Aday Belli Değil Ama Karar Net / Hasan Basri Akdemir Yazdı...

Merhaba Dare Medya. Bu benim ilk yazım. Bundan sonra her hafta burada sizlerle birlikte olacağız. Türkiye’nin 2023 seçimleri yolunda girdiği kritik süreçte bu platformda sizlerle birlikte olmaktan mutluyum.

Dr. Mehmet Çerçi
17 Kasım 2022 Perşembe 12:50
Aday Belli Değil Ama Karar Net / Hasan Basri Akdemir Yazdı...
Dr. Mehmet Çerçi

Konuya girmeden önce Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 6 vatandaşımızın hayatını kaybettiği terör saldırısını lanetliyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralananlara da şifa diliyorum.

Toplantıdan Basın Danışmanları Mutlu Ayrılmadı

Biliyorsunuz 6’lı Masa DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde 8. toplantısını yaptı.

Toplantı öncesi birçok tartışma, kimilerine göre açmazlar, her zaman olduğu gibi adaylık tartışmaları ve BTP Lideri Hüseyin Baş’ın Masa’ya katılma isteği gündemleri vardı. 8 buçuk saat gibi rekor bir süre ile toplantı “liderler açısından” tarihe geçti ama basın müşavirleri açısından can sıkıcıydı.

Sizlerle paylaşacağım ilk bilgi, liderlerin basın müşavirlerinin toplantı sonucunda paylaşılan metnin televizyonların ana haberlerine yetişmemesine karşı duydukları rahatsızlık. Hatta bu danışmanlar toplantının öğlen 12’de başlamasıyla birlikte sonucun 5’e yetişeceğini ve gazetelerin baskılarına da gireceğini düşünmüşlerdi. Ancak 6’lı Masa’daki liderler 8 buçuk saat süren toplantı ile basın müşavirlerinin hoşuna gitmeyen bir rekor kırmış oldular.

Tek Veto Yiyen Hüseyin Baş Değil

Hüseyin Baş’ın 6’lı Masa’ya katılmak istemesi ve Meral Akşener’in yeşil ışık yakmasıyla başlayan tartışma da toplantı sonucunda son buldu. Daha önce Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, “Rezervimiz söz konusu değildir, masayı genişletmekten kasıt o masaya sandalye koymak değildir” demiş, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de “Şu aşamadan sonra genişleme ihtimalini son derece zayıf görüyoruz” açıklamasıyla adeta toplantı öncesi kapıları kapatmıştı.

Edinilen kulis bilgisine göre toplantıda bu konu konuşulduğunda İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in çok ısrarcı olmamış ve diğer liderlerin görüşlerini anlayışla karşılamış. Zaten toplantı sonrasında paylaşılan metinde bu konu çok kibar bir üslubla geçiyor.

“Belirlediğimiz ortak ilke ve değerler zemininde beraber çalışma kültürü oluşturduk. Çalışmalarımızı planlı ve programlı bir biçimde sürdürüyoruz. Altı siyasi parti olarak bu çalışmalarda büyük bir mesafe kaydettik ve bundan sonraki süreçte de Altılı Masa zemininde en kısa zamanda bu çalışmaları tamamlamaya odaklandık.”

Bu arada 6’lı Masa’ya katılma talebi olan tek siyasi parti BTP değil. Daha önce farklı kaynaklar ve yöntemlerle birlikte çalışma isteklerini belirten partiler de var. Öğrendiğim kadarıyla bunlar, “Tek Parti, HÜDAPAR, DSP, TDP ve ANAP.

Bu partilerle ilgili nasıl bir yol izlenecek ve görüşmeler hangi seviyede bilmiyorum ama BTP ile 2018’deki İYİ Parti - Demokrat Parti formülü işleyebilir ve Hüseyin Baş’a Meclis yolu açılabilir.

Kendi kanaatim her parti 6’lı Masa’nın kapsayıcılık iddiasına güç katacaktır.

