında izlenirken son iki yıl pandemi nedeniyle kontrole gelmemiş. İlaçlarının düzenlenmesi aksamış, sigara içmeye devam etmiş. Hasta geçtiğimiz günlerde ani tansiyon yüksekliği nedeniyle acil servisimize başvurunca yapılan tetkiklerde karın içi aort damarındaki anevrizma çapı 7.3 santimetre olarak saptandı. Opr. Dr. Kadir Çeviker ve Opr. Dr. Barış Kemahlı ile birlikte hastamızı değerlendirdik, EVAR (endovasküler aort replasmanı) işlemine karar verdik. Sigara içen bir hastanın açık yöntemle karın damarına yönelik ameliyat riski yüksektir, biz de damarı kapalı yöntemle tamir ettik. Karnı açmadan iki kasıktan atardamar yoluyla girerek anevrizmalı damarını yapay damar ile değiştirdik. Hasta bir gün sonra şifayla taburcu oldu."

'PATLARSA HASTALARIN YARISI HASTANEYE ULAŞAMADAN ÖLÜYOR'
Öte yandan, anevrizmada 5.5 santimetrenin ameliyat sınırı kabul edildiğini,  6-6.5 santimetrenin üzerindeki anevrizmaların patlama riskinin çok yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Narin, "Anevrizma patladığı zaman karın içine kan doluyor ve ölümcül sonuçlar doğuruyor. 6 santimin üzerindeki aort anevrizmalarında yırtılma riski yıllık yüzde 14. Bu oran kadınlarda yüzde 22. Eğer aorta yırtılırsa hastaların hastaneye ulaşmadan yüzde 50'si kaybediliyor. Anevrizmada ailesel geçiş önemli. Ailesinde anevrizma tanısı olanlar, yüksek tansiyon hastaları ve sigara içenler risk grubunda. Gerekli tetkikleri yaptırıp takipte olmak hayati önemde" diye konuştu.

Korona yüzünden rutin kontrollerini yaptırmadığını belirten Özkan ise "Verilmiş sadakam varmış. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi. (DHA)
 

Son Güncelleme: 05.07.2022 17:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.