İzmir'de 2 bölgedeki SİT Alanı, koruma altına alındı

İzmir'de, Selçuk ve Bornova ilçelerindeki iki bölge, SİT Alanı olarak İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma altına alındı.

10 Ocak 2023 Salı 14:08
İzmir'de 2 bölgedeki SİT Alanı, koruma altına alındı

İzmir'de, Selçuk ve Bornova ilçelerindeki iki bölge, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma altına alındı. Selçuk'un Çamlık Mahallesi'ndeki alan '1. Derece Arkeolojik SİT Alanı' ilan edilirken, Bornova'nın Kazımdirik Mahallesi'ndeki '3. Derece Arkeolojik SİT Alanı' olan bölgenin SİT derecesi yükseltilerek, '1. Derece Arkeolojik SİT Alanı' olarak tescillendi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararı ile İzmir'de Selçuk ve Bornova' ilçelerindeki bölge, '1. Derece Arkeolojik SİT Alanı' ilan edildi. Selçuk'un Çamlık Mahallesi, tescil harici sahada yer alan Göztepe'de tespit edilen yüzey buluntusu ve kalıntılara ilişkin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, '1. Derece Arkeolojik SİT Alanı' ilan ederek koruma altına aldı. Taşınmazın tapu kaydıyla ilgili şerhin konması, koruma amaçlı imar planı hazırlanması ve alanın korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacağı ve kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemeyeceği kararda belirtildi. Ayrıca, eski tarihlerde açılmış kaçak kazı ve çukurların ilgili müze müdürlüğünün denetiminde belediye tarafından kapatılmasına karar verildi.

BORNOVA'DAKİ ALANIN SİT DERECESİ YÜKSELTİLDİ
Bornova'nın Kazımdirik Mahallesi, Katipoğlu mevkiinde bulunan, özel mülkiyete kayıtlı olan 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı ve koruma amaçlı uygulama imar planına uygun bulunan alanda kalan taşınmazda yapılan kurtarma kazısı sonucunda Geç Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Erken Tunç Çağı ve Kalkolitik Dönem kalıntı, buluntu ve mezarlar açığa çıkarıldı. Kalın kültürel tabakaları ve ünik buluntuları nedeniyle Yassıtepe Höyüğü'nün yayılım alanı içinde kalan parselin 1. Derece Arkeolojik Alan olarak belirlenmesine karar verildi. Parselin tapu kütüğündeki '3. Derece Arkeolojik SİT Alanı'dır' şerhinin kaldırılarak '1. Derece Arkeolojik SİT Alanı'dır' şerhinin konulmasına ve ilgili parselin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı değişikliğinin iletilmesine karar verildi.

(DHA)
 

Anahtar Kelimeler:
IzmirSit Alanı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176