Bundan sonra da devam edecek olanların bizden beklemesi gerekir. Tüm bu faktörleri birlikte değerlendirdiğimizde, taşkınlarla mücadelenin hepimizin tarafından benimsenmesi ve gerekliliğinin yerine getirilmesi gerekmektedir" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Samsun'un Canik ve İlkadım ilçelerini birleştiren Mert Irmağı'nın ıslah çalışmasının temel atma törenine katıldı. 2 milyar TL bütçeli bütçeli temel atma törenine Bakan sıra Yumaklı'nın yanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ersan Aksu ve Orhan Kırcalı, MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir , Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Kılıç, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, AK Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Halit Doğan ve çok sayıda davetli katıldı.
Su alanında yeni bir projeye imza atıldığını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Su yaşamsal döngü için son derece önemli. Tarım için, enerji için, hizmet için, günlük hayatımız için bütün faaliyetlerimiz için su temel bir ihtiyaç. Tarih boyunca toplumlar, bütün medeniyetlerini yönetecek kurmuşlar. Suyun alternatifsiz rolü, bu medeniyetlerin gelişmeleri için önemli bir belirsiz olmuştur. Ancak suyun kontrol edilememesi halinde ne kadar yıkıcı bir güç performansı da hepimizin bilincindeyiz. Son yıllarda özellikle iklim değişikliğiyle birlikte yağış rejiminin değiştiğini ve önceki yıllara göre çok farklı yağış biçimlerinin geldiğini görüyorsunuz. Bundan sonra da devam edecek olanların bizden beklemeleri gerekir. Dolayısıyla daha sık ve daha şiddetli yağışlar, bu taşkın hadiselerinin onları etkilemesi için yeterli sebebe neden olmakta. Tüm bu faktörleri birlikte değerlendirdiğimizde, taşkınlarla mücadelenin hepimizin tarafından benimsenmesi ve gerekliliğinin yerine getirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

'PROJE 2 MİLYAR LİRALIK BÜTÇEYE SAHİP'
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 binin üzerinde taşkın tesisinin inşa edildiğini söyleyen Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:
“Vatandaşlarımızın sadece yerleşim yerlerinde değil, aynı zamanda arazilerinde ki bu da yaklaşık 2 milyon hektarlık bir alan, zararlardan korunmak için inşa edildi. Mert Irmağı, yerleşim yeri, sanayi tesislerinin, alışveriş merkezlerinin bulunduğu, şehrin en yoğun ortamından kopma Samsun-Ordu kara yolundan dökülüyor. Dolayısıyla burada ortaya çıkan taşkınların her açıklığından büyük zarar olduğu ve olacağı bir şey. Nitekim 2012 yılında maalesef ki 7 vatandaşımız, bunun yan kollarından biri olan Yılanlıdere Havzası'nda meydana gelen bir taşkın nedeniyle hayatını kaybetti. Bugün atacağımız bu taşkın koruma projesi, 2 milyar liralık bir bütçeye sahip. Öte yandan bu arada 2 milyarlık bütçesinin harcanması, sadece taşkın konusu değil, aynı zamanda burada belediyemiz tarafından yapılan rekreasyon alanları ve benzeri şehir merkezinin de daha estetik ve daha güzel bir şekilde olması sebep olacak. Bu çalışmalarla Samsunumuzda taşkın riski olmayan pırıl pırıl bir nehir ve etrafındaki vatandaşların gezip dinlenebileceği bir alan da oluşturulacak. Vezirköprü Ovasının sulaması ile ilgili konuyu da sene sonuna kadar bitirmiş olacağız. Bu da insanların hayatına hayırlı olsun” ifadesini kullandı. (DHA)