Aday Belli Değil

Televizyon programları, köşe yazarları, sosyal medya, hatta komedyenler ve güldürü programlarına kadar konu olan “Aday kim olacak?” sorusu tabii 6’lı Masa için en kritik ve belirletici soru.

Toplantı öncesi yaşanan ve en çok merak edilen konu “İmamoğlu’na siyasi yasak” idi. Bu konu aday belirleme sürecine “bağımsız ve tarafsız yargımız” tarafından bir şekilde ertelendi gibi duruyor. Ekrem İmamoğlu’na en net desteklerden biri Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Davutoğlu, İmamoğlu’nu bizzat makamında ziyaret etti. Tabii bizim konumuz bu değil. Davutoğlu’nun “aday konusunda kritik toplantı” olarak iddia edilen toplantıdan hemen önce söylediği sözler benim daha önce yayınlarda söylediklerim ve liderlerden aldığım bilgilerle tam olarak örtüştü. O sözleri sizlerle paylaşmak isterim,

"'Kim' sorusu, 5N ile birlikte cevaplandırılacak ve önce ne olacağı, nasıl olacağını cevaplamakla geçer. 14 Kasım'da Babacan ev sahipliğinde yapacağımız toplantıda da, nasıl yöneteceğimizi, geçiş sürecinin mekanizmasını tespit edeceğiz. Ortak politikalarımızın ne olacağını da muhtemeldir ki aralık ayı içinde tamamlamış olacağız. Ne yapacağımızı ve nasıl yöneteceğimizi bütün detaylarıyla açıklayacağız ondan sonra soru kim sorusuna gelecek.”

Tablo tam olarak bu ama kafa karıştıran durumlar da yok değil.

İYİ Parti Hatay İl Başkanı Şefik Çirkin, "Akşener aday olsun diye bastırıyoruz. İyi Parti olarak, adayımızın olması gerekir. Adaysız seçime giremeyiz” dedi ve kulislerde İYİ Parti il başkanlarının ortak bir karar ile Akşener’i adaylığa zorlayacakları konuşuldu. Tüm bunların üstüne partinin milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, “Kılıçdaroğlu aday olursa kazanamaz endişesi mi duyuyorsunuz?” sorusuna, “Endişemiz var. İstanbul’da diyelim ki Ekrem İmamoğlu adayken, Canan Kaftancıoğlu da teşkilat başarısı gösterdi, Buğra başkanla iyi bir süreç yönettiler ama Canan Kaftancıoğlu aday olsaydı kazanamazdı” dedi.

Ama Karar Net!

Herhalde toplantı sonrası Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın Karar TV’ye verdiği röportaj bu tartışmalara en güzel cevaptı. Uysal, "Kılıçdaroğlu'nun kazanabileceğini düşünüyorum. Ortak bir iradeyle ortak bir Cumhurbaşkanı adayının ifade ettiğim bir paket programla beraber ortaya konulduğu takdirde toplumsal mobilizasyonun sağlanabileceği kanaatindeyim” dedi ve bence Masa’daki liderlerin hangi düşünce ve inançla orada olduklarını gösterdi.

Evet 6’lı Masa’nın adayı belli değil ama kararı net. ORTAK ADAY!

Toplantı sonrası yine “Masa dağılmadı ve güçlüyüz” mesajı verildi. “13. Cumhurbaşkanı bizim göstereceğimiz aday olacak” vurgusu, ortak aday iradesinin hala çok güçlü olduğunun kanıtı.

Yazının başındaki sorun büyüyerek devam ediyor. www.altilimasa.biz güzel bir adım ama ana haberlere, gazete baskılarına yetişmeyen toplantılar iletişim açısından sorunların çözülmediğini gösteriyor. Güzel şeyler yapılır ama anlatılmazsa yazık olur…

17 Kasım 2022

Hasan Basri Akdemir

Son Güncelleme: 18.11.2022 09:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.