CHP’de en uzun gece: İstanbul’un ilçeleri ile Hatay ve Çankaya kararı belli oluyor

CHP aday belirleme gündemiyle ikişer kez Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantısı düzenleme kararı aldı. Adaylar çıkması beklenen kritik ikinci MYK toplantısı saat 21.51’de başladı.

13 Şubat 2024 Salı 09:36
CHP’de en uzun gece: İstanbul’un ilçeleri ile Hatay ve Çankaya kararı belli oluyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak belediye başkan adaylarını belirleme sürecini, son anda bir değişiklik olmazsa bugün tamamlıyor.

Parti yönetimi, aday belirleme gündemiyle ikişer kez Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantısı düzenleme kararı aldı.

BBC Türkçe’de Ayşe Sayın’ın haberine göre ilk MYK toplantısında 100’e yakın belediye başkanı adayının PM’ye önerilmesi benimsendi.

Bu adaylardan birisi Edirne Belediye Başkanlığı için ön seçimden çıkan Şükrü Ciravoğlu oldu. Ciravoğlu’nun mevcut belediye başkan Recep Gürkan’ın yerine Edirne Belediye Başkan adayı olarak PM’ye önerilecek.

MYK’da Ordu için Zekai Sana, Malatya için bu ilin milletvekili Veli Ağbaba, Kayseri için Murat Molu ve Adıyaman’da hala bu ilin milletvekili olan Abdurrahman Tutdere’nin belediye başkan adayı olarak önerilmesi kararlaştırıldı.

Ön seçim ile belirlenen adayların YSK’ye bildirilmesi için son günün bugün olması nedeniyle PM’nin hızlıca bu kentleri onaylaması gerektiği ve bu yüzden toplandığı ifade edildi.

İstanbul ilçeleri, Çankaya ve Hatay’a ilişkin tartışmaların uzun süreceği öngörüsüyle bu kentler akşam saatlerinde gerçekleşecek ikinci MYK ve PM toplantısına bırakıldı.

Geç saatlere kadar sürmesi beklenen toplantılardan önce Parti Sözcüsü Deniz Yücel bir açıklama yaptı.

Yücel, adaylara ilişkin bir şey söylemezken, “31 Mart seçimlerinde, sandıkta kuracağımız Türkiye İttifakı, bu ülkede çok şeyi değiştirecek. Cumhuriyet Halk Partisi, herkese çok iyi gelecek” dedi.

Lütfü Savaş’ın adaylığı belli olacak: Sürpriz olur mu?
Yeniden adaylığı nedeniyle eleştirilere neden olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın adaylığının çekilip çekilmeyeceği de bugün netleşecek.

Basında yer alan bazı haberlerde müzisyen Haluk Levent’e Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için teklif götürüldüğü aktarıldı.

Levent de kendisine CHP’den Hatay Büyükşehir Başkan Adaylığı için teklif geldiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Levent, kendisinin Ahbap Derneği’nin başkanı olduğunu hatırlattı ve başkan adaylığı teklifini siyasete girme kararı olmaması nedeniyle reddettiğini söyledi.

Ancak Parti Sözcüsü Deniz Yücel, ilk PM toplantısı sonrasında yaptığı basın açıklamasında bu bilgiyi yalanladı ve Levent dahil üçüncü başka bir isme herhangi bir adaylık teklifinin götürülmediğini söyledi.

Levent ise sosyal medya hesabından ikinci bir açıklama yaptı. Levent, CHP üst düzey isimleri tarafından üç kez arandığını ve kendisine sözlü teklif yapıldığını ifade etti.

Levent şöyle dedi:

“Herkes arıyor beni. Haliyle açıklayayım. Evet bana yazılı bir teklif yapılmadı. Ben zaten yazılı bir resmi teklif geldi demedim. Sözlü yapıldı. Üst düzeyden yapıldı. 3 kez arandım. Konuştuk. Hatta “lütfen bu konuşmalar aramızda kalsın” dedim. Sabah gazeteciler art arda arayıp soru sordular. Şaşkınlıkla “Kimden duydunuz?” dedim. Hepsi de parti içinden duyduk dediler. Haberi yapan gazeteci Murat Ağırel. Bence ona sorsunlar kimden duymuş diye. Keşke bu tartışmaların içinde hiç olmasaydım ama yapacak bir şey yok.”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Pazar günü gazetecilerin sorusu üzerine, kamuoyundan gelen tepkiler ve yeniden yaptırılan anket sonuçlarını değerlendireceklerini belirterek, “Meydanda yükselen bazı sesleri duymak da önemlidir, fikir verir. Ama milletin sesini duymak için sandıktan önceki en önemli gösterge çok yüksek örneklerle yapılan anketlerdir. Anketlerde bir şey görürsek müdahale ederiz” açıklaması yapmıştı.

CHP kulislerinde, hala bu kentteki en güçlü adayın Savaş olduğu belirtilerek geri çekilme olasılığının zayıf olduğu ifade ediliyor. Partinin sürpriz bir kararla Savaş’ın adaylığını geri çekmesi halinde yerine eski milletvekili Serkan Topal’ın ismi öne çıkıyor.

Çankaya adayı
CHP MYK’nın önerisi doğrultusunda akşam saatlerinde toplanması beklenen Parti Meclisi’nde (PM) partinin yeniden kazanmasına kesin gözüyle bakılan Ankara’nın Çankaya ilçesi, İstanbul’un kalan ilçeleri ile bazı büyükşehir ve ön seçim süreci biten yerlerdeki adayları netleştirilecek.

Partinin en krizli yerlerinden birisi olan Çankaya adaylığı için PM üyesi ve Genel Başkan Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner ve MYK Üyesi Gül Çiftçi en çok konuşulan isimlerdi. Sonuçta MYK’da Hüseyin Can Güner’in aday gösterilmesi için anlaşıldığı ve onay için PM’ye sunulacağı belirtildi.

Çankaya için haftalardır Güner ve Çiftçi’nin isminin geçmesine, bu ilçeden aday adayı olan bazı isimlerden tepki gelmişti. Yapılan ortak açıklamada, Çankaya belediye başkan adayının, “adaylık başvurusu yapanlar” arasından belirlenmesi istenmişti.

Esenyurt ve Adayları da belirlenecek
PM’de Kadıköy’ün de aralarında bulunduğu İstanbul ilçeleri yanısıra, DEM Parti ile yürütülen seçim işbirliği görüşmeleri nedeniyle en sona bırakılan Esenyurt ve Adalar adayları da belirlenecek.

Adıyaman Milledtvekili Abdurrahman Tutdere, MYK tarafından Adıyaman belediye başkan adayı olarak PM’ye önerildi.

Ordu ve Kayseri Büyükşehir adayları ile önseçim kararı alınan Edirne adayı da PM’de kesinleşecek.

Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın da büyükşehir belediye başkan adayı olarak PM’ye önerilmesi bekleniyor.

Bugünkü PM’de aday belirleme sürecini tamamlaması beklenen CHP, 18 Şubat’ta aday tanıtım toplantısı yapacak. Seçim bildirgesi de bu toplantıda kamuoyuna açıklanacak. (elipshaber.com)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176