AK Parti'li Çankırı'dan depremzedelerin tahliye kararına tepki

İZMİR depremi sonrası depremzede kiracıların yaşadığı Uzundere'deki toplu konutları satışa çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, iddiaya göre, depremzedelere evleri boşaltması için 31 Mayıs'a kadar süre verdi.

19 Mayıs 2023 Cuma 18:33
AK Parti'li Çankırı'dan depremzedelerin tahliye kararına tepki

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı bu karar tepki gösterirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise "1 yıllığına geçici olarak tahsis edilen belediyeye ait sosyal konutlarda 3 yıla yakın süredir ikamet eden depremzedelerin mağdur edilmesi söz konusu değildir" denildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin, kentte 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremin ardından, belediyeye ait olan evlerde kalan depremzedenin ikamet ettiği evleri 31 Mayıs 2023 tarihine kadar boşaltması için aldığı kararın ardından belediye, depremzedelere tebligat göndermeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı tarafından gönderilen tebligatlarda evlerin tahliye edilmesi istendi. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, bu karara tepki göstererek, bugün aynı tablonun, İzmir depremini yaşayan depremzedelere de yaşatılmak istendiğini ileri sürdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentte, 30 Ekim 2020'de, 117 vatandaşın hayatını kaybettiği İzmir depreminde, evleri yıkılan vatandaşların İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleştirildikleri Uzundere'deki toplu konutlardan çıkarılmak istemelerini eleştiren Çankırı, "Seçim sonrası CHP'li bazı belediyeler, yöneticiler tarafından depremzedelere dönük gönderilen geçici konutların bugün de İzmir'de yaşanması bizi son derece üzdü" ifadelerini kullandı.
'DEPREMZEDE AİLELERE YENİ KONUT TAHSİS EDİLECEK'
Çankırı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyük İzmir depreminde ailesini, canını kaybetmiş milletimizin acısı henüz dinmemişken, CHP'li belediyeler tarafından tahsis edilen konutların, 14 Mayıs seçimi sonrası boşaltılma talimatına bir yenisi daha eklendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin milletimize reva gördüğü bu konutların boşaltması kararına üzülerek şahit oluyoruz ve tasvip etmiyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün hala bu ülkenin başındadır, milletimizin yanındadır ve milletimizi kimsenin minnetle tahsis edeceği konuta da yardıma da muhtaç etmedi, etmez. Bugün iktidar koltuğuna çıkar meselesiyle yaklaşan bir partinin, yarın iktidarı kazanma ihtimali söz konusu olduğunda milletimizi mağdur bırakacağını üzülerek izliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi daha düne kadar depremzedelerimize ücretsiz ev vaat ediyorlardı. Bugün seçim sonrası yaşanan mağlubiyette depremzedelerimizi kapı dışarı ediyorlar. Seçimi alsalar kim bilir ne yapacaklar. Milletimiz bunlara gereken cevabı 28 Mayıs günü sandıkta verecek."
Çankırı, ayrıca CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tebligatla geçici konutlarından ayrılmak zorunda bırakılan depremzede ailelere yeni konut tahsis edeceklerini duyurdu.
BÜYÜKŞEHİR'DEN AÇIKLAMA
Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, kentte 2020 yılında meydana gelen depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 yıllığına geçici olarak tahsis edilen belediyeye ait sosyal konutlarda 3 yıla yakın süredir ikamet eden depremzedelerin mağdur edilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"30 Ekim 2020 tarihinde kentimizde meydana gelen deprem nedeniyle evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlarımızdan barınma ihtiyacına yönelik talepte bulunanlara mülkiyeti belediyemize ait Uzundere Toplu Konutları'ndan toplam 224 bağımsız bölümün 1 yıl bedelsiz olarak tahsis edilmesi ve tahsis edilecek konutlarda elektrik, su giderlerine ait fatura bedellerinin, yakıt ve ortak giderlerinin Belediyemiz tarafından ödenmesi hususu ile Belediyemiz Meclisinin 13 Kasım 2020 tarih ve 05.1012 sayılı kararıyla uygun görülmüştür. Tahsis süresinin son bulması ile birlikte alınan 05.1319 sayılı kararda bedelsiz ve aynı şart ile tahsis süreleri 6 ay süre ile 20 Temmuz 2022 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir."
'TOPLAMDA 30 AY BEDELSİZ TAHSİS EDİLMİŞTİR'
Açıklamada tahsisi yapılan 224 konutun 95'inin depremzedelerin kendi istekleri ile boşaltılmış olduğu belirtilirken, "Depremzedelere ait konutların tamamlanamaması nedeniyle, tahsis sürelerinin aynı koşullar ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar 6 ay süre ile uzatılmasına 14 Nisan 2022 tarih ve 05.458 sayılı Meclis Kararı ile karar verilmiş olup, 13 Ocak 2023 tarih ve 0580 sayılı Meclis Kararı ile de henüz konutları tahliye edemeyen depremzedelerin 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahsis süresinin uzatılmasına karar verilmiştir. Konutların 129'u doludur. Yapılan incelemede dolu olan konutlardan depremde evini kaybetmiş olan mülk sahibi 63 kişi olup gerisi kiracı konumundadır. Sonuç olarak depremzedelere tahsis edilen belediyemiz konutları öncelikle bir yıl süre ile tahsis edilmiş olup, ancak deprem konutlarının inşa süresinin uzaması ve ekonomik şartlar nedeniyle tahsis süresi 3 ayrı kere 6'şar ay uzatılarak toplamda 30 ay süresince bedelsiz tahsis edilmiştir. Bu süre içerisinde konutların elektrik, su, ısınma, internet giderleri ve aidatları belediye tarafından ödenmiştir" ifadelerine yer verildi. (DHA)

Son Güncelleme: 19.05.2023 19:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176