İzmir'de 66 bin 131 can dost kayıt altına alındı

Evcil hayvanlara yönelik uygulanan mikroçip takma işlemi sürerken; bugüne kadar İzmir'de 30 bin 958'i kedi, 35 bin 173'ü köpek olmak üzere toplam 66 bin 131 hayvan mikroçiple kayıt altına alındı.

Dr. Mehmet Çerçi
09 Aralık 2022 Cuma 10:34
İzmir'de 66 bin 131 can dost kayıt altına alındı
Dr. Mehmet Çerçi

Evcil kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelik, 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yürürlükle hayata geçirildi. Yönetmeliğe göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar da sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin deri altlarına mikroçip takılarak elektronik ortamda kayıt altına alınmaları zorunlu hale getirildi. Bu tarihe kadar hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine, 5199 sayılı kanun doğrultusunda 1634 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi. İzmir'de bugüne kadar 30 bin 958'i kedi, 35 bin 173'ü köpek olmak üzere toplam 66 bin 131 hayvanın kayıt altına alındığı kaydedildi. İlçe müdürlüklerince uygulanan mikroçip ücreti 42.50 TL, pasaport ücretinin ise 35 TL olduğu kaydedildi. İzmir'de en çok mikroçip uygulanan ilçeler Bornova, Buca ve Karşıyaka oldu. Kedi ve köpek kaydında, 174 binle Türkiye sıralamasında birinci sıradaki kentin İstanbul, 74 binle ikinci sırada Ankara, ardından İzmir'in geldiği ifade edildi.


'YOĞUNLUK OLUŞMAMASI İÇİN TELEFONLA ARANMALI'
Evcil kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulamasında son tarih olan 31 Aralık'a ise sayılı günler kaldı. Yeni yıl öncesi mikroçip taktırmak isteyenler, İzmir'deki tarım ve orman müdürlüklerinde ayrıca özel veterinerlerde yoğunluk oluşturdu. Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, "66 bini aşkın çipleme gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayının 100 bin olmasını hedefliyoruz. Baradaki amacımız hayvanı ve sahibini kayıt altına almak. Hastalıkları daha iyi kontrol edebilmek ve takip edebilmek adına hayvanın doğum tarihinden ırkına, rengine, doğum tarihine ve sahibinin adı ve soyadına kadar kayıt altına alıyoruz. Dolayısıyla sahipli ve sahipsiz tüm hayvanları kolay kontrol edebilmek adına yapılan bir işlem. Süreç ise cipin kayıt altına alınması ve takılması olarak 2'ye ayrılıyor. Kayıt işlemi 10-15 dakika sürüyor. Cipin takılması ise 1 dakikada gerçekleşiyor. Vatandaşlara önerim, müdürlüklerde yoğunluk nedeniyle olası yığılmayı önlemek adına telefonla arayıp randevu almaları" dedi.
'Bella' adlı köpeğini cip taktırmaya getiren yoga eğitmeni Ezo Engüdaroğlu (38), "Uygulama gayet pratikti. Hızlı bir şekilde gerçekleşti. Tedirgin olmadı, korkmadı.  Kesinlikle uygulama gerekli. Hayvanımız kaybolduğunda cip sayesinde bulunabilir. Bu çok önemli. Destekliyorum" dedi.
'Lokum' adlı kedisini getiren evli ve 1 kız çocuğu annesi butik işletmecisi Bahar Çavdar (48), "Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Deprem sırasında kedi ve köpeğimiz evden kaçabiliyor. Bu uygulama sayesinde kaçsa da artık bulunabilecek. Ayrıca sağlık durumlarının takibi de yapılacak. Uygulamayı gerekli buluyorum. Bunun yanında buraya geldim, işlemler çok kısa sürdü" diye konuştu. (DHA)

Dr. Mehmet Çerçi

Son Güncelleme: 09.12.2022 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176