Ev ödevi yapmayan çocuklarda sorumluluk bilinci gelişmiyor

Uzmanlar ev ödevi yapan çocukların, ödev yapmakta zorlanan çocuklara göre sorumluluk bilincinin daha yüksek olduğunu söylüyor ve aileleri bu konuda uyarıyor! Çocukların ödev yaparken sıkılması, ödevi uzun sürede tamamlaması, ödev yapmaktan soğuması gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulmasını istiyor.

30 Ekim 2023 Pazartesi 12:04
Ev ödevi yapmayan çocuklarda sorumluluk bilinci gelişmiyor

Eğitim ve öğretim döneminde ödev mutlaka yerine getirilmesi gereken bir görev. Bu görev başkası tarafından verilebileceği gibi kişinin kendi kendine sorumluluk yüklemesi ve yerine getirme gerekliliği hissetmesi sonucu da beraberinde getiriyor. Ev ödevi de öğrenmeyi desteklemek için öğrencinin okul saatleri dışında evinde yapması gereken görevlerini ifade ediyor. Okulda verilen ev ödevleri, çocuklara sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi öğretiyor, bu yönüyle verilen ödevler oldukça önemli. Uzmanlar ev ödevi yapan çocukların, ödev yapmakta zorlanan çocuklara göre sorumluluk bilincinin daha yüksek olduğunu söylüyor ve aileleri bu konuda uyarıyor! Çocukların ödev yaparken sıkılması, ödevi uzun sürede tamamlaması, ödev yapmaktan soğuması gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulmasını istiyor. 

ÇOCUĞUN ÖDEV SORUMLULUĞUNU KAZANMASI ŞART

Uzmanlara göre ödev konusunda sorunlar yaşayan çocukların anne babaları, devamlı hatırlatma, söylenme, ikna etmeye çalışma, ödüllendirme, tehdit etme, azarlama hatta şiddet uygulama gibi yöntemleri deneyerek ödevin yapılmasını sağlarlar. Sonuçta ödevi düşünme, hatırlatma, yaptırma sorumluluğunu anne baba üstlenmiş, çocuk sadece anne babaya eşlik etmiş olur. O günün ödevi yapılmış bile olsa, ertesi gün çocuk yine anne babanın hatırlatmasını, yanında oturmasını ve ödevini yaptırmasını bekleyecektir. Bu şekilde başlayan bir ödev sistemi anne baba tutumunu değiştirmediği sürece devam eder. Çocuk hiçbir zaman “Ben bugün ödev yapmaya kendiliğimden başlayayım, yalnız başıma yapayım” demeyecektir. Oysa uzmanlara göre asıl önemli olan ödevin yapılmış olması değil, çocuğun ödev sorumluluğunu kazanmasıdır.

NE ZAMAN UZMAN DESTEĞİ ALINMALIDIR?

Çocuğa ebeveynleri tarafından hiç yardımda bulunmamak güven duygusunu zedeliyor. Zorluklar karşısında desteksiz kalacağı duygusunu uyandırıyor, korku duygusunun gelişmesine sebep oluyor. Çocukların ders çalışırken sıkılması doğal kabul ediliyor, ancak hiç ödev yapmıyorsa, ödev yapması çok uzun sürüyorsa, çalıştığı halde başarısız oluyorsa, ders çalışmaktan soğuduysa altta yatan nedenlerin ortaya çıkarılması isteniyor. Nedenler ve çözümler konusunda gerekirse bir uzmandan yardım alması öneriliyor. Uzmanlara göre çocukların ödevlerini aksatmasına özel durumları neden olabilir, birebir öğretim ve ilaç tedavisi gerekebilir, bunun için de psikiyatrist görüşü alınması uygun olabilir. 

DARE MEDYA HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler:
ödevEv çdeviçocuk
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176