2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçu kapsamında düzenlenen operasyonda, tarihi eser kaçakçılığı yaptığı değerlendirilen şüpheliler mercek altına alındı.
Ekipler tarafından şüphelilere ait 9 ikamet, 1 iş yeri ve 4 araçta yapılan aramalarda dikkat çekici bulgulara ulaşıldı. Aramalarda toplam 76 adet tarihi eser niteliğinde obje ele geçirilirken, kaçak kazı ve eser bulma faaliyetlerinde kullanıldığı değerlendirilen 4 dedektör ve 1 alan tarama cihazı da bulundu.
Bunun yanı sıra, eserlerin muhafazasında ve sınıflandırılmasında kullanılan 10 sikke koruma ve tasnif kartonu, temizlik işlemlerine yönelik 5 tarihi eser temizleme aparatı ile 2 büyüteç de ele geçirilen materyaller arasında yer aldı. Operasyonda ayrıca 2 ruhsatsız tüfek de güvenlik güçlerince muhafaza altına alındı.
Gerçekleştirilen operasyon kapsamında yakalanan 4 şüpheli hakkında adli işlemlerin başlatıldığı bildirildi.
Yetkililer, kültürel mirasın korunmasına yönelik denetim ve operasyonların kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.




