Dünya liderlerinden savaşın 2'nci yıl dönümünde Ukrayna'ya destek mesajları

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya- Ukrayna savaşının 2'nci yıl dönümünde destek veren ülkeleri sıralayarak 'Hepimiz buradayız' dedi. Dünya savaşında 2'nci yıl dönümü olarak Ukrayna'ya destek mesajları paylaşıldı.

24 Şubat 2024 Cumartesi 14:34
Dünya liderlerinden savaşın 2'nci yıl dönümünde Ukrayna'ya destek mesajları

Zelenski, Rusya-Ukrayna savaşının 2'inci yıl dönümü için yayınlanan mesajında ​​destek veren ülkeleri sıralayarak “2 yıl: Hepimiz buradayız. Cezayir, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Kolombiya, Hırvatistan, Kıbrıs, Çekya, Mısır, Estonya, AB, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Guatemala , Papalık, Macaristan, İzlanda, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Kuveyt, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Pakistan, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Romanya, Suudi Arabistan, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sudan, İsveç, İsviçre, Tacikistan, Tayland, Türkiye, BAE, Birleşik, ABD, Vietnam'ın ülkelerinin yanı sıra uluslararası kuruluşlar; WHO, WFP, EUMAM, BM sistemi, IBRD, EIB, ILO, ICRC, IOM, NATO, AGİT, CoE, UNDP, UNFPA, FAO, UNHCR, UNOCHA, UNICEF ve diğerleri” kullanıldı.

“UKRAYNA, RUSYA İÇİN BİR ZAFER OLMAYACAK”

ABD Başkanı Joe Biden, 2'nci yıl dönümü için 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada, “Bir yıl ekibimle birlikte korkmadan önce ilan etmek için Kiev'e geldik: Ukrayna'ya desteğimiz sarsılmayacak, dünya demokrasileri dağılmayacak ve yorulmayacak. Bir imparatorluğu yeniden inşa etmeye kararlı bir diktatör, halkın özgürlüğünü asla silemez. Vahşet hiçbir zaman özgür olanın iradesini ezmeyecektir. Ukrayna asla Rusya için bir zafer olmayacak” ifadelerine yer verdi.

NATO'nun X sosyal medya hesabından Ukrayna'ya olan desteğinin altı çizilerek, “Siz Ukraynalılar, inandığınız şeyin uğruna savaşın ne demek olduğunu dünyaya gösteriyorsunuz. Sizi her adımda desteklemesi” açıklamasını yaptılar.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitti. Von der Leyen ziyareti hakkında, “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının 2. yılı için Kiev'de. Ukrayna'nın olağanüstü direnişini kutlamak için. Her yerde daha fazla Ukrayna'nın yanındayız. Mali olarak, ekonomik olarak, askeri olarak, anayasal olarak. Ta ki ülke nihayet özgür olana kadar” açıklamasını yaptı. Von der Leyen ayrıca Brüksel'de bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Ukrayna bayrak renkleriyle aydınlatıldığı bir fotoğraf paylaşarak, “Kahraman Ukrayna vatandaşları iki yıldır ülkelerine saldırganlara karşı savunan şehirleri ve bölgeleri özgürleştiriyor ve cesurca her yerde meydan okuyor. AB Komisyonu Ukrayna bayrağının renkleriyle süsleniyor ve onu savunanları takdir ediyor” ifadelerinden yararlandı.

Başbakan Justin Trudeau, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline dikkat çekerek, “Neredeyse iki yıl önce Putin savaşı seçti ve Ukrayna'yı işgal ederek Ukrayna halkına tarifesiz şiddet uyguladı ve Kanada'ya vahşet uyguladı. İki yıl sonra bir şeyi çok açık bir şekilde belirtmek istiyorum: Kanada'nın Ukrayna'ya olan desteği sarsılmaz ve kesin olmaya devam ediyor. Slava Ukraynalı” dedi.

UKRAYNA, AVRUPAMIZ İÇİN SAVAŞIYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya olan bağlılığının sarsılmayacağını belirten mesajda, “İki yıllık savaş. Hırpalanmış ve yaralanmış ama hala ayaktaydı. Ukrayna kendisi için, idealleri için, Avrupamız için savaşıyor. Ona olan bağlılığımız sarsılmayacak” ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, mesajda Rusya'nın yasa dışı şekilde Ukrayna'yı işgal ettiğini vurgulayarak, “Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve yasadışı işgali başlatma seçimini gerçekleştirmenin üzerinden iki yıl geçiyor. Ukrayna'nın özgürlüğünü ve demokrasisini savunmak her zamanki kadar önemli. Birkaç hafta önce Kiev'de de dedim ki, onun birimizin güvenliği buna bağlı” dedi. (DHA)

Anahtar Kelimeler:
UkraynaRusya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.