2 Ton Su 1 TL olacak...

Manisa Büyükşehir olduktan sonra önceden İl Genel Meclisinin hizmet alanında bulunan 17 ilçenin tüm köy ve beldeleri Manisa Büyük Şehir Belediyesi hizmet alanına dahil oldu. 

18 Mart 2024 Pazartesi 17:28
2 Ton Su 1 TL olacak...

Ne güzel ne cazip bir teklif.... 

Manisa Büyükşehir olduktan sonra önceden İl Genel Meclisinin hizmet alanında bulunan 17 ilçenin tüm köy ve beldeleri Manisa Büyük Şehir Belediyesi hizmet alanına dahil oldu. 
Yani Manisa' nın Merkeze en uzak İlçesi olan Selendi ilçemizin köyü yada beldesi yeni adıyla mahallesi de Büyükşehir hizmet alanında. 
Ekonominin kuralı basittir. Hizmet yada mal üretirsiniz , maliyetini hesaplar fiyatını belirler ve satarsınız. Karınız Sizin yatırım maliyetinizi karşıladıktan sonra kalan kazançlar brüt kar olarak haznenize yazılır. 

Yani Sizin iki tarafı apartmanlarla dolu bir caddeye yaptığınız su, yağmur suyu ve kanalizasyon başta tüm Maski yatırımları alan kısa veya küçük üstelik abone sayısı fazla olduğu için çok kısa sürede kendisini amorti eder. Ve Maski' nin aldığı ücretler neredeyse Su faturaları ve ana hatta bağlantı bedelleridir. 
Bu faturaların yaklaşık yarısı katı atık bedeli çöp toplama bedeli olarak ilçe belediyesine aktarılır. 
Ve bu faturalara atık su bedelleri de dahildir. 

Ama Demirci' nin Kütahya sınırındaki 50 haneli bir köyüne yada Selendi'nin Uşak sınırındaki 60 haneli köyüne yada Sarıgöl'ün Denizli sınırındaki 30 haneli köyüne veya Soma'nın 70 haneli Balıkesir sınırındaki köyüne hizmet götürmek Maski üzerinden Büyükşehir Belediyesinin işidir.


Maski bu köye yakınında dere varsa üzerine köprü yapmakla tada köprüyü tamir etmekle sorumludur. 

Köylerdeki evlere temiz hijyenik içme suyu götürmekle sorumludur. 

Bu köydeki evlerin evsel atıklarını kanalizasyon yaparak köy dışına götürmekle sorumludur. 

Köyün içerisinde yada tarlalarında su ve sel baskını riski varsa bunu engelleyecek drenajlar yapmakla, setler yapmakla dere yataklarını ıslah etmekle sorumludur. 

Ve tüm bu hizmetlerin bedelini sadece su faturaları ile karşılayan bir Maski ve köylerde su şehrin neredeyse 3'te biri kadar. 

Şimdi ekonomik olarak baktığınızda bir köye yapılan bu yazdığımız yatırımlar o köyden tahsil edilecek su bedelleri ile kaç senede amorti eder kendini ? 

Manisa' da tam 966 tane kırsal mahalle yani eski adıyla köy ve belde var.... 

Bu yatırımlar ya yapılmayacak yani insanlar köyde kuyuya evsel atığı dökecek, kuyudan sağlıksız su içecek ve biz bencilce bana ne kardeşim ben faturama bakarım diyeceğiz ya da il genelindeki bu yatırımlar tamamlanasıya kadar hep beraber fedakarlık yapacağız. 

Şimdi 2 ton su 1 TL olacak diyenlere şunu sorun. 

Maski'nin İl Genelinde işlettiği 22 Arıtma tesisinin işletme maliyeti kaç lira ? 
Eğer kazanırsanız Maski eliyle İl Genelinde yapmayı planladığınız yatırımların toplam maliyeti kaç lira ? 

Maski'nin aylık personel gideri kaç lira ? 

Maski' nin suları yer altından çıkarmak ve vatandaşa ulaştırmak ve atıklarını uzaklaştırmak için yaptığı il genelindeki hizmetlerin kesintisiz devam etmesi için yaptığı masraf yani bu işin maliyeti kaç lira ?  

Bu rakamlar Maski' nin bütçe sunumlarında Meclise ve kamuoyuma açıkça anlatılıyor. Yani gelir ve gideri şeffaf... 


Şimdi 2 ton  su 1 TL olacak diyenler bu rakamlara yani masraflara beklenen enflasyonu da ekleyerek maliyet çıkartsınlar. 

Sonra 2 ton su 1 lira diyerek Maski' nin mevcut fiyatları üzerinden geliri ne olacak kaç lira azalacak açıklasınlar. 

Sonra aradaki gelir gider arasındaki farkı nasıl ve hangi kaynakla karşılayacaklarını, kredi ile bu açığı kapatıp kapatmayacaklarını yada hangi yatırımları erteleyeceklerini yada iptal edeceklerini yada nereden kaynak bulacaklarını açıklasınlar. 

Desinler ki 2 ton su 1 olacak ve biz bunu sağlamak için şu kadar milyar kredi çekip belediyeyi yani tüm Manisa' yı borçlandıracağız ...
Ya da desinler ki 2 ton su 1 TL olacak ama bu mahallere şu ilçelere yapılacak Maski altyapı ve içme suyu yatırımlarını yapmayacağız yada şu kadarını yapacağız. 

Ben Oda Genel Sekreterliği Manisa OSB Başkan Danışmanlığı yapmış, kurum bütçesi, konsolide bütçe yapmayı ve okumayı bilen bir insanım. 

2 Ton su 1 TL olunca bu bütçeyi nasıl konsolide edecekler yada neler yapmayacaklar yada nereden kaynak bulacaklar açıklasınlar. 

İkna olursam söz veriyorum hem onlara oy vereceğim hem de onların kazanması için çalışacağım....

18 Mart 2024

Hasan Fatih Özsümer

Son Güncelleme: 18.03.2024 17:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.