İskenderun'u su bastı: Deniz seviyesi neden yükseldi?

Merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 ili vuran depremlerden sonra İskenderun'da deniz seviyesinin yükseldi. Vatandaş, İskenderun'u neden su bastı? diye soruyor.

09 Şubat 2023 Perşembe 14:21
İskenderun'u su bastı: Deniz seviyesi neden yükseldi?

Başta merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Hatay'ın İskenderun ilçesinde deniz seviyesinin yükseldiği görüldü.

Halk TV'de yer alan habere göre; Kaydedilen görüntüler İskenderun'da tsunami endişesi yaratırken, suların çekilmeye başladığını ifade eden Doç. Dr. Ergin Ulutaş korkutan görüntülere açıklık getirdi.

Kaydedilen görüntüler, 'Deprem, İskenderun'da Tsunamiye mi sebep oldu?' sorusunu akıllara getirdi. 

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergin Ulutaş, İskenderun’da deniz seviyesinin yükselmesi hakkında bilgi verdi.

Bölgede yaşananlara dair net yorumlar yapılabilmesi için saha inceleme sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ulutaş, deniz seviyesinin yükselmesinin ardında yatan ihtimalleri de sıraladı.

Uzmanlık alanının tsunamiler, deniz içi faylanmalar ve deniz tabanındaki değişiklikler olduğunu anlatan Ulutaş, İskenderun’da yaşanan durumun bir tsunami olmadığını, tsunami olsaydı bir fayın deniz tabanını kırmış olması veya denize çok yakın olması gerektiğini söyledi.

Milliyet'in haberine göre, Ulutaş "Burada faylanma karada oluştu. Yani denizde kırılma olmadığı için ciddi bir dalga değişimi olması mümkün değil. Çok az bir dalga değişimi yaşanabilir, onu da yaptığımız ölçümlerde 10 ila 12 cm civarında ölçtük. Ancak bu orayı etkileyecek boyutta bir değişim yaratmaz, sadece denizde bir değişim yarattı sayılır" dedi.

Bu yaşananın bir gelgit olmuş olması halinde sürekli olması gerektiğine ve suyun pek çok yerde karadan içeri girmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ergin Ulutaş, "Şu an tespit edildiği kadarıyla bu durumun sadece İskenderun’da yaşandığını biliyoruz. Bunun sebebi deniz tabanında sıvılaşma olabilir. Yani deniz içi malzemenin depremin tekrarlı ve aşırı sarsıntı yükü sonucunda sıvılaşma dediğimiz olayın olmuş olabileceği tahmin ediliyor. Depremden önce denge halinde olan malzeme, depremin ardından boşluk suyu basıncıyla birlikte dengesiz davranmaya başlamış olabilir" diye konuştu.

Son Güncelleme: 09.02.2023 14:29
Anahtar Kelimeler:
DepremIskenderun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